Boom laten verplaatsen

Bomen zijn esthetisch, ecologisch, klimaat technisch en economisch gezien van grote waarde. Ze geven landschappen vorm, bieden een plaats aan tientallen dieren en micro-organismen, zetten CO2 om in zuurstof en biomassa en vormen een grondstof voor allerlei soorten producten. Omdat bomen een belangrijke functie hebben, is het belangrijk dat wij er zuinig mee omgaan. Dat betekent dat ze niet zomaar gekapt mogen worden. Staat een boom in de weg van nieuwe plannen? Dan is het beter om de boom te laten verplaatsen. Het verplaatsen van bomen zorgt ervoor dat sterke bomen niet onnodig gekapt worden maar op een andere plaats hun rol kunnen vervullen. Bomen verplaatsen is een flinke klus die veel specifieke kennis en in sommige gevallen zelfs een vergunning vereist. Daarom is het aan te raden om deze klus uit te laten voeren door een gespecialiseerd, ervaren boomverzorgingsbedrijf. Groentechniek Klomp heeft jarenlange ervaring op het gebied van boomverzorging en beschikt over alle materialen om het bomen verplaatsen op veilige wijze uit te voeren. Wij begeleiden je graag in het traject van het verplaatsen van één of meerdere bomen. Ben je benieuwd geworden naar wat wij voor jou kunnen betekenen of wil je weten wat een boom verplaatsen gaat kosten? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij zijn je graag van dienst.

Bomen laten verplaatsen?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Waarom bomen verplaatsen

De redenen om een boom te verplaatsen kunnen zeer uiteenlopend zijn. Zo kan het voorkomen dat een boom in de weg staat van nieuwe plannen, kan het zijn dat een boom op de verkeerde plaats is gepland of kan een boom verplaatst worden omdat hij op zijn huidige standplaats niet goed ontwikkeld. Groentechniek Klomp voert het verplaatsen van bomen zowel uit in opdracht van particulieren als overheden, semioverheden, bedrijven en andere instanties. Wij beschikken over alle materialen en kennis om het bomen verplanten veilig en op de juiste wijze uit te voeren.

De boom laten verplaatsen door Groentechniek Klomp

Hoe wordt het bomen verplanten uitgevoerd?

Het verplanten van bomen kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Welke manier het meest geschikt is, hangt af van de situatie. Het verplanten van een grote boom of een boom die moeilijk bereikbaar is vraagt om een andere aanpak dan het verplaatsen van een klein boompje. Er zijn een aantal manieren om een boom te verplanten:

  • Bomen verplanten met een tuinspade: Deze manier van bomen verplaatsen kan alleen gebruikt worden bij hele kleine bomen
  • Bomen verplanten met de uitsteektechniek: Deze manier van verplaatsen wordt uitgevoerd met behulp van een kleine, zelfrijdende verplantmachine en is het meest geschikt voor jonge, middelgrote bomen
  • Bomen verplanten met een verplantmachine: Deze manier van bomen verplaatsen wordt uitgevoerd met behulp van een grotere verplantmachine en kan worden toegepast bij kleine, middelgrote tot grote bomen
  • Bomen verplanten met een hijskraan: Deze manier van verplaatsen wordt meestal toegepast bij het verplaatsen van zeer grote bomen en kan gebruikt worden bij drie soorten verplantingstechnieken: de palletmethode, de traditionele methode en het Newmanframe. Bij de palletmethode wordt er met behulp van stalen balken een frame (pallet) gecreëerd dat onder de wortels wordt geplaatst. Aan de pallet wordt de boom opgehesen en verplaatst. De traditionele methode houdt in dat de boom met behulp van hijsbanden aan de stam gecontroleerd wordt opgehesen. Het Newmanframe houdt in dat de boom met een stalen pen wordt gefixeerd. De pen wordt dwars door de boom gestoken en vervolgens bevestigd aan een stalen frame, waaraan vervolgens weer de kluit van de boom wordt bevestigd.
  • Bomen verplanten met behulp van de versleeptechniek: De versleeptechniek houdt in dat de boom wordt uitgegraven en in één lijn naar een nieuwe plek wordt gesleept. Voorwaarde is wel dat deze afstand niet al te groot is

Wil jij een boom laten verplanten? Welke vorm van bomen verplanten het meest geschikt is hangt af van de grootte van de boom, het soort boom en de omgeving van de boom. Ben je benieuwd geworden naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en advies. Wij staan je graag te woord.

Wanneer is het mogelijk om bomen te verplaatsen?

Om een boom te verplaatsen moet de boom aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo dient de boom volledig gezond te zijn en moet hij sterk genoeg zijn om het verplanten te overleven. Daarnaast spelen de leeftijd, de omgeving en het formaat van de boom een grote rol. Of een boom verplant kan worden verschilt dus per boom. Wil jij een boom verplanten? Dan moet er eerst een boomexpert langskomen om te kijken of het mogelijk is om de boom te verplaatsen. De boomexperts van Groentechniek Klomp kunnen dit voor jou beoordelen. Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken.

Wanneer kun je de boom laten verplanten

Heb je een vergunning nodig om een boom te laten verplaatsen?

