Boom laten verplaatsen

Omdat bomen een belangrijke functie hebben, is het belangrijk dat wij er zuinig mee omgaan. Dat betekent dat ze niet zomaar gekapt mogen worden. Staat een boom in de weg van nieuwe plannen? Dan is het beter om de boom te laten verplaatsen. Het verplaatsen van bomen zorgt ervoor dat sterke bomen niet onnodig gekapt worden, maar op een andere plaats hun rol kunnen vervullen.

Bomen verplaatsen is een flinke klus die veel specifieke kennis en in sommige gevallen zelfs een vergunning vereist. Daarom is het aan te raden om deze klus uit te laten voeren door een gespecialiseerd, ervaren boomverzorgingsbedrijf. Wij begeleiden je graag in het traject van het verplaatsen van één of meerdere bomen.

 • 10+ jaar ervaring in boomverzorging
 • European Tree Worker gecertificeerd
 • Werkzaam in heel Nederland
Twijfel jij of jouw boom verplant kan worden? De specialisten van Groentechniek Klomp helpen je graag.
10+ jaar ervaring

In alle onderdelen van boomverzorging

Persoonlijke & concrete aanpak

Altijd een advies op maat

Ruim 40 geavanceerde machines

Altijd het juiste gereedschap voor jouw klus

Waarom bomen verplaatsen

De redenen om een boom te verplaatsen kunnen zeer uiteenlopend zijn. Zo kan het voorkomen dat een boom in de weg staat van nieuwe plannen, dat een boom op de verkeerde plaats is gepland of een boom wordt verplaatst, omdat hij op zijn huidige standplaats niet goed ontwikkeld.

Onze specialisten voeren het verplaatsen van bomen zowel uit in opdracht van particulieren als overheden, semioverheden, bedrijven en andere instanties. Wij beschikken over alle materialen en kennis om het bomen verplanten veilig en op de juiste wijze uit te voeren.

Er zijn diverse redenen waarom mensen bomen verplaatsen in plaats van rooien of verwijderen, Groentechniek Klomp helpt je graag met het verplaatsen van je boom.

Onze klanten aan het woord

Walther en zijn mannen hebben voor ons twee grote platanen verwijderd waaronder een boom van zo'n 15 meter hoogte. Dat hebben ze zeer professioneel gedaan met minimale overlast. Ook nog eens tegen een heel schappelijke prijs. Ik raad ze van harte aan!

D
Dennis W

Deskundig en heel vriendelijk jonge mannen. Waren op tijd zoals afgesproken. Heel veel coniferen verwijderd. Alles netjes opgeruimd. We zijn heel tevreden! Toppie!

L
Ludy Atteveld

Dit bedrijf heeft bij ons gisteren 3 hoge bomen verwijderd en alles netjes afgevoerd voor een prima prijs!

I
Inez Zijlstra

Een greep uit onze projecten

Hoe wordt het bomen verplanten uitgevoerd?

Het verplanten van bomen kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Welke manier het meest geschikt is, hangt af van de situatie. Het verplanten van een grote boom of een boom die moeilijk bereikbaar is, vraagt om een andere aanpak dan het verplaatsen van een klein boompje. Er zijn een aantal manieren om een boom te verplanten:

 • Met een tuinspade: Deze manier van bomen verplaatsen kan alleen gebruikt worden bij hele kleine bomen
 • De uitsteektechniek: Het bomen verplaatsen wordt uitgevoerd met behulp van een kleine, zelfrijdende verplantmachine en is het meest geschikt voor jonge, middelgrote bomen
 • Verplantmachine: Dit wordt uitgevoerd met behulp van een grotere verplantmachine en kan worden toegepast bij kleine en middelgrote tot grote bomen
 • Met een hijskraan: Deze manier van verplaatsen wordt meestal toegepast bij het verplaatsen van zeer grote bomen en kan gebruikt worden bij drie soorten verplantingstechnieken: De palletmethode, traditionele methode en het Newmanframe.
  • Bij de palletmethode wordt er met behulp van stalen balken een frame (pallet) gecreëerd dat onder de wortels wordt geplaatst. Aan de pallet wordt de boom opgehesen en verplaatst.
  • De traditionele methode houdt in dat de boom met behulp van hijsbanden aan de stam gecontroleerd wordt opgehesen.
  • Het Newmanframe houdt in dat de boom met een stalen pen wordt gefixeerd. De pen wordt dwars door de boom gestoken en vervolgens bevestigd aan een stalen frame, waaraan vervolgens weer de kluit van de boom wordt bevestigd.
 • De versleeptechniek: De versleeptechniek houdt in dat de boom wordt uitgegraven en in één lijn naar een nieuwe plek wordt gesleept. Voorwaarde is wel dat deze afstand niet al te groot is
Laat jouw bomen verplaatsen door de deskundigen van Groentechniek Klomp.

Wanneer is het mogelijk om bomen te verplaatsen?

Om een boom te verplaatsen moet de boom aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo dient de boom volledig gezond te zijn en moet hij sterk genoeg zijn om het verplanten te overleven. Daarnaast spelen de leeftijd, de omgeving en het formaat van de boom een grote rol.

Of een boom verplant kan worden verschilt dus per boom. Wil jij een boom verplanten? Dan moet er eerst een boomexpert langskomen om te kijken of het mogelijk is om de boom te verplaatsen. Onze gecertificeerde boomverzorgers kunnen dit voor jou beoordelen. Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken.

