Eikenprocessierups bestrijding

Vanaf eind mei komen de eikenprocessierupsen weer tevoorschijn. Door de problemen die deze kleine beestjes veroorzaken, is het verstandig er op tijd bij te zijn om de eikenprocessierupsen te bestrijden. Ze eten je eik volledig kaal. Echter, gezonde eikenbomen ondervinden hier weinig hinder van. Zij krijgen het volgende jaar weer nieuwe bladeren. Wel vormt de eikenprocessierups een bedreiging voor de mens. Wanneer de brandharen van de rups in aanraking komen met de huid, ontstaat er een huiduitslag die gepaard gaat met hevige jeuk. Ook kunnen er klachten als irritatie aan de ogen of luchtwegen ontstaan. Is de eikenprocessierups aanwezig in jouw eikenboom? Neem dan contact op met Groentechniek Klomp. Wij zijn gespecialiseerd in eikenprocessierups bestrijding en halen de rupsen graag voor je weg .

Eikenprocessierups bestrijden?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Het bestrijden van eikenprocessierupsen

Doordat de eikenprocessierups voor steeds meer problemen zorgt, is de bestrijding van eikenprocessierups een grote noodzaak. Er zijn verschillende technieken voor het eikenprocessierupsbestrijding. Zo kan er gekozen worden voor een preventieve behandeling van de eikenboom. De jonge bladeren worden dan in het voorjaar ingespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel dat niet schadelijk is voor de boom of de natuurlijke vijanden van de rups. Wanneer de boom al verschillende nesten met eikenprocessierupsen heeft, kunnen deze bestreden worden met gif, weggebrand worden of de nesten worden weggezogen. Welke techniek het meest geschikt is voor de bestrijding van de eikenprocessierupsen in jouw boom, hangt af van een aantal factoren. Wil jij de eikenprocessierups laten bestrijden? Neem dan contact op met Groentechniek Klomp. Wij komen graag de eikenprocessierups bestrijden.

Eikenprocessierupsen bestrijden is een grote noodzaak doordat ze voor steeds meer problemen zorgen

Preventieve bestrijding

In het voorjaar kunnen we al starten met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups. Vooral bij bomen op locaties waar een verhoogd risico geldt op een plaag, zoals eiken op schoolpleinen, in winkelcentra, langs fietspaden of op recreatieterreinen, is het verstandig preventief de eikenprocessierups te bestrijden. De jonge bladeren worden dan beneveld met een biologisch middel, welke niet schadelijk is voor de boom en de natuur. Wanneer de rups vervolgens eet van een beneveld blad, wordt deze geïnfecteerd met een bacterie. De eikenprocessierups stopt met eten en zal binnen enkele dagen dood gaan. Deze bestrijdingsmethode is alleen effectief bij jonge, kleine rupsen. Bij grotere eikenprocessierupsen, vanaf begin juni, zal er gekozen moeten worden voor een andere bestrijdingsmethode.

Nesten eikenprocessierupsen verwijderen

In de maanden mei, juni en juli zien we in de eiken vaak grote nesten met processierupsen hangen. De brandhaartjes van deze rupsen zorgen voor veel overlast. Het verwijderen van de nesten is dan een grote noodzaak. Groentechniek Klomp kan de nesten met de eikenprocessierups voor je verwijderen. Dat kan op verschillende manieren. Vaak kiezen we voor het wegzuigen van de nesten. Met beschermende kleding worden onze boomverzorgers naar boven gebracht met een hoogwerker. Daar worden met een enorme stofzuiger met tank de nesten weggezogen. Een andere manier om de eikenprocessierupsen te bestrijden is het wegbranden van de nesten. Het nadeel hiervan is echter, dat de kans bestaat dat een aantal rupsen op de grond valt en later weer kunnen terugkeren in de boom.

Waar komen de processierupsen vandaan

Voor een paar jaar terug had vrijwel niemand nog van deze rupsen gehoord. Dat is tegenwoordig wel anders. In heel Nederland zien we grote en kleine bomen met een rood-wit lint eromheen geknoopt. In deze bomen zijn één of meerdere nesten van eikenprocessierupsen te vinden. De processierups komt oorspronkelijk uit Midden en Zuid Europa. Echter, ze rukken steeds meer op naar het noorden en sinds een aantal jaar heeft de eikenprocessierups en vlinder zich ook in ons land weten te vestigen. Dankzij de droge winters overwinteren de eitjes makkelijker en de droge en warme zomers stimuleren de ontwikkeling van de rupsen. Ze ontwikkelen zich in zulke grote getalen, dat het een plaag aan het worden is. Eikenprocessierupsbestrijding is dan ook van groot belang.

