Eikenprocessierups bestrijden in Hoogeveen

Jeuk, rode ontstoken ogen, last van de luchtwegen of huiduitslag na een wandeling? Dan is de kans groot dat je langs met eikenprocessierups besmette bomen gelopen hebt. Hoewel de gemeente Hoogeveen met rood-wit lint met de tekst ‘Pas op eikenprocessierups’ je probeert de waarschuwen voor deze kleine, maar zeer vervelende beestjes, vormt de rups een ware plaag in de gemeente Hoogeveen. De eikenprocessierups zorgt voor vervelende gezondheidsrisico’s bij mens en dier en is en de eikenprocessierups bestrijding in Hoogeveen is dan ook zeer gewenst. Ook bij jou in de buurt kan de rups voorkomen. Om de eikenprocessierups te laten verwijderen, neem je contact op met een gespecialiseerd bedrijf. Groentechniek Klomp beschikt over de juiste materialen en kan je helpen bij de bestrijding van deze rupsen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Eikenprocessierups bestrijden in Hoogeveen door Groentechniek Klomp

Eikenprocessierups bestrijden in Hoogeveen?

Vrijblijvend offerte aanvragen

De eikenprocessierups, een harig beestje

In de maanden april-mei kruipen de jonge rupsen uit hun eitjes. Deze eitjes zijn in augustus het jaar ervoor door de nachtvlinder gelegd en hebben de winter overleefd. De nachtvlinder vliegt niet ver van haar geboorteboom vandaan. De toename van de eikenprocessierups in Hoogeveen is dan ook zeer begrijpelijk. In de nacht gaan de rupsen in processie op zoek naar voedsel. De jonge balderen van de eikenboom worden weggevreten door de rupsen en een kale boom blijft over. In de eerste stadia van hun leven zijn de eikenprocessierupsen nog niet schadelijk voor onze gezondheid. Pas na hun tweede vervelling, ontwikkelen zij brandharen. Deze dienen ter bescherming en worden bij gevaar afgeschoten als een soort pijl. De weerhaakjes van deze brandharen zorgen ervoor dat de haartjes zich eenvoudig hechten aan je huid, in je luchtwegen of in je ogen. Het gif dat deze brandharen afstoot zorgt voor irritatie en de bijbehorende klachten. Door de eikenprocessierups professioneel te laten bestrijden, worden de klachten in Hoogeveen een stuk verminderd.

Overlast door de eikenprocessierups

Vanaf het derde ontwikkelstadium van de eikenprocessierups vormen de rupsen een bedreiging voor onze gezondheid. Het gif uit de brandhaartjes van deze rupsen zorgen voor deze overlast. Er kunnen verschillende klachten ontstaan bij mens en dier:

 • Klachten na contact met de huid: jeuk, huiduitslag, rode huid
 • Klachten na contact met de ogen: rode ogen, gezwollen ogen, ontsteking aan de ogen
 • Klachten na contact met de luchtwegen: hoesten, kriebel in de keel, loopneus, kortademigheid
 • Algemene klachten na contact met de brandhaartjes: koorts, misselijkheid, duizeligheid

Lees meer over de overlast die de eikenprocessierupsen veroorzaken in ons kennisbankartikel “Eikenprocessierups: welke klachten en wat ertegen te doen”.

Vanaf het derde ontwikkelstadium zorgt de eikenprocessierups voor overlast bij mens en dier

De verspreiding van de eikenprocessierups in Hoogeveen

In 2019 bereikte de overlast door de eikenprocessierups in de gemeente Hoogeveen een waar hoogtepunt. Nog nooit waren er zoveel bomen gesignaleerd met nesten van deze rups. Niet alleen langs openbare wegen en wandel- en fietsroutes, zagen we eiken met rood-wit lint, ook scholen, kinderopvangcentra, bedrijven en instellingen hadden er last van. Uiteraard wil je niet dat medewerkers, bezoekers of kinderen klachten door de eikenprocessierups krijgen. Gelukkig kun je als particulier en als bedrijf of instelling ook de eikenprocessierups laten bestrijden in Hoogeveen. Dat kan zowel preventief, als achteraf.

