(Reuzen) Berenklauw bestrijden

Heb je na een dagje tuinieren last van branderige rode vlekken op je huid of irritatie aan je ogen? Dan kan het goed mogelijk zijn dat je in contact bent geweest met de reuzenberenklauw. Deze invasieve exoot staat bekend om de vervelende gezondheidsrisico’s die hij kan veroorzaken. Berenklauw bestrijden is noodzakelijk om zo jezelf, je kinderen of je huisdieren te beschermen.

Weet je niet hoe je de bestrijding van deze plant aanpakt? Wij helpen je graag met de vakkundige verwijdering van berenklauw. Neem daarom nu contact met ons op of vraag direct een offerte aan.

 • 10+ jaar ervaring in boomverzorging
 • European Tree Worker gecertificeerd
 • Werkzaam in heel Nederland
Laat de reuzenberenklauw bestrijden door de gecertificeerde boomverzorgers van Groentechniek Klomp.
10+ jaar ervaring

In alle onderdelen van boomverzorging

Persoonlijke & concrete aanpak

Altijd een advies op maat

Ruim 40 geavanceerde machines

Altijd het juiste gereedschap voor jouw klus

Waarom de berenklauw bestrijden?

Wanneer mensen het hebben over de overlast van berenklauw, dan bedoelen ze meestal de reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum). Berenklauw is namelijk een verzamelnaam die verschillende soorten omvat.

Een van deze verschillende soorten is de reuzenberenklauw. Deze soort staat bekend om de vervelende gezondheidsrisico’s die de plant met zich meebrengt.

De afgelopen jaren neemt de verspreiding van de berenklauw in een hoog tempo toe. Dit heeft ertoe geleid dat de plant in 2017 op de lijst van verboden exoten van de Europese Unie is gezet. Dit houdt in dat de plant niet meer geïmporteerd en aangeplant mag worden. Ook de Nederlandse overheid zet zich actief in voor de bestrijding van Berenklauw. Mensen die de plant in hun tuin hebben, moeten voorkomen dat de plant zich verspreidt naar nabijgelegen gebieden.

Het proces van de reuzenberenklauw verwijderen verloopt enorm secuur.

Onze klanten aan het woord

Walther en zijn mannen hebben voor ons twee grote platanen verwijderd waaronder een boom van zo'n 15 meter hoogte. Dat hebben ze zeer professioneel gedaan met minimale overlast. Ook nog eens tegen een heel schappelijke prijs. Ik raad ze van harte aan!

D
Dennis W

Deskundig en heel vriendelijk jonge mannen. Waren op tijd zoals afgesproken. Heel veel coniferen verwijderd. Alles netjes opgeruimd. We zijn heel tevreden! Toppie!

L
Ludy Atteveld

Dit bedrijf heeft bij ons gisteren 3 hoge bomen verwijderd en alles netjes afgevoerd voor een prima prijs!

I
Inez Zijlstra

Een greep uit onze projecten

Het gevaar van de reuzenberenklauw

De reuzenberenklauw heeft een slechte reputatie in Nederland. Dit komt doordat contact met de plant vervelende gevolgen heeft voor zowel kinderen als volwassenen. Het sap van de plant veroorzaakt namelijk rode, brandende vlekken op de huid, die vergelijkbaar zijn met brandwonden.

Ernstig contact met het sap zorgt voor zwellingen en brandblaren met vocht. Deze zijn ontzettend pijnlijk en kunnen ook het beste door een dokter behandeld worden. Krijg je het sap van de reuzenberenklauw in je ogen? Dan kan dit in het ergste geval tot blindheid leiden. Ga daarom altijd naar de huisarts als je het sap van deze plant in je ogen krijgt.

De specialisten van Groentechniek Klomp beschermen jou en je omgeving graag tegen de reuzenberenklauw.

Gevaar voor mens en dier

Hoe kan het dat het sap van de reuzenberenklauw zo gevaarlijk is voor mensen? Dit komt doordat het sap furocoumarinen bevat. Dit stofje wordt door sommige planten, zoals de reuzenberenklauw, aangemaakt als afweermechanisme. De furocoumarinen die in reuzenberenklauw voorkomen zijn fototoxisch. Dit betekent dat het stofje ontzettend gevoelig is voor blootstelling aan zonlicht.