De beste tijd om bomen te verplaatsen

De beste tijd om een boom te verplaatsen verschilt per boom. Voor de meeste bomen geldt dat ze het beste verplaatst kunnen worden tussen november en februari. Tijdens deze periode is de boom in rust, waardoor het risico op boomziektes en andere nare gevolgen van het verplaatsen het kleinst is. Een boom in een andere periode verplaatsen kan als gevolg hebben dat de boom ziek wordt en/of doodgaat.

Heb je een vergunning nodig om een boom te laten verplaatsen?

Of je een vergunning nodig hebt om een boom te verplaatsen, verschilt per gemeente. De ene gemeente in Nederland hanteert wel een vergunningsaanvraag bij het verplanten van bomen, terwijl het bij andere gemeentes zonder vergunning is toegestaan. Het kan tevens voorkomen dat kleine bomen zonder vergunning verplaatst mogen worden en dat je vanaf een bepaalde boomgrootte een vergunning moet hebben. Informeer daarom altijd bij jouw gemeente wat de regels zijn. Wil je één of meerdere bomen laten verplanten? Wij begeleiden je graag door het hele traject. Van het aanvragen van een eventuele vergunning tot de nazorg van de boom, wij zijn je graag van dienst.

Wanneer je bomen wilt verplaatsen zijn er diverse momenten die beter of juist slechter zijn om dit te doen, laat onze experts je helpen.

Het verplanten van bijzondere bomen

Het verplanten van sommige bomen vergt een bijzondere aanpak. Oude, monumentale bomen en fruitbomen moeten extra voorzichtig verplant worden, om schade aan de bomen te voorkomen.

Oude, grote boom verplaatsen

Sommige bomen zijn eeuwenoud. Ze hebben een dikke, knoestige stam, een indrukwekkend grote boomkroon en een groot wortelgestel. Alhoewel het beter is om deze grote bomen niet te verplaatsen, is het soms niet te voorkomen. Het verplaatsen van grote oude bomen vraagt om een voorzichtige aanpak. Dankzij jarenlange ervaring met bomen verplanten weten onze experts ook raad met oudere bomen.

Fruitbomen verplaatsen

Ook het verplaatsen van fruitbomen vraagt om een speciale aanpak. Zo is het belangrijk dat de takken van de boom niet beschadigd raken, omdat dat nadelig kan zijn voor de fruitopbrengst. Het verplaatsen van jouw fruitbomen is bij onze boomexperts in goede handen. Door verplaatsen uit te besteden aan onze ervaren boomverzorgers kun jij nog jarenlang genieten van jouw prachtige fruitbomen. Wij voeren dit onderdeel van boomverzorging dan ook graag voor je uit.

Wat kost een boom verplaatsen?

Ben jij benieuwd naar de prijs van bomen verplaatsen? Veel mensen vragen zich af wat een boom verplaatsen gaat kosten. Het is echter lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven. De kosten van het bomen verplaatsen zijn namelijk afhankelijk van het aantal bomen, de grootte van de bomen en hoe gemakkelijk ze verplaatst kunnen worden. Wil je toch een indicatie van de prijs van het bomen verplaatsen? Neem dan contact met ons op of vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.

Je kunt zowel je kleine als je grote oude boom laten verplaatsen door Groentechniek Klomp.

Boomverzorging na het verplaatsen van de boom

Na het verplanten van de boom heeft deze extra verzorging nodig. Zo is het belangrijk dat het wortelgestel voldoende water krijgt en heeft de boom soms extra voeding nodig. Daarnaast is het nodig om de boom iets vaker dan normaal te controleren op boomziektes.

Bij jongere bomen is het tevens aan te raden om ze na het verplanten goed te verankeren. Bomen verankeren na het verplaatsen, zorgt ervoor dat de kans dat ze scheefzakken of omwaaien kleiner is.

Als laatste is het aan te raden om de boom minimaal een jaar lang na het verplaatsen niet te snoeien. Door het bomen snoeien minimaal een jaar uit te stellen kan de boom alle energie richten op het herstellen van het wortelgestel.

Wil je zeker weten dat je de boomverzorging na het verplaatsen van de boom op de juiste wijze wordt uitgevoerd? Dan is het aan te raden om de nazorg uit te besteden aan ons professionele boomverzorgingsbedrijf.

Na een boom verplanten heeft deze extra zorg nodig, laat dit professioneel uitvoeren door de specialisten van Groentechniek Klomp.

10+ jaar ervaring

In alle onderdelen van boomverzorging

Persoonlijke & concrete aanpak

Altijd een advies op maat

Ruim 40 geavanceerde machines

Altijd het juiste gereedschap voor jouw klus

Contact, informatie & advies

Wil jij één of meerdere bomen laten verplaatsen en ben je op zoek naar een ervaren boomverzorgingsbedrijf die deze werkzaamheden voor jou kan uitvoeren? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Onze ervaren boomwerkers kunnen alle werkzaamheden op het gebied van boomverzorging voor je uitvoeren.

Heb je vragen over onze diensten, wil je meer weten over ons bedrijf of ben je benieuwd wat een boom verplaatsen gaat kosten in jouw situatie? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en advies.

Wat een boom verplaatsen kost is maatwerk, vraag daarom een vrijblijvende offerte aan bij Groentechniek Klomp.