Stobbenfrezen

Na het verwijderen van een boom, blijft de stronk of de stobbe vaak staan. Deze kan niet helemaal weggekapt worden en moet op een andere manier verwijderd worden. Eén van die manieren is het stobbenfrezen. De stronk wordt dan weggefreesd en vermalen tot houtsnippers. Wanneer de stobbe verwijderd is, kun je een nieuwe boom planten op deze plek of bestrating aanleggen. Ook een stobbe laten verwijderen? Groentechniek Klomp helpt je hier graag bij.

Stobben laten frezen?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Wat is stobbenfrezen

Wanneer je een boom laat verwijderen, wordt deze gekapt tot aan de stronk. De boomstronk die overblijft kan direct verwijderd worden, maar het is ook mogelijk deze te laten staan. De overgebleven boomstronk kan gebruikt worden als natuurlijke tafel in de tuin of als een plek waar je jouw bloempotten een leuke plek kunt geven. Toch is een boomstronk in de tuin lang niet altijd gewenst. Vaak wordt er dan ook gekozen voor bomen rooien in plaats van het verwijderen tot aan de stronk. Staat er een boomstronk of stobbe in je tuin en wil je deze laten verwijderen, dan kun je kiezen voor het stobbe frezen. In plaats van de boomstronk verwijderen met een tractor of door uit te graven, komt Groentechniek Klomp graag langs met de stobbenfrees. Hiermee kan de boomstronk tot wel 50 cm diep uit de grond gefreesd worden.

Met de stobbenfrees kunnen overgebleven boomstronken eenvoudig en snel verwijderd worden

Waarom een boomstronk wegfrezen

Stobbenfrezen wordt ook wel stronk frezen genoemd. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat je de boomstronk weggefreesd. De redenen voor het laten wegfrezen van de boomstronk lopen uiteen. De een vindt de stobbe in de tuin een doorn in het oog en de ander kiest voor stobbenfrezen vanwege praktische redenen. Zo kan het zijn dat er op de plaats van de boomstronk een nieuwe boom geplant moet worden. Dan dienen de stobbe en wortels natuurlijk wel verwijderd te worden. Ook wanneer je de tuin wilt bestraten, staat de boomstronk in de weg. Hetzelfde geldt voor het plaatsen van een bijgebouw, zoals schuur of veranda. Uiteraard kun je ervoor kiezen de boomstronk uit te graven, maar dit kost vaak veel tijd en is een vervelende klus. Ook de boomwortels kunnen het verwijderen van de boomstronk bemoeilijken. Met een stobbenfrees wordt de stobbe weggefreesd binnen korte tijd en is er geen grote stronk die je moet weghalen, maar zijn er van de boomstronk enkel houtsnippers over. Deze kun je gebruiken voor het tuinpad, maar je kunt de houtsnippers ook afvoeren.

Hoe wordt de stobbe weggehaald

De boomstronk wordt weggehaald met een zogenaamde stobbenfrees. Deze zijn er in verschillende soorten. Groentechniek Klomp heeft onder andere een nieuw klein exemplaar, waarmee we eenvoudig in de tuin kunnen komen. Dat betekent dus dat we alle boomstronken kunnen wegfrezen in de tuin en daarvoor niet al teveel ruimte nodig hebben. Om de stobbe zo goed mogelijk weg te frezen volgen we de volgende stappen:

  1. Na het kappen van de boom wordt de boomstronk zo dicht mogelijk bij de grond weggezaagd
  2. De stobbenfrees gaat aan het werk en versplintert de stronk tot kleine houtsnippers
  3. Het houtafval wordt afgevoerd en de grond is klaar voor verdere bewerking

Stobbenfrezen bij het planten van een nieuwe boom

Wanneer de grote boom in je tuin ziek is en je deze weg gaat halen, wil je er misschien wel een nieuwe boom in de plaats planten. Na het bomen vellen, blijft de boomstronk staan. Om ervoor te zorgen dat de jonge boom voldoende ruimte heeft zijn boomwortels te ontwikkelen, dient de boomstronk uitgefreesd te worden. De stronk wordt tot 40-50 cm onder het maaiveld weggefreesd en ook de ruimte eromheen wordt verwijderd. Met de juiste boomverzorging kan de jonge boom dan uitgroeien tot een grote boom.

Stronk laten frezen bij bestrating

Ook wanneer je bestrating wilt leggen op de plaats waar de oude boom stond, is het stobbenfrezen belangrijk. Echter, de stobbe hoeft in dit geval niet zo diep uitgefreesd te worden. Tot 20-25 cm onder het maaiveld is vaak al voldoende. De grond blijft dan stevig genoeg en met wat brekerzand is de ondergrond voor de bestrating klaar.

De voordelen van bomen frezen

  • Een stobbenfrees veroorzaakt nauwelijks schade aan de tuin in tegenstelling tot een graafmachine
  • Na het verwijderen van de boomstronk hoeven er geen zware stronken afgevoerd te worden, maar blijven er enkel houtsnippers over
  • Er kan nauwkeurig gewerkt worden zonder dat er kabels en dergelijke los getrokken worden
  • De wortels die in de grond achterblijven sterven langzaam af
  • Het omliggende zand hoeft niet verwijderd te worden, de stobbenfrees gaat hier rechtstreeks doorheen

Omgewaaide bomen verwijderen

De stobbenfrees wordt niet alleen maar ingezet bij bomen die verwijderd zijn. Ook wanneer de storm heeft huisgehouden en bomen heeft omgewaaid, kan de stobbenfrees goed van pas komen. Wil jij omgewaaide bomen laten verwijderen? Dan helpen wij je graag. De boom wordt eerst geveld en de stronk wordt af gezagen tot aan de grond. Daarna komen we in actie met de stobbenfrees en wordt de overgebleven boomstronk vermalen tot houtsnippers.

Stobben laten frezen door Groentechniek Klomp

Zowel particulieren, als bedrijven, gemeenten en vakantieparken kunnen terecht bij Groentechniek Klomp. Wij zijn in bezit van het EAC European Tree Worker certificaat en hebben als doel zijn allround boomverzorgers met kennis van zaken rondom bomen, boomverzorging, bosbeheer en boomcontrole. Ga je bestraten en wil je die vervelende boomstronken uit de grond hebben, dan helpen we je graag de boomstronk verwijderen. Ook voor boomwortels verwijderen, bomen kappen en alle werkzaamheden rondom boomverzorging staan we voor je klaar. Benieuwd of wij je kunnen helpen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Zowel particulieren als bedrijven kunnen hun stobben laten frezen door Groentechniek Klomp

Stobbe laten frezen?

Vrijblijvend offerte aanvragen