Bomen knotten

Bomen knotten

Bij het knotten van bomen, wordt de kruin van een boom verwijderd. Bomen knotten gebeurt voornamelijk bij wilgen, maar ook enkele andere bomen zijn hiervoor geschikt. Door bomen te knotten kun je de hoogte en breedte van een boom inperken, de jaarscheuten worden immers vlak tot de stam teruggesnoeid. Groentechniek Klomp is de boomverzorger die je voor deze klus vraagt. Dankzij zijn ervaring, beschikt hij over de juiste technieken en kennis en klaart hij deze klus voor je op professionele wijze.

Ook bomen laten knotten?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Waarom bomen knotten

Het nadeel van bomen en struiken in je tuin, is dat ze op den duur te groot worden voor je tuin. Gelukkig is het bij de meeste boom en struiksoorten wel mogelijk om ze terug te snoeien en in te korten. Bij het knotten van bomen gebeurt dit inkorten tot aan de stam. Er blijft dan een soort ‘knot’ op de stam over. Dankzij het bomen knotten blijft deze 'knot' gezond en sterk. Vroeger werden de takken van de wilgen die geknot werden vaak gebruik voor economische doeleinden. Er werden bijvoorbeeld manden van gevlochten. De voornaamste reden om nu wilgen of andere bomen te knotten is omdat ze anders te groot worden en de takken te zwaar. De takken die verwijderd worden tijdens het knotten, worden nauwelijks meer gebruikt voor deze doeleinden. Bomen knotten is een vakkundig werkje dat je graag aan de boomspecialist overlaat. Hij zorgt ervoor dat het knotten van de bomen op de juiste manier gebeurd.

Bomen laten knotten

Welke bomen knotten

De meest bekende knot-boomsoort is de knotwilg. Deze boom werd jaren geleden al geknot, zodat er manden gevlochten konden worden van de wilgentakken. Vanuit de stam groeiden er elk jaar weer mooie dunne jaarscheuten die vervolgens prima voor het vlechten gebruikt konden worden. Maar niet alleen wilgen zijn geschikt om te knotten. Ook ander bomen kunnen in een vroeg stadium al ingekort worden. Zo zijn de gewone es, tamme kastanje, haagbeuk en elzensoorten ook zeer geschikt om te knotten. Het knotten van de bomen kan wanneer er geen blad meer aan de boom zit. Tussen november en maart is dus de beste tijd voor het bomen knotten. Begin wel pas met het laten knotten van bomen vanaf het derde of vierde jaar van de boom.

Het afvalhout na het knotten

Bij het bomen knotten komt er veel afvalhout van de bomen. Groentechniek Klomp laat dit uiteraard niet bij jou op het erf of in de tuin liggen. Indien gewenst versnipperen we het in onze eigen houtversnippermachine en brengen we deze houtsnippers naar een duurzaam bedrijf dat het omzet in compost. Uiteraard kun je de houtsnippers ook prima uitstrooien in je eigen tuin om een pad mee te creëren of gewoon ter verfraaiing van je tuin.

Vrijblijvend adviesgesprek of een offerte aanvragen

Wil je meer weten over bomen knotten? Wil je weten of jouw boom geschikt is voor het knotten? Of wil je vrijblijvend een offerte aanvragen bij Groentechniek Klomp? Neem dan contact met ons op. Onze boomspecialisten staan je graag te woord

Ook bomen laten knotten?

Vrijblijvend offerte aanvragen