Boomcontrole

Boomcontrole

Als eigenaar van een boom ben je verantwoordelijk voor de gezondheid van de boom en verplicht om goed voor de boom te zorgen. Een wettelijk verplichte boomcontrole, ook wel een boomveiligheidscontrole of een VTA controle genoemd, maakt deze verantwoordelijkheid concreet. De wettelijk verplichte controle schrijft namelijk voor dat bomen, afhankelijk van de leeftijd en de ligging van de boom, elke 1 tot 5 jaar gecontroleerd moeten worden door een gecertificeerde boomwerker. Door jouw bomen regelmatig te laten controleren dek je jezelf in bij de verzekering, mocht jouw goedgekeurde boom alsnog schade aanrichten of gevaar opleveren. Daarnaast beschik je altijd over een recent overzicht van de gezondheid en de ontwikkeling van de boom. Wil jij jouw bomen laten controleren zodat jij ook kunt genieten gezonde en veilige bomen? Groentechniek Klomp beschikt over een gecertificeerde European Tree Worker, die deze boomcontroles nauwkeurig uit kan voeren. Wij zijn je graag van dienst.

Bomen laten controleren?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Wat is een boomcontrole?

Een boomcontrole is een inspectie waarbij een boom wordt gecontroleerd op de algehele gezondheid, de veiligheid, eventuele (verborgen) gebreken en mogelijke risico’s. Een boominspectie wordt ook wel een APK voor bomen genoemd, omdat deze inspecties wettelijk verplicht zijn en elke drie jaar uitgevoerd moeten worden. Aan de hand van deze boominspectie wordt bepaald of het veilig en verantwoord is om de boom te laten staan, of dat het beter is dat de boom gekapt wordt. Als eigenaar van een boom dien je aan een wettelijke algemene zorgplicht te voldoen. Dit kunnen sommige mensen als een last ervaren, maar het biedt ook veel voordelen. Door je te houden aan deze wettelijk geldende zorgplicht kun je jezelf namelijk vrijwaren van aansprakelijkheid wanneer een goedgekeurde boom na een controle toch overlast of zelfs schade veroorzaakt. Om de vrijwaring van aansprakelijkheid te kunnen bewijzen is het belangrijk dat de adviezen van de boomveiligheidscontroleur aantoonbaar worden opgevolgd en dat de controlegegevens worden geregistreerd.

Tijdens een boomcontrole wordt de boom helemaal gecontroleerd op gezondheid, veiligheid en risico's

Een boomcontrole laten uitvoeren door een boomveiligheidsinspecteur van Groentechniek Klomp

Wil jij één of meerdere bomen laten controleren om te voldoen aan de wettelijke algemene zorgplicht? Dan ben je bij Groentechniek Klomp aan het juiste adres. Groentechniek Klomp beschikt over een gecertificeerde European Tree Worker. Dit is een ervaren, vakbekwaam allround boomverzorger met ruime kennis van alle zaken rondom bomen, boomverzorging en boombeheer. Met onze ETW-er ben je verzekerd van een grondige boominspectie, met oog voor de gezondheid van de boom, jouw veiligheid en de veiligheid van de directe omgeving. Na de controle ontvang je van ons een rapport met een overzicht van de gezondheid van de boom, het eindoordeel en eventueel te ondernemen acties. Zo beschik je altijd over een recent overzicht van de gezondheid van jouw bomen. Wil jij de boomveiligheidscontrole van jouw bomen uitbesteden aan de ervaren ETW-er van Groentechniek Klomp? Neem dan snel contact met ons op om een afspraak te maken.

Een VTA controle laten uitvoeren

De algemene boomveiligheidscontrole wordt ook wel de VTA controle of VTA inspectie genoemd. VTA staat voor Visual Tree Assessment en is de naam van de methode die gebruikt wordt om de bomen te beoordelen. Met behulp van deze methodiek worden bomen beoordeeld op biologische en mechanische symptomen die op verborgen gebreken zouden kunnen duiden. Na het doorlopen van de controle wordt beoordeeld of de boom veilig is of niet. Voor een goedgekeurde boom kan de volgende controle vast worden ingepland en voor een afgekeurde boom wordt bepaald welke acties nodig zijn om de veiligheid van de omgeving te kunnen blijven garanderen. Zo kan het zijn dat risicotakken verwijderd moeten worden, dat (een gedeelte van) de kroon verankerd moet worden of dat de boom in zijn geheel verwijderd moet worden. Is de boomwerker niet zeker van zijn zaak? Dan kan het voorkomen dat er een nader onderzoek moet worden ingesteld. Een nader onderzoek wordt uitgevoerd als de visuele controle niet voldoende duidelijkheid schept over de veiligheid en de gezondheid van de boom.