Wanneer je dus in aanraking komt met het sap van de reuzenberenklauw, in combinatie met blootstelling aan zonlicht, dan ontstaat er een reactie dat letsel veroorzaakt, wat vergelijkbaar is met tweedegraads brandwonden. Bestrijding van de berenklauw is dus noodzakelijk om het gevaar te verkleinen.

Reuzenberenklauw is niet alleen gevaarlijk voor mensen. Ook dieren ervaren de nadelige effecten van het sap van deze plant. Zo kunnen honden en katten net als mensen ook brandende rode vlekken en blaren krijgen wanneer ze in contact komen met het sap van de plant. Daarnaast is het met dieren altijd goed opletten dat ze de plant niet eten. Dit kan voor wonden en zwellingen in de mond zorgen, wat uiteindelijk tot verstikkingsgevaar leidt. Heb je het vermoeden dat een van je dieren berenklauw heeft gegeten? Raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierenarts. Deze zorgt voor verzachting van de pijn en kan een behandelingstraject starten.

De reuzenberenklauw is ontzettend gevaarlijk voor zowel mens als dier, daarom laat je deze bestrijden door de gecertificeerde experts van Groentechniek Klomp.

Berenklauw laten verwijderen door Groentechniek Klomp

Heb jij het vermoeden dat je reuzenberenklauw in je tuin hebt en wil je het risico op contact met deze vervelende plant zo klein mogelijk maken? Laat dan de reuzenberenklauw verwijderen door een van onze medewerkers. Wij beschikken over de kennis, ervaring en het materiaal dat nodig is om deze ongenode exoot grondig te verwijderen voor een langdurig resultaat.

Als gediplomeerd boomverzorgingsbedrijf hebben wij al meer dan 10 jaar ervaring met de bestrijding van bomenziektes, onkruid en ongewenste exoten. Wij verwijderen reuzenberenklauw op een grondige en veilige manier, waarbij de veiligheid van onszelf en onze directe omgeving de nummer 1 prioriteit is. Vraag nu geheel vrijblijvend een offerte aan, dan doen wij de rest.

De specialisten van Groentechniek Klomp helpen met de reuzenberenklauw verwijderen, maar ook met boomziektes en plagen bestrijden.

Hoe herken je de reuzenberenklauw?

Berenklauw heeft zijn naam te danken aan de vorm van de bladeren. Je herkent de plant dan ook aan de grote, groene, puntige bladeren die lijken op klauwen. De plant bestaat uit langwerpige, groene stengels. Deze bevatten kleine brandhaartjes waardoor het sap van de plant vrijkomt.

In de bloeiperiode wordt de berenklauw versiert door kleine witte bloemetjes. Waar de reuzenberenklauw vroeger voornamelijk in natuurrijke gebieden voorkomt, heeft deze zich dusdanig verspreid dat hij tegenwoordig ook in stedelijke gebieden voorkomt. Je vindt hem voornamelijk in parken, langs bermen en weilanden, maar dus ook in je eigen tuin.

Je kunt de reuzenberenklauw onder andere herkennen aan de witte bloemetjes die ze bloeien.

Verschil tussen de “normale” berenklauw en de reuzenberenklauw

Zoals gezegd is de term berenklauw een verzamelnaam voor verschillende soorten die tot deze familie behoren. In Nederland kennen we twee varianten, namelijk de inheemse gewone berenklauw (Heracleum sphondylium) en de reuzenberenklauw. De eerste van deze twee komt van nature voor in Europa en is ongevaarlijk.

In tegenstelling tot de reuzenberenklauw wordt de gewone berenklauw gemiddeld tussen de 90 cm en 150 cm. De reuzenberenklauw kan uitgroeien tot zo’n 3 tot 5 meter hoog. Je herkent de reuzenberenklauw dan ook voornamelijk aan het formaat. Verder lijken de twee soorten ontzettend veel op elkaar. Dit maakt het soms ontzettend lastig om te weten of je te maken hebt met de gevaarlijke variant of niet.

