Bomen vellen

Wanneer je een boom plant, heb je hier jaren plezier van. Het is een verrijking van je tuin. Niet alleen biedt de boom schaduwrijke plaatsen in je tuin, ook biedt het een plek voor vogels en andere dieren. Terwijl jij geniet van een heerlijk kopje koffie in je achtertuin, hoor je de vogels fluiten. Toch kan een boom ook voor behoorlijk wat overlast zorgen. Wanneer de boom te groot wordt en de hele tuin overschaduwt, krijgen jonge gewassen weinig kans zich te ontwikkelen en bloeien je zomerbloeiers niet zo mooi meer. Daarnaast kunnen takken je woning beschadigen of zorgen de bladeren in de herfst voor erg veel overlast. Wanneer de boom voor overlast zorgt of een gevaar voor zijn omgeving wordt, is het vellen van bomen vaak de enige optie. Het is verstandig het bomen vellen over te laten aan een professionele boomverzorger. Deze beschikt over de technische vaardigheden om de boom op een veilige manier te verwijderen. Groentechniek Klomp helpt je graag bij het vellen van de boom en zorgt ervoor dat de boom veilig en vakkundig geveld wordt.

Ook bomen laten vellen?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Redenen voor het vellen van bomen

Bij het bomen planten in je tuin, weet je vaak precies hoe deze er over een aantal jaar uit moet komen zien. Echter, de boom wordt steeds groter en groter en op een gegeven moment is de boom zo groot geworden dat hij eigenlijk te groot voor je tuin is geworden. De boom verwijderen is dan één van de weinige opties geworden. Er zijn meerdere redenen waardoor het bomen vellen soms noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De boom is een gevaar voor zijn omgeving vanwege valgevaar, stormschade of ziekte
  • De boom zorgt voor schade aan leidingen, dakgoten of kabels
  • De boom is ziek
  • De boom wordt te groot en zorgt hierdoor voor overlast
  • De boom neemt teveel ruimte in beslag
  • De boom belemmert je uitzicht
  • De boom staat nieuwbouw in de weg

In sommige gevallen kan er volstaan worden met het bomen snoeien. Door gevaarlijke takken weg te snoeien of de boomkroon uit te dunnen, kan het probleem verholpen worden. Mocht er geen passende oplossing gevonden kunnen worden, dan zit er niets anders op dan de boom te laten vellen.

Een reden voor het vellen van bomen is de grootte van de boom

Hoe gaan we te werk bij het bomen vellen

Bomen vellen is een specialistische klus. We raden het dan ook af om zelf aan de slag te gaan. Zeker bomen in woonwijken kunnen soms een lastige klus zijn. Uiteraard wil je niet dat jouw woning of die van de buren beschadigd wordt wanneer de boom verwijderd wordt. Onze boomspecialisten beschikken over de nodige kennis en vaardigheden en kunnen u uitstekend van dienst zijn bij het kappen of vellen van de bomen. Wanneer je ervoor kiest de boom te laten vellen door Groentechniek Klomp, komen we graag eerst bij je langs om de situatie te bekijken. We bepalen dan welke techniek het meest geschikt is om de boom te vellen. Wanneer er voldoende ruimte rondom de boom is, kunnen we ervoor kiezen deze in zijn geheel naar beneden te halen. Deze vrije val vormt dan geen gevaar voor omliggende gebouwen en na het neerhalen wordt de boom in stukken gehakt en het hout afgevoerd. Is er niet voldoende ruimte voor een vrije val, dan kunnen we ervoor kiezen om al klimmend de boom deel voor deel te vellen of kappen. Tevens kunnen we een telescoopkraan inzetten voor het verwijderen van de boom. Zo kunnen we de boom op gecontroleerde wijze vellen.

De kosten van het bomen vellen

Bomen vellen brengt uiteraard kosten met zich mee. De bomen vellen prijs is van verschillende factoren afhankelijk. Zo is de positie van de boom een belangrijke factor voor de prijs. Is de boom makkelijk te bereiken en is er voldoende ruimte rondom de boom aanwezig of brengt de positie juist problemen met zich mee? Daarnaast is de methode die we gaan hanteren voor het verwijderen van de boom belangrijk voor de kosten van het vellen. Kan de boom vrij vallen of dient er een telescoopkraan ingezet te worden? Ook de grootte van de boom is bepalend voor de prijs. Ben je benieuwd naar de kosten voor het vellen van de boom in jouw achtertuin? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte op maat.

