Eikenprocessierups bestrijden in Drenthe

Steeds vaker hoor je de vervelende jeukrups in het nieuws van Drenthe komen. Deze rups brengt dan ook vervelende klachten met zich mee. Denk aan jeuk, rode uitslag en bultjes, ontstoken ogen en luchtwegklachten. De rups vormt dan ook steeds meer een ware plaag in de provincie Drenthe. Reden genoeg dus om de eikenprocessierups in Drenthe te bestrijden. Een professioneel bedrijf als Groentechniek Klomp helpt jou hier graag bij. Met de juiste materialen en kennis, kunnen wij de eikenprocessierups bestrijden, ook preventief.

Eikenprocessierups bestrijden in Drenthe, Groentechniek Klomp helpt je graag

Eikenprocessierups bestrijden in Drenthe?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Wat is de eikenprocessierups voor een diertje

De eikenprocessierups wordt ook wel ‘jeukrups’, ‘processierups’ of ‘harige rups’ genoemd. Al deze namen zijn dan ook zeker van toepassing op dit beestje. Wanneer de rups uit zijn eitje komt in de maanden april-mei, is de rups nog groen en kaal. Samen met de andere eikenprocessierupsen uit de boom, gaat de rups in processie, in een lange rij, op zoek naar jonge groene eikenbladeren. Hebben zij hun buikjes vol, dan gaan ze samen in een groep rusten. In de eerste stadia van hun leven zijn deze processierupsen alleen schadelijk voor de eik. Het blad wordt aangevreten en een (bijna) kale boom is het gevolg. Pas na twee vervellingen is de rups ook schadelijk voor de gezondheid van mens en dier. De rups ontwikkelt dan namelijk de zogenaamde brandhaartjes. Deze haartjes hebben weerhaakjes en worden bij gevaar afgeschoten. Bij aanraking scheiden deze haartjes een gif af, die zorgt voor de klachten. Met het bestrijden van de eikenprocessierups, worden deze klachten enorm verminderd.

Overlast in Drenthe door de eikenprocessierups

De eikenprocessierups zorgt in Drenthe voor veel overlast. Veel bomen zijn dan ook voorzien van een rood-wit lint met de tekst ‘Pas op eikenprocessierups’. Zo worden we gewaarschuwd om klachten door de eikenprocessierups te voorkomen. De rups zorgt dan ook voor verschillende klachten:

 • huiduitslag; jeuk; rode bultjes en blaasjes
 • irritatie aan ogen; rode ontstoken ogen
 • irritatie aan luchtwegen; hoesten; kortademig
 • moeite met slikken; kriebel in de keel
 • allergische reacties (hevige jeukklachten, uitslag of zelfs anafylactische shock)
 • misselijkheid; overgeven; duizeligheid; koorts

Niet alleen mensen hebben overlast van de eikenprocessierups in Drenthe. Ook dieren kunnen klachten krijgen na contact met de rups. Lees hierover meer in onze artikelen:

De eikenprocessierups in Drenthe

Steeds vaker wordt de eikenprocessierups waargenomen in Drenthe. De rupsen worden waargenomen langs openbare wegen, drukke wandelstraten, maar ook bij publieke gebouwen. Zo hebben ook scholen, kinderopvangcentra en bedrijven in Drenthe last van eiken met nesten eikenprocessierupsen. Heeft jouw bedrijf, instelling of organisatie last van deze rups? Neem dan voor eikenprocessierups bestrijding in Drenthe contact op met Groentechniek Klomp. Naast gemeenten in de provincie Drenthe, kunne ook bedrijven en particulieren bij ons terecht. Liever het ‘gevaar’ voor zijn? Dan is preventieve bestrijding van de eikenprocessierups wellicht een goede optie. Wij doen in heel Drenthe aan boomziektes bestrijden, zoals in deze plaatsen:

Waarnemingen eikenprocessierups in Drenthe

Kinderopvangcentra, scholen en vakantieparken in Drenthe

Niet alleen eiken langs openbare wegen, wandelpaden en fietsstraten in Drenthe zijn besmet met de eikenprocessierups. Ook in eiken in vakantieparken en op speelplaatsen van kinderopvangcentra en scholen zie je de nesten hangen. Zeker vakantieparken, kinderopvangcentra en scholen hebben een bepaalde verantwoordelijkheid voor onder andere de gezondheid van hun gasten. De eikenprocessierups wil je dan uiteraard niet hebben in je bomen. Ook deze bedrijven en instellingen kunnen voor de bestrijding van de eikenprocessierups in Drenthe bij ons terecht. Wij verwijderen de rupsen en zorgen ervoor dat je gasten weer ongestoord naar buiten kunnen en de kinderen weer lekker buiten kunnen spelen zonder bang te hoeven zijn van de gevolgen van de processierups.

Eikenprocessierupsen preventief bestrijden in Drenthe

Je kunt de rupsen bestrijden wanneer ze al voor overlast zorgen, maar het is ook mogelijk de rupsen preventief te bestrijden. De overlast van de eikenprocessierups in Drenthe wordt dan een stuk verminderd. Het preventief bestrijden van de eikenprocessierups wordt al in een vroeg stadium na het uitkomen van de eitjes gedaan. Dit kan op twee manieren. Binnen tien dagen na ei-uitkomst kunnen de rupsen bestreden worden met nematoden (aaltjes). Deze aaltjes zijn extreem UV-gevoelig en worden dus ’s nachts uitgezet in de eiken. De aaltjes gaan direct op zoek naar de jonge eikenprocessierupsen en dringen zich bij hen naar binnen. Daar voeden zij zich met de inhoud van hun prooi en binnen een paar uur tot enkele dagen zal de eikenprocessierups sterven. Een andere mogelijkheid van preventieve bestrijding van de eikenprocessierups, is het benevelen van de jonge eikenbladeren met een bacteriepreparaat. Wanneer de rupsen deze bacteriën eten, krijgen zij direct last van hun maag. De bacteriën vormen giftige kristallen in de darmen van de rups en de rups stopt met eten. Binnen enkele dagen sterft de rups. Ook voor preventieve eikenprocessierups bestrijding in Drenthe neem je contact met ons op. Met het juiste materiaal en de benodigde kennis, kunnen wij je uitstekend van dienst zijn, zodat jij geen overlast van de rups hebt.

Nesten eikenprocessierupsen wegzuigen

In sommige gevallen is preventieve bestrijding niet mogelijk. Ook zijn er bomen die vorig jaar nog geen last van de eikenprocessierups hadden, die nu wel besmet kunnen zijn. In dat geval worden de rupsen vaak pas opgemerkt wanneer ze al voor overlast zorgen. In de maanden mei, juni en juli hangen er dan in de bomen grote nesten van deze processierupsen. Het bestrijden van de eikenprocessierups in Drenthe is dan een echte noodzaak. Groentechniek Klomp helpt je hier graag bij. Het bestrijden van deze nesten kan op verschillende manieren. Zo kunnen we de nesten wegbranden of wegzuigen. Het wegzuigen kent echter de voorkeur. Met beschermende kleding wordt onze boomverzorger naar boven gebracht met een hoogwerker. Daar worden met een enorme stofzuiger met tank de nesten weggezogen. De nesten die in de tank verzameld zijn worden elders in het land vernietigd. Deze efficiënte manier van bestrijden van de eikenprocessierups kan ook bij jou in Drenthe. Vraag een offerte aan of informeer naar de mogelijkheden.

Door middel van wegzuigen worden nesten eikenprocessierupsen verwijderd in Drenthe

Tips bij overlast van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups bij jou in Drenthe gesignaleerd? Volg dan deze tips en voorkom klachten van dit vervelende beestje.

 • Vermijd contact met de processierups
  Fiets of wandel niet in de buurt van besmette bomen, maar zoek een andere route.
 • Bedek je armen, benen, hals en ogen
  Bedek je huid , zodat brandharen geen kans krijgen zich te hechten aan je huid. Bescherm je ogen met bijvoorbeeld een zonnebril.
 • Na een wandeling je kleren wassen
  Gewandeld in een gebied met overlast van de eikenprocessierups? Was dan je kleding. De giftige brandharen kunnen zich ook in je kleding bevinden.
 • Sluit je ramen en deuren bij wind
  Woon je in een gebied met veel overlast van de eikenprocessierups, dan is de kans op verspreiding van de brandhaartjes via wind groot.
 • Schakel professionele hulp in
  Eikenprocessierups gesignaleerd? Meld dit bij de gemeente of schakel een professioneel boomverzorgingsbedrijf in.

Eikenprocessierups laten bestrijden in Drenthe

Wil jij ook eikenprocessierupsen laten bestrijden in Drenthe? Voor alle bedrijven, instellingen, particulieren en gemeenten staan wij klaar om deze vervelende jeukrups aan te pakken. Door preventief te bestrijden wordt de processierups al in een vroeg stadium aangepakt en voorkom je klachten. Nesten met brandharen en rupsen gesignaleerd? Ook dan bestrijden we deze graag voor je. Door de nesten weg te zuigen, bestrijd je tevens de klachten. Meer weten of een vrijblijvende offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte of meer informatie.

Eikenprocessierups laten bestrijden in Drenthe?

Vrijblijvend offerte aanvragen