Eikenprocessierups bestrijden in Groningen

Hoewel Groningen één van de laatste provincies was waar de eikenprocessierups actief is, ontