Bomen verplaatsen

Bomen verplaatsen

Soms worden bomen te groot voor je tuin of wil je op de plaats waar de boom nu staat iets anders bouwen, bijvoorbeeld een schuur. Het is uiteraard mogelijk om de boom te kappen, of de boom te rooien, maar waarom zou je een gezonde boom kappen wanneer het ook mogelijk is om de boom te verplaatsen? Het verplanten van bomen is echter gespecialiseerd werk. Groentechniek Klomp is kan je hier uitstekend bij van dienst zijn. Zij hebben de kennis en specialisatie in huis om deze klus voor je te klaren.

Wanneer bomen verplanten

De beste tijd voor het verplaatsen van bomen ligt tussen oktober en eind maart. De boom is dan in winterrust en heeft zijn balderen laten vallen. Uiteraard dient het niet te vriezen. Niet alleen is de grond dan bevroren, wat het verplaatsen van de boom bemoeilijkt. Ook is de kans dat de boom het na zijn verplanting niet haalt, groot. De wortels nemen dan weinig tot geen water op uit de grond, terwijl ze dat na het verplanten wel nodig hebben. Wanneer je bomen verplant, is de grond is bij voorkeur korrelig en vochtig. De kluit wordt dan ruim uitgestoken. De grootte van de kluit is afhankelijk van de kroon van de boom. Dit dient in verhouding te zijn. Wanneer er een te kleine kluit bij een grote boom wordt afgestoken, is de kans groot dat de boom het niet haalt.

Boom verplaatsen

Verplaatsen van bomen: zorgvuldige voorbereiding

Bij bomen verplanten komt veel voorbereiding kijken. Een grote, volwassen boom verplant je niet zomaar ineens. De kans dat hij het verplanten niet overleeft is dan groot. Er gaat een hele voorbereiding aan vooraf bij bomen verplaatsen. De bomenspecialist bekijkt eerst of de boom vitaal genoeg is om verplaatst te worden. Daarnaast bekijkt hij de nieuwe standplaats van de boom. Is deze plaats geschikt voor de boom die we gaan verplaatsen? Eventueel kan de plaats waar de boom heen verhuist behandeld worden met voedingsstoffen voor de boom. Vervolgens is het tijd om de boom te verplanten.

Bomen verplanten: verschillende technieken

Een boom verplanten kan op verschillende manieren. Welke techniek geschikt is voor het verplaatsen van jouw boom, hangt van verschillende factoren af. De boomspecialisten van Groentechniek Klomp bekijken en bespreken graag met je welke technieken mogelijk zijn. Uiteraard wordt de kluit van de boom royaal aangehouden en het plantgat goed diep gegraven. De boom dient direct na de verwijdering van zijn oude plek verplant te worden op zijn nieuwe plek, zodat de wortels daar meteen verder kunnen groeien. Nadat de boom verplaatst is, is nazorg ook erg belangrijk. Bemesting en snoeiwerk speelt daarbij een grote rol. De boom zal de eerste jaren dan ook onderhoud nodig hebben.

Meer informatie over het verplanten of verplaatsen van bomen

Voor meer informatie over het verplaatsen of verplanten van bomen, neem dan contact met ons op. Wij staan je graag te woord. Wij geven je graag advies over het verplanten van je bomen en het verplaatsen van je bomen. Wij komen bij je langs om de situatie te bekijken en maken een vrijblijvende offerte op maat voor je.