Wanneer eikenprocessierups bestrijding

De processierupsen kennen één generatie per jaar. Vlinders zijn van half juni tot eind augustus aanwezig en de vrouwtjes leggen tot 300 eitjes in de toppen van eikenbomen. Wanneer de eitjes de zachte winter overleefd, komen deze na de winter uit. Rond mei/juni komen de rupsen tevoorschijn. Deze zijn vooral ’s avonds actief. In processie trekken zij massaal ’s avonds uit de spinselnesten naar de onderste takken op soek naar voedsel. En in de ochtend trekken zij op dezelfde wijze weer terug naar de nesten. Vanaf mei tot en met juli hebben de rupsen brandharen, die voor Nog voordat de brandharen een probleem vormen, is het laten bestrijden van de eikenprocessierupsen een goed idee. Eikenprocessierups bestrijding kun je het beste laten uitvoeren door een professioneel bedrijf. Met beschermende kleding zorgen zij ervoor dat de rupsen en hun brandharen verwijderd worden. Het beste is om de nesten te verwijderen. Ook lege nesten kunnen namelijk voor problemen zorgen.

Eikenprocessierups en boomverzorging

Wanneer je een boom plant, wil je deze graag zien uitgroeien tot een mooie gezonde boom. Een goede boomverzorging houdt je boom gezond en tijdens het boomonderhoud, kunnen eventuele boomziektes of plagen worden gesignaleerd en indien mogelijk bestreden. Ook de eikenprocessierups laten bestrijden is mogelijk. Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Waarom de eikenprocessierups bestrijden

De eikenprocessierupsen zijn vaak in grote hoeveelheden aanwezig in één boom, dat we spreken van een plaag. En het is verstandig deze plaag van eikenprocessierupsen te laten bestrijden. De processierupsen vreten de eikenboom helemaal kaal en hoewel dit niet direct schadelijk is voor een gezonde eikenboom, is de eikenprocessierups wel een gevaar voor de volksgezondheid. De rupsen hebben namelijk wel honderdduizenden brandharen en deze zijn schadelijk voor mens en dier. Deze pijlvormige haren met weerhaakjes worden bij bedreiging afgeschoten en komen dan makkelijk de huid, de ogen en luchtwegen binnen. Een giftig stofjes dat zich in de brandharen bevindt zorgt vervolgens voor allergische reacties, zoals ernstige jeuk, huiduitslag, zwellingen, rode ogen en irritatie aan de slijmvliezen van mond, neus of ogen. In sommige gevallen kunnen bij herhaalde blootstelling zelfs braken, duizeligheid en koorts optreden. Ook voor dieren, met name honden is de eikenprocessierups schadelijk. Zij krijgen voornamelijk last van de ogen, lippen en tong. Let daarom goed bij het uitlaten. Het gif in de brandharen verdwijnt niet zomaar. Daarom zijn ook lege nesten nog steeds gevaarlijk. Om deze vervelende gevolgen tegen te gaan, is bestrijding van de eikenprocessierups noodzakelijk.

De Eikenprocessierups kan schadelijke gevolgen voor de mens veroorzaken

Schadelijke gevolgen eikenprocessierups voor de mens:

  • Huiduitslag
  • Jeuk
  • Zwelling van de huid
  • Opgezette, rode ogen
  • Irritatie aan de luchtwegen
  • Gezwollen lippen

Wat kun je doen na contact met de eikenprocessierups

Heb je een nest eikenprocessierupsen in je eik gesignaleerd? Dan is het verstandig de eikenprocessierupsen te laten verwijderen, voordat je in contact komt met de brandharen. Wanneer je toch in contact bent gekomen met de brandharen van de eikenprocessierups, kan er irritatie optreden aan huid, ogen en luchtwegen. Heb je last van klachten die de processierupsen veroorzaken? Strip dan eerst de huid met plakband. De brandhaartjes worden dan verwijderd. Spoel daarna de huid of ogen goed af met lauw water. De brandhaartjes kunnen ook in je kleding gaan zitten. Het is dus verstandig deze te verwijderen. De geïrriteerde huid kan verzacht worden met een crème of zalf op basis van bijvoorbeeld Aloë Vera of menthol. De klachten zullen na ongeveer 2 weken weer verdwijnen.

Groentechniek Klomp is specialist in de bestrijding van de eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen laten bestrijden? Neem contact met ons op

Als eigenaar van een eikenboom ben jij verantwoordelijk voor de boom. Heeft jouw eikenboom last van eikenprocessierupsen? Of wil je meer weten over de eikenprocessierups bestrijding in jouw eikenboom? Neem dan contact met ons op. Groentechniek Klomp is gespecialiseerd in het bestrijden van eikenprocessierupsen en kan je tevens helpen bij de meest moeilijk te bereiken plaatsen. Wij zijn bestrijden boomziektsen in een groot deel van Nederland, waaronder Eikenprocessierupsen bestrijden in Overijssel, eikenprocessierupsen in Drenthe, eikenprocessierupsen in Groningen en eikenprocessierupsen in Friesland.

Eikenprocessierups bestrijden?

Vrijblijvend offerte aanvragen