De kosten voor het bomen vellen zijn onder andere afhankelijk van de ruimte rondom de boom

Bomen goed onderhouden

Bomen vellen is lang niet altijd noodzakelijk. In veel gevallen volstaat een goede boomverzorging ook. Hierbij kun je denken aan het snoeien van de bomen, het verwijderen van risicotakken en boomziektes bestrijden. Met een goede boomverzorging is de kans op valgevaar een stuk kleiner. Zware takken worden voortijdig weggesnoeid en je kunt heerlijk genieten van de schaduw van je boom. Tijdens de boomverzorging wordt de boom tevens gecontroleerd op boomziektes en kun je in sommige gevallen de boom behoeden voor het verwijderen ervan.

Wanneer je de boom dient te verwijderen

Wanneer je de bomen laat vellen of kappen, worden de bomen bovengronds verwijderd. Dat betekent dat de boomstronk en de boomwortels blijven staan. Het grote voordeel hiervan is dat er geen graafwerkzaamheden rondom de boom plaats hoeven te vinden en je dus weinig overlast ondervindt in je tuin. De boomstronk kan decoratief gebruikt worden. Door een leuke pot hierop te plaatsen creëer je weer een gezellig hoekje in de tuin. Naast bomen kappen kun je r ook voor kiezen de bomen te laten rooien. Bij het bomen rooien wordt de boom ook ondergronds in zijn geheel verwijderd. Door de boomstobbe weg te halen, kan de grond weer gebruikt worden voor andere bestemmingen. Je zou er een schuur kunnen bouwen, een terras aan kunnen leggen of een bloemperkje aan kunnen leggen.

Welke periode is het meest geschikt voor het vellen van bomen

Bomen mogen in principe het hele jaar door gekapt worden. Toch zijn er enkele eisen en voorwaarden waaraan je dient te voldoen bij het vellen van bomen. Per gemeente zijn deze voorwaarden verschillend. Je kunt ze eenvoudig opvragen bij het gemeenteloket. Bomen waarin vogels broeden zijn in ieder geval beschermd tegen het kappen. Het vellen van deze bomen kan zelfs leiden tot hoge boetes. De boomspecialist kan je hierin uitstekend adviseren. Tijdens het broedseizoen, van half maart tot en met half juli wordt het bomen vellen dan ook meestal niet geadviseerd. Wanneer je ervoor kiest de boom in de zomer te vellen, zal je meer bladafval hebben bij het verwijderen van de bomen. Ook nesten van vogels of andere dieren zijn minder goed te signaleren. Een ander nadeel van het bomen vellen in deze periode, betreft de warme beschermende kleding die de boomspecialist dient te dragen bij het vellen. Toch biedt deze periode ook een groot voordeel. De conditie van de boom is namelijk goed zichtbaar. Dode takken kunnen direct opgemerkt worden en bij het vellen van de boom is dat een stuk veiliger. Het kappen van de bomen kan uiteraard ook in het najaar. Er is dan weinig bladafval en er zijn geen broedende vogels in de boom aanwezig.

Ook in de winter kunnen bomen geveld worden

Bomen vellen en vergunningen

Het vellen van bomen is niet altijd vergunningsvrij. Bij grote bomen heb je vaak een vergunning nodig. Per gemeente gelden verschillende voorwaarden voor het aanvragen van vergunningen en of je daadwerkelijk een vergunning voor het bomen vellen nodig hebt, kun je dan ook het beste even navragen bij je gemeente. Wanneer je een boom laat vellen zonder benodigde vergunningen, riskeer je hoge boetes. Groentechniek Klomp kan je prima adviseren en helpen bij de aanvraag van een vergunning. De aanvraag hiervan kan wel een paar maanden duren. Houd daar rekening mee.

Bomen laten vellen door Groentechniek Klomp

Boom vellen of boom laten vellen? Neem dan contact met ons op. Onze boomspecialisten zijn gespecialiseerd en gecertificeerd en helpen je graag verder. Ook wanneer je omgewaaide bomen wilt laten verwijderen of een boomstronk verwijderen wilt, ben je bij ons aan het juiste adres. Neem contact op voor meer informatie of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Ook bomen laten vellen?

Vrijblijvend offerte aanvragen