Heb je berenklauw in je tuin, maar weet je niet zeker of het om de gevaarlijke reuzenberenklauw gaat? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder met al je vragen over deze bijzondere plant.

Natuurlijk kunnen wij je ook adviseren over de bestrijding van reuzenberenklauw en gewone berenklauw bestrijden. Wil je zeker weten dat de plant van top tot wortel wordt verwijderd? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan. Wij maken je tuin binnen een mum van tijd volledig berenklauw vrij!

herken de kenmerken van de reuzenberenklauw of laat onze specialisten langskomen om je hierbij te ondersteunen.

Zo bestrijd je de (reuzen) berenklauw

Berenklauw is een hardnekkig onkruid dat grondig verwijderd dient te worden voor een duurzaam effect. Je doet er daarom ook goed aan om je berenklauw te laten bestrijden door een professional. Wij weten precies hoe je berenklauw op een veilige manier verwijdert uit je tuin. Wil je toch zelf aan de slag gaan met het bestrijden van berenklauw? Volg dan onderstaand stappenplan. Zo weet je zeker dat je verantwoord te werk gaat:

 • Stap 1: Zorg voor nauwsluitende kleren, waarmee je jouw huid helemaal bedekt. Draag goede handschoenen, een veiligheidsbril en een mondkapje. Zorg dat je beschikt over geschikt tuinmateriaal. Denk hierbij aan een snoeischaar, steekschop en een schoffel. Ook is het belangrijk dat je het afval van de berenklauw direct opruimt. Zorg er daarom voor dat je de groenbak of een vuilniszak binnen handbereik hebt.
 • Stap 2: Controleer of de plant in bloei staat. Is dit het geval? Verzamel dan eerst alle stengels met bloemen door deze af te knippen. Gooi de afgeknipte koppen direct weg. Zo weet je zeker dat je er niet meer naar hoeft om te kijken. Staat de plant niet in bloei? Ga dan door met stap 3.
 • Stap 3: Gebruik een steekschop om de plant met wortel en al uit te graven. Doe dit voorzichtig en gecontroleerd, zodat je de zaden van de plant niet te veel los schudt. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk van de wortel meeneemt.
 • Stap 4: Heb je alle planten verwijderd? Schoffel dan de grond waar de berenklauw gestaan heeft en verwijder eventuele resten van wortels die je tegenkomt.
 • Stap 5: Zodra je klaar bent met het verwijderen van de berenklauw ruim je alles grondig op en maak je het gebruikte gereedschap schoon. Gooi je kleren direct in de was en neem zelf ook een douche. Spoel met name je haren goed uit.

Om er zeker van te zijn dat de berenklauw niet terugkeert is het belangrijk dat je meerdere keren per jaar het gebied waar de plant stond goed snoeit. Dit houd je vervolgens enkele jaren aan. De zaden van de plant behouden namelijk hun kiemkracht tot wel 7 jaar lang.

Dit moet je zeker niet doen!

 • Verwijder nooit berenklauw zonder beschermende kleren
 • Laat snoeiafval van de berenklauw niet liggen, maar ruim dit goed op
 • De plant moet hardnekkig bestreden worden. Herhaal het proces dus jaarlijks en ga er niet zomaar van uit dat het na een paar keer wel goed is.
Laat jouw reuzenberenklauw professioneel verwijderen voor de grootste kans op succes.

10+ jaar ervaring

In alle onderdelen van boomverzorging

Persoonlijke & concrete aanpak

Altijd een advies op maat

Ruim 40 geavanceerde machines

Altijd het juiste gereedschap voor jouw klus

Wil je meer weten over berenklauw bestrijden?

Heb je vragen over de gevolgen van blootstelling aan reuzenberenklauw of wil je meer weten over de bestrijding van deze exoot? Neem dan contact met ons op. Onze medewerkers staan je graag te woord om al je vragen over deze plant te beantwoorden. Wij kunnen je alles vertellen over de gezondheidsrisico's en het uitroeien van reuzenberenklauw.

Daarnaast kunnen wij je ook helpen met de bestrijding van Japanse duizendknoop en eikenprocessierups.

De reuzenberenklauw laten bestrijden door de experts van Groentechniek Klomp is het beste voor de gehele omgeving.