Bomen laten kappen

Bomen kappen

Bomen zijn een verrijking van je tuin. Een mooie statige boom, die de tuin voorziet van schaduw en beschutting biedt voor vogels en andere dieren. Toch kan deze prachtige boom in je tuin ook veranderen in een ware nachtmerrie. Wanneer de boom te groot wordt, een overlast vormt voor je buren of een gevaar vormt voor de omgeving, is het kappen van de boom vaak de enige optie. Bomen kappen is één van de vele werkzaamheden waar Groentechniek Klomp je mee van dienst kan zijn. Ook bomen die moeilijk te bereiken zijn, worden door ons gekapt. Voor het kappen van bomen maken we gebruik van verschillende klimtechnieken en tevens kunnen we hiervoor onze hoogwerker inzetten.

Waarom bomen kappen

Bij het bomen planten heb je vaak een bepaald beeld van hoe de boom er over een x aantal jaar uit moet komen te zien. Vaak wordt er geen rekening mee gehouden dat de boom steeds groter en groter wordt. Voor je het weet is de boom eigenlijk te groot voor de tuin. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat je een woning hebt gekocht waar in de achtertuin een grote boom de hele tuin overschaduwt. Andere beplanting krijgt geen kans zich te ontwikkelen en in het najaar ligt de hele tuin vol met blad. Erg vervelend, zeker wanneer je zelf niet gekozen hebt voor de boom. Je boom laten kappen doe je uiteraard niet zomaar. Enkele redenen waarom we bomen kappen:

 • De boom vormt een gevaar voor de omgeving
 • De boom is ziek
 • De boom belemmert de groei van andere beplanting
 • De boom veroorzaakt schade aan leidingen of kabels
 • De boom neemt teveel licht weg van je tuin of woning
 • De boom staat nieuwbouw in de weg
Bomen laten kappen kan om verschillende redenen

Ook bomen laten kappen?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Vergunning nodig voor het bomen kappen

In veel gevallen heb je een vergunning nodig voor het bomen verwijderen. Met name grote bomen vereisen een kapvergunning. Hiervoor gelden speciale regels, die per gemeente kunnen verschillen. Het is dan ook verboden om een boom te kappen als je hier geen vergunning van de gemeente voor hebt, ook al staat de boom op je eigen erf. Je riskeert dan een flinke boete. Wanneer je wilt weten of een vergunning noodzakelijk is, kun je contact opnemen met je gemeente. Mocht een vergunning voor het kappen een vereiste zijn, dan kan onze boomspecialist je prima helpen of adviseren bij de aanvraag hiervan. De aanvraag van een kapvergunning kan drie maanden duren. Vraag dus tijdig een vergunning aan.

Wat kost bomen kappen

Bomen laten kappen brengt uiteraard kosten met zich mee. De prijs van deze klus is afhankelijk van verschillende factoren. Uiteraard is de grootte van de boom van invloed op de kosten voor het bomen kappen. Daarnaast is de ruimte rondom de boom een factor die de bomen kappen prijs beïnvloedt. Wanneer de boom eenvoudig te bereiken is, is het voor ons eenvoudiger de boom te kappen. We klimmen de boom in en halen de boom deel voor deel naar beneden. Is er ruimte de boom in zijn geheel naar beneden te laten vallen, dan zagen we de boom onderaan af en begeleiden we hem in zijn geheel naar beneden. De kosten voor het kappen van een boom liggen over het algemeen lager dan voor het bomen rooien. Bij het bomen kappen wordt de boom enkel bovengronds verwijderd. De boomwortels en boomstronk blijven achter. De boomstronk en de boomwortels verwijderen, kunnen we op een later moment voor je doen. Maar het is ook mogelijk de bomen direct in zijn geheel te verwijderen. Neem contact op voor meer informatie.

De kosten voor het bomen kappen zijn afhankelijk van verschillende factoren

Hoe worden bomen gekapt

Zelf een boom kappen is niet eenvoudig. Vaak beschik je niet over de juiste materialen en hoe groter de boom wordt, hoe gevaarlijker het verwijderen van de boom is. In dat geval is het een goed idee om een specialist in te schakelen. De boomverzorgers van Groentechniek Klomp beschikken niet alleen over specialistische materialen, maar hebben tevens de kennis en vaardigheden om de boom op een veilige manier te kappen. Voor het verwijderen van bomen kennen we verschillende technieken:

 • Vrij val
  Wanneer de boom genoeg ruimte heeft om neer te gaan, wordt deze in zijn geheel gekapt en neergehaald. Dit kan alleen wanneer er geen gevaar vormt voor schade aan omliggende gebouwen.
 • In gedeeltes
  De boom wordt al klimmend deel voor deel gekapt en in stukken naar beneden gehaald.
 • Met behulp van telescoopkraan
  Wanneer de boom geen ruimte heeft rondom, kunnen we deze niet in zijn geheel naar benden halen. De boom wordt dan vastgezet aan de telescoopkraan, zodat deze hem vasthoudt terwijl de boomverzorger de boom omkapt.

