Japanse duizendknoop bestrijden

De Japanse duizendknoop is een exotische woekerplant die in een razend tempo om zich heen groeit. Niet iedereen is blij met deze plant in zijn of haar tuin omdat hij voor veel schade kan zorgen. Toch is de Japanse duizendknoop bestrijden nog niet zo makkelijk als dat er soms gedacht wordt.

Wat is er toch nodig om deze ongenode gast compleet uit je tuin te verwijderen? Groentechniek Klomp helpt je graag met deze lastige klus.

 • 10+ jaar ervaring in boomverzorging
 • Verbeterde bestrijdingsmethode met Rootwave pro
 • Werkzaam in heel Nederland
De Japanse duizendknoop is een exotische plant die invasief groeit.
10+ jaar ervaring

In alle onderdelen van boomverzorging

Persoonlijke & concrete aanpak

Altijd een advies op maat

Ruim 40 geavanceerde machines

Altijd het juiste gereedschap voor jouw klus

Wat is de Japanse duizendknoop?

De Japanse duizendknoop is een invasieve exotische plant uit, zoals de naam al zegt, Japan. De plant is onder andere te herkennen aan zijn frisgroene bladeren, holle stengels en de witte tot witroze bloemen in augustus en september. Wie een Japanse duizendknoop in zijn tuin heeft zal dat echt wel weten. De plant groeit namelijk onwijs snel om zich heen en neemt dan ook binnen een mum van tijd de hele tuin over. Sterker nog, deze plant kan op een gegeven moment zelfs tegen muren of schuttingen aan gaan groeien en zo sterk worden dat deze kapot gaan.

De duizendknoop bestrijden kan alleen door de hele plant uit te roeien. Ieder klein knopje groeit namelijk zo weer uit tot een nieuwe plant en dan heb je binnen een mum van tijd weer je hele tuin vol.

Wat is de japanse duizendknoop

Onze klanten aan het woord

Walther en zijn mannen hebben voor ons twee grote platanen verwijderd waaronder een boom van zo'n 15 meter hoogte. Dat hebben ze zeer professioneel gedaan met minimale overlast. Ook nog eens tegen een heel schappelijke prijs. Ik raad ze van harte aan!

D
Dennis W

Deskundig en heel vriendelijk jonge mannen. Waren op tijd zoals afgesproken. Heel veel coniferen verwijderd. Alles netjes opgeruimd. We zijn heel tevreden! Toppie!

L
Ludy Atteveld

Dit bedrijf heeft bij ons gisteren 3 hoge bomen verwijderd en alles netjes afgevoerd voor een prima prijs!

I
Inez Zijlstra

Een greep uit onze projecten

Waarom de Japanse duizendknoop bestrijden?

De Japanse duizendknoop is van zichzelf niet giftig, maar je kunt er wel goed giftig van worden als deze plant in jouw tuin groeit. Er zijn dan ook verschillende redenen om de Japanse duizendknoop te bestrijden. De hoofdreden hiervan is dat de plant zo snel om zich heen groeit dat deze je hele tuin overneemt. Andere planten bezwijken onder de druk van de invasieve duizendknoop, waardoor je op een gegeven moment alleen nog maar duizendknoop in je tuin ziet. Daarnaast is de kracht van de duizendpoot zo groot dat hij in staat is om door muren en asfalt heen te breken, nog een reden om de plant zo snel mogelijk te bestrijden.

Waarom Japanse Duizendknoop bestrijden

De Japanse duizendknoop verwijderen

De Japanse duizendknoop verwijderen uit je tuin gaat nog niet zonder slag of stoot. Dit vraagt om een flinke dosis doorzettingsvermogen, energie en tijd. De plant in één keer verwijderen gaat namelijk simpelweg niet en een Japanse duizendknoop uitputten of beheersen is dan ook één van de beste dingen die je kunt doen. Over het algemeen zijn er vier manieren om de plant te beheersen:

 • 1. Knip de plant iedere week helemaal tot de grond af: Zo put u de plant uit en zal hij na verloop van tijd minder snel terug groeien. Let op: het afval van de plant dient te worden weggegooid in de grijze container. Wanneer je dit in de groene container of via een composthoop afvoert, zal de plant zich weer verspreiden op andere gebieden.
 • 2. Besproei met kokend water: Kokend water kan helpen om de plant onschadelijk te maken. Zo kun je bijvoorbeeld ook onkruid bestrijden. Door het hete water zal de plant langzamerhand afsterven. Echter groeit de plant hierna wel gewoon weer door en zul je dit moeten blijven herhalen.
 • 3. Graaf de hele plant uit: Dit is de meest arbeidsintensieve optie van de Japanse duizendpoot verwijderen, maar misschien wel het meest effectief. Probeer de grond rondom de wortels weg te halen en de wortels zonder weerstand uit de grond te halen. Hiermee voorkom je dat de wortels afbreken als je ze er uit trekt en de plant weer verder groeit. Niet altijd is het compleet uitgraven van de plant mogelijk, sommige wortels kunnen tot wel 7 meter diep worden.
 • 4. Dek de plant af: De laatste mogelijkheid is om de duizendknoop af te dekken. Het is belangrijk om dit te doen met een flexibel, niet-licht doorlatend zeil. Hierdoor raken de wortels uitgeput, maar dit kan wel tussen de 3 en 5 jaar duren.

Naast deze vier veelvoorkomende manieren om de Japanse duizendknoop te verwijderen zijn er nog meer manieren. Zo kan de plant ook biologisch worden bestreden door hem door schapen of bladvlooien te laten eten of kan er gebruik worden gemaakt van mechanische bestrijding of elektrische bestrijding.

De Japanse duizendknoop bestrijden is een intensieve klus.

10+ jaar ervaring

In alle onderdelen van boomverzorging

Persoonlijke & concrete aanpak

Altijd een advies op maat

Ruim 40 geavanceerde machines

Altijd het juiste gereedschap voor jouw klus

Wat moet je wel en niet doen?

Wanneer je een Japanse duizendknoop in je tuin hebt en deze liever kwijt dan rijk hebt, dan zijn er een aantal dingen die je zeker wel en niet moet doen.

Deze dingen moet je wel doen bij een Japanse duizendknoop:

 • De planten afknippen in plaats van maaien met een machine
 • Het afval van de plant verzamelen en weggooien in de grijze container
 • Na de werkzaamheden je materiaal en kleding controleren op resten
 • Van nieuwe grond de bronlocatie controleren voor je het in je tuin laat storten

Deze dingen moet je niet doen bij een Japanse duizendknoop

 • De resten van de plant weggooien in de groene container
 • De plantenresten op je composthoop plaatsen
 • De plant machinaal maaien
 • Resten van de plant in je tuin laten liggen
Wat je moet doen met de Japanse duizendknoop

Verbeterde bestrijdingsmethode in 2023

De Japanse Duizendknoop is één van de moeilijkste planten om te bestrijden. Dat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen steeds verder wordt beperkt, maakt het er niet makkelijker op. Om die reden is er een verbeterde bestrijdingsmethode ontwikkeld dat rekening houdt met mens, dier en natuur. Groentechniek Klomp maakt nu namelijk ook gebruik van de Rootwave Pro van Rootwave, een elektrische onkruidbestrijder. Deze duurzame oplossing gaat selectief te werk waardoor geen nevenschade ontstaat aan omliggend groen.

De Rootwave Pro stuurt een elektrische lading door de stengel en de wortel van de plant. Door de natuurlijke elektrische weerstand in de plant wordt deze elektrische energie omgezet in warmte. Dit betekent dat de plant als het ware vanuit de wortel dood wordt gekookt. Doordat alleen warmte gegenereerd wordt in de plantencellen, gaat geen energie verloren naar de omgeving. Wil je meer weten over over deze verbeterde bestrijdingsmethode? Neem gerust contact met ons op, we vertellen je er graag meer over.

Rootwave Pro gebruiken voor bestrijden duizendknoop

De Japanse duizendknoop laten bestrijden door Groentechniek Klomp

Wil je graag de Japanse duizendknoop bestrijden in jouw tuin? Dan kun je rekenen op de hulp van Groentechniek Klomp. Ons team van gecertificeerde en ervaren boomverzorgers en bestrijders helpt u bij het bestrijden van boomziektes en andere plagen in je tuin. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan de Prunus plaag bestrijden. Of het nu om een kleine of om een grote tuin gaat, wij gaan net zo lang door tot jouw tuin helemaal vrij is van ongewenste gasten. Wij zijn door heel Nederland actief om boomziektes te bestrijden. Wij bestrijden onder andere de Japanse duizendknoop in Groningen, Japanse duizendknoop in Zwolle en de Japanse duizendknoop in Amsterdam. Heb je vragen over onze bestrijdingsmethoden of wil je graag tips over wat je zelf kunt doen om de Japanse duizendknoop te bestrijden? Neem dan gerust contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.