Waarnemingen eikenprocessierups in gemeente Hoogeveen in 2018

De eikenprocessierups bestrijden in een vroeg stadium

Al voordat de eikenprocessierups voor klachten zorgt, kan de rups bestreden worden. De overlast van de eikenprocessierups in Hoogeveen wordt zo een stuk verminderd. Na het uitkomen van de rupsen worden de jonge eikenbladen beneveld met een bacteriepreparaat. De rupsen eten van de benevelde bladeren en krijgen vrijwel direct last van hun maag. De bacteriën op het blad vormen giftige kristallen in de darmen van de rups, waardoor de rups stopt met eten en binnen enkele dagen sterft. Deze methode kan al na enkele weken na ei-uitkomst toegepast worden. Eventueel kan het benevelen na twee weken worden herhaald. Naast bacteriepreparaat, worden ook nematoden (aaltjes) ingezet voor de preventieve bestrijding van de processierupsen in Hoogeveen. Al na ongeveer 10 dagen na ei-uitkomst worden de aaltjes ’s nachts uitgezet in de eikenbomen. Direct gaan de aaltjes op zoek naar de jonge rupsen en dringen ze bij hen naar binnen. Hier voeden zij zich met de inhoud van hun prooi en binnen een paar uur tot enkele dagen zal de rups sterven, nog voordat zij voor overlast aan boom en mens en dier heeft kunnen zorgen. Heb jij eikenprocessierupsen gesignaleerd bij jou in Hoogeveen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups in Hoogeveen.

Verwijderen van de eikenprocessierupsen in Hoogeveen

Vanaf het derde ontwikkelstadium van de eikenprocessierups gaan de rupsen een nest maken. Dit is een dicht spinsel van vervellinghuidjes met brandharen en uitwerpselen. Je herkent deze spinsels als grote ‘zakken’ aan de bomen. Overdag schuilen de eikenprocessierupsen in deze nesten en ’s nachts gaan ze op pad. Doordat deze nesten vol met onder andere de giftige brandharen van eikenprocessierups zitten, vormen deze een ware bedreiging voor mens en dier. Met name in Hoogeveen zijn vorig jaar veel nesten gesignaleerd. De bestrijding van de eikenprocessierupsen leek wat laat op gang te komen. Daarnaast neemt het verwijderen van de nesten veel tijd in beslag. Door tijdig contact met ons op te nemen, kunnen we snel aan de slag en kunnen wij de eikenprocessierups in Hoogeveen bestrijden.

Het verwijderen van de eikenprocessierups in Hoogeveen gebeurt door middel van wegzuigen

Bestrijding van de eikenprocessierupsen bij vakantieparken, kinderopvangcentra en scholen

Ook bedrijven en instellingen kunnen bij Groentechniek Klomp terecht voor de bestrijding van de eikenprocessierups in Hoogeveen. Als vakantiepark ben jij verantwoordelijk voor je gasten en je wilt uiteraard niet dat zij door de rupsen klachten krijgen. Door risicobomen preventief te benevelen, wordt de kans op de overlast door de eikenprocessierups verkleind. Worden de eikenprocessierupsen in een later stadium ontdekt, dan is het nog steeds mogelijk de eikenprocessierups te bestrijden. In Hoogeveen staan wij dan ook voor je klaar. Naast vakantieparken kampen ook scholengemeenschappen en kinderopvangcentra met dezelfde problemen. Ook zij kunnen terecht bij Groentechniek Klomp voor de bestrijding van de eikenprocessierups in Hoogeveen. De kinderen kunnen weer lekker buitenspelen, zonder de dreigingen van de rupsen.

Tips bij overlast van de eikenprocessierups

Eikenprocessierups bij jou in Hoogeveen? Volg deze tips en voorkom klachten van dit vervelende beestje.

 • Vermijd elk contact met de rups
  Zoek de bomen niet op, maar neem bijvoorbeeld een andere wandel- of fietsroute.
 • Bedek armen, benen, hals en ogen
  Door je huid te bedekken, krijgen brandharen geen kans zich te hechten aan je huid. Met een zonnebril bescherm je je ogen tegen de haartjes.
 • Was je kleding na een wandeling
  Heb je gewandeld in een gebied met overlast van de eikenprocessierups? Was dan je kleding na afloop. De giftige brandharen kunnen zich in je kleding bevinden.
 • Sluit ramen en deuren bij wind
  Woon je in een gebied in Hoogeveen waar veel overlast is van de eikenprocessierups, dan is de kans op verspreiding van de brandhaartjes via wind groot.
 • Schakel professionele hulp in
  Eikenprocessierups gesignaleerd in jouw buurt? Meld dit dan bij de gemeente of schakel een professioneel boomverzorgingsbedrijf in.

Eikenprocessierups in Hoogeveen laten bestrijden

Naast de gemeente Hoogeveen, hebben ook veel bedrijven, instellingen en particulieren bomen in hun omgeving met nesten eikenprocessierupsen. Als de besmette boom op jouw grond staat, ben jij verantwoordelijk. De eikenprocessierups laten bestrijden in Hoogveen? Dan neem je direct contact op met Groentechniek Klomp. Wij staan voor je klaar en zorgen ervoor dat de nesten van deze vervelende rups verdwijnen. Wanneer je in het voorjaar de rupsen al in een vroeg stadium ontdekt, kunnen wij je tevens helpen met het preventief bestrijden van deze rupsen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte of meer informatie.

Eikenprocessierups bestrijden in Hoogeveen?

Vrijblijvend offerte aanvragen