Bomen vellen

Bomen vellen is vrijwel hetzelfde als bomen kappen. De term kappen stamt uit de tijd dat we met de bijl de boom kapten. Tegenwoordig wordt vaak gesproken over bomen vellen. Voor het vellen van bomen maken we gebruik van elektrisch gereedschap. Bij het vellen of kappen van bomen wordt de boom tot aan de boomstronk verwijderd. Bij stormschade kan een boom een ernstige bedreiging gaan vormen voor zijn omgeving. De boom laten kappen kan dan oplossing bieden. Door de boomstronk te laten zitten, heb je geen grote graafwerkzaamheden in je tuin. Wanneer je op een later moment de boomstronk verwijderen wilt, neem je contact met ons op. Wij helpen je graag.

Bomen rooien

Een andere vorm van het verwijderen van bomen is het rooien ervan. Het kleine boompje, dat ooit in je tuin geplant is, groeit uit tot een grote boom. Deze grote boom heeft ruimte en onderhoud nodig. In sommige gevallen wordt de boom te groot en dient de boom verwijderd te worden. Ook wanneer je andere plannen hebt met de grond waarop de boom staat, zal hij verwijderd moeten worden. In het laatste geval is het van groot belang dat de boom in zijn geheel, met wortel en al, verwijderd wordt. Bij het rooien van bomen wordt de boom in zijn geheel, zowel bovengronds als ondergronds, verwijderd. We maken bij het bomen rooien gebruik van verschillende technieken. De boom wordt eerst ontdaan van zijn takken en daarna wordt bekeken of hij in zijn geheel kan vallen, of dat de stam in stukken moet worden gezaagd, alvorens hij ten gronde wordt gebracht. De boomstronk halen we er op het laatst ook uit, zodat de grond voor andere doeleinden gebruikt kan gaan worden.

In plaats van bomen laten kappen kun je bomen ook rooien

Hoge bomen laten kappen

Geen enkele boom is te lastig voor Groentechniek Klomp om te verwijderen. Ook bomen omringd door gebouwen, overhangende bomen of extreem hoge bomen kappen wij graag voor je. Voor elke boom is dan ook voor elke situatie een passende oplossing. Omzagen is immers niet altijd zomaar een optie. In dit geval kunnen we naast speciale klimtechnieken, ook gebruik maken van een hoogwerker of hijskraan. Wij zijn niet afhankelijk van derden en kunnen de boom kappen op de afgesproken datum. Daarnaast hebben we de mogelijkheid de omgeving af te zetten, zodat we veilig de boom kunnen kappen.

Wanneer bomen laten kappen

Bomen mogen het hele jaar gekapt worden. Er zijn echter wel enkele voorwaarden waaraan je dient te voldoen. Zo stelt de gemeente waarin je boom staat verplichtingen waaraan je dient te voldoen. Deze zijn per gemeente verschillend en kunnen bij het gemeenteloket opgevraagd worden. Daarnaast zijn bomen waarin vogels broeden beschermd tegen kappen. Zelfs met kapvergunning kan het kappen van deze bomen leiden tot een flinke boete. Tijdens het broedseizoen, van 15 maart tot en met 15 juli, bouwen vogels nesten, leggen ze eieren en worden deze uitgebroed. Bomen kappen met nesten is niet toegestaan. Het is dus belangrijk de boom goed te controleren tijdens deze periode op nesten. Zijn er geen nesten in de boom? Dan kun je de boom gerust laten kappen.

Bomen laten kappen in de zomer of in het najaar

Naast het broedseizoen, zijn er nog meer voor- en nadelen voor de periode waarin je de boom laat kappen. Zo heb je in de zomer meer bladafval bij het bomen kappen. Daarnaast is de boom in deze periode lastiger te controleren op vogelnesten of andere dieren die zich in jouw boom gevestigd hebben. En de beschermende kleding die we dragen bij het kappen van de boom, is in deze periode erg warm. In het najaar is er weinig tot geen bladafval bij het kappen en houtrot en schimmels zijn in deze periode goed te zien. Daarnaast zijn er geen broedende vogels in deze periode en kan de open plek na het verwijderen van de boom in het voorjaar weer rustig dichtgroeien. Toch heeft de zomer als kapseizoen wel een groot voordeel. De conditie van de boom is in deze periode namelijk erg goed zichtbaar. Dode takken en slechte bladbezetting zijn direct duidelijk en dat geeft bij het neerhalen van de boom wel een veilig gevoel.

Bomen kappen kan ook in het najaar winter

De boom laten kappen door de professional

Wat de reden voor het bomen kappen ook is, wij helpen je graag. Uiteraard kun je ervoor kiezen de boom zelf te kappen, maar hoe groter de boom, hoe groter de gevaren. Een professioneel boomverzorgingsbedrijf heeft diploma’s en certificaten en daarmee de kennis in huis om bomen op een zo veilig mogelijke wijze te kappen. Bij een grote boom zijn de takken erg dik en is het kappen ervan een hele klus voor onervaren mensen. Daarnaast is het materiaal voor het kappen van de boom erg belangrijk. Een professionele boomverzorger beschikt over specialistisch materiaal en door het juiste materiaal te gebruiken, wordt het verwijderen van de boom een stuk eenvoudiger.

Neem contact met ons op voor meer informatie over het bomen kappen. Of vraag een vrijblijvende offerte aan voor boomverzorging, boomonderhoud of bomen snoeien. Wij helpen je graag verder.

Ook bomen laten kappen?

Vrijblijvend offerte aanvragen