Wat wordt er gecontroleerd tijdens een boomcontrole?

Tijdens een VTA van jouw bomen wordt de boom op de volgende punten gecontroleerd:

  • Risicotakken
  • Afwijkingen aan de stam van de boom
  • Afwijkingen aan de wortel
  • Zwammen en schimmels
  • Houtrot en boomwonden
Tijdens de controle van bomen controleert de Treeworker onder andere op risicotakken, afwijkingen en ziektes

VTA inspectie kosten

De kosten van een boominspectie zijn afhankelijk van het aantal bomen dat gecontroleerd moet worden. Wil jij de kosten van jouw boominspectie weten voordat je een afspraak maakt? Neem dan gerust contact met ons op. Wij geven je graag meer informatie.

De voordelen van een wettelijk verplichte boominspectie

Een wettelijk verplichte boominspectie wordt door sommige mensen ervaren als een last, maar dat is niet terecht. Deze controle biedt voor jou namelijk veel voordelen:

  • Door je te houden aan de wettelijk geldende zorgplicht voor bomen kun je jezelf vrijwaren van aansprakelijkheid wanneer een goedgekeurde boom na een controle toch overlast of zelfs schade veroorzaakt
  • Door jouw bomen regelmatig te laten controleren op veiligheid, algehele gezondheid, eventuele gebreken en mogelijke risico’s kunnen gevaarlijke situaties en schade aan de omgeving voor het grootste gedeelte voorkomen worden
  • De wettelijk verplichte boominspectie heeft als groot voordeel dat je altijd op de hoogte bent van de gezondheid van jouw bomen. Je beschikt namelijk altijd over een recent VTA rapport. Zo kan je onbezorgd genieten van jouw gezonde, goedgekeurde bomen en kunnen afgekeurde bomen op tijd behandeld of gekapt worden

Boomverzorging uitbesteden aan Groentechniek Klomp

Boomcontroles zijn de basis van boomverzorging. Door regelmatig een boomcontrole of boominspectie uit te laten voeren ben je altijd op de hoogte van de gezondheid van de boom en weet je bovendien of er boomverzorgingswerkzaamheden moet worden uitgevoerd. Boomverzorging bestaat uit alle werkzaamheden die er voor zorgen dat jouw boom in goede conditie blijft. Deze werkzaamheden beginnen al bij het bomen planten en bomen verankeren, maar omvatten ook het bomen snoeien, bomen toppen of bomen knotten. Wil jij na een VTA controle van jouw bomen boomverzorging of boomonderhoud laten uitvoeren? Ook dan ben je bij Groentechniek Klomp aan het juiste adres. Onze ervaren boomverzorgers kunnen alle werkzaamheden op het gebied van boomverzorging veilig en efficiënt voor je uitvoeren, zodat jij altijd onbezorgd kunt genieten van veilige en gezonde bomen. En is na een VTA inspectie gebleken dat een boom gerooid moet worden? Ook op het gebied van bomen verwijderen zijn wij je graag van dienst.

Contact, informatie & advies

De wettelijk verplichte Visual Tree Assessment zorgt er voor dat er altijd een recent rapport over de gezondheid en de veiligheid van jouw bomen beschikbaar is. Hierdoor worden eventuele boomziektes, gevaren en andere mankementen op tijd ontdekt en kan er op tijd gehandeld worden, waardoor het risico op schade en/of andere vervelende of onveilige situaties zo klein mogelijk blijft. Heb jij vragen over de VTA controle kosten of wil jij een VTA inspectie laten uitvoeren door een boom veiligheid controleur van Groentechniek Klomp? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken. Onze boomverzorgers zijn je graag van dienst.

Bomen laten controleren?

Vrijblijvend offerte aanvragen