Of je een vergunning nodig hebt om een boom te verplaatsen verschilt per gemeente. De ene gemeente in Nederland hanteert wel een vergunningsaanvraag bij het verplanten van bomen, terwijl het bij andere gemeentes zonder vergunning is toegestaan. Het kan tevens voorkomen dat kleine bomen zonder vergunning verplaatst mogen worden en dat je vanaf een bepaalde boomgrootte een vergunning moet hebben. Informeer daarom altijd bij jouw gemeente wat de regels zijn. Wil je één of meerdere bomen laten verplanten? Groentechniek Klomp begeleidt je graag door het hele traject. Van het aanvragen van een eventuele vergunning tot de nazorg van de boom, wij zijn je graag van dienst.

De beste tijd om bomen te verplaatsen

De beste tijd om een boom te verplaatsen verschilt per boom. Voor de meeste bomen geldt dat ze het beste verplaatst kunnen worden tussen november en februari. Tijdens deze periode is de boom in rust, waardoor het risico op boomziektes en andere nare gevolgen van het verplaatsen het kleinst is. Een boom in een andere periode verplaatsen kan als gevolg hebben dat de boom ziek wordt en/of doodgaat. Wil jij een boom verplanten? Neem dan contact op met Groentechniek Klomp. Onze boomexperts kunnen jou advies geven over de beste tijd om de boom te verplanten. Tevens kunnen wij bij jou langskomen om te kijken of het mogelijk is om de boom te verplaatsen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Het verplanten van bijzondere bomen

Het verplanten van sommige bomen vergt een bijzondere aanpak. Oude, monumentale bomen en fruitbomen moeten extra voorzichtig verplant worden, om schade aan de bomen te voorkomen. Ook voor het verplaatsen van bijzondere bomen ben je bij Groentechniek Klomp aan het juiste adres. Wij beschikken over alle materialen om het bomen verplaatsen tot een veilig einde te brengen.

Oude, grote boom verplaatsen

Sommige bomen zijn eeuwenoud. Ze hebben een dikke, knoestige stam, een indrukwekkend grote boomkroon en een groot wortelgestel. Alhoewel het beter is om deze grote bomen niet te verplaatsen, is het soms niet te voorkomen. Het verplaatsen van grote oude bomen vraagt om een voorzichtige aanpak. Groentechniek Klomp heeft jarenlange ervaring bomen verplanten, waaronder oudere bomen. Wij voeren dit onderdeel van boomverzorging graag voor je uit.

Grote oude boom laten verplaatsen door Groentechniek Klomp

Fruitbomen verplaatsen

Ook het verplaatsen van fruitbomen vraagt om een speciale aanpak. Zo is het belangrijk dat de takken van de boom niet beschadigd raken, omdat dat nadelig kan zijn voor de fruitopbrengst. Het verplaatsen van jouw fruitbomen is bij onze boomexperts in goede handen. Door verplaatsen uit te besteden aan de experts van Groentechniek Klomp kan jij nog jarenlang genieten van jouw prachtige fruitbomen.

Wat kost een boom verplaatsen?

Ben jij benieuwd naar de prijs van bomen verplaatsen? Veel mensen vragen zich af wat een boom verplaatsen gaat kosten. Het is echter lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven. De kosten van het bomen verplaatsen zijn afhankelijk van het aantal bomen, de grootte van de bomen en hoe gemakkelijk ze verplaatst kunnen worden. Wil je toch een indicatie van de prijs van het bomen verplaatsen? Neem dan contact met ons op of vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.

Bomen laten verplaatsen?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Boomverzorging na het verplaatsen van de boom

Na het verplanten van de boom heeft deze extra verzorging nodig. Zo is het belangrijk dat het wortelgestel voldoende water krijgt en heeft de boom soms extra voeding nodig. Daarnaast is het nodig om de boom iets vaker dan normaal te controleren op boomziektes. Bij jongere bomen is het tevens aan te raden om ze na het verplanten goed te verankeren. Bomen verankeren na het verplaatsen zorgt er voor dat de kans dat ze scheefzakken of omwaaien kleiner is. Als laatste is het aan te raden om de boom minimaal een jaar na het verplaatsen niet te snoeien. Door het bomen snoeien minimaal een jaar niet uit te voeren kan de boom al zijn energie richten op het herstellen van het wortelgestel. Wil je zeker weten dat je de boomverzorging na het verplaatsen van de boom op de juiste wijze wordt uitgevoerd? Dan is het aan te raden om de nazorg uit te besteden aan een professioneel boomverzorgingsbedrijf. De boomexperts van Groentechniek Klomp voeren de nazorg graag voor je uit.

Contact, informatie & advies

Wil jij één of meerdere bomen laten verplaatsen en ben je op zoek naar een ervaren boomverzorgingsbedrijf die deze werkzaamheden voor jou uit kan voeren? Dan ben je bij Groentechniek Klomp aan het juiste adres. Onze ervaren boomwerkers kunnen alle werkzaamheden op het gebied van boomverzorging voor je uitvoeren. Heb je vragen over onze diensten, wil je meer weten over ons bedrijf of ben je benieuwd wat een boom verplaatsen gaat kosten voor jouw situatie? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en advies. Wij staan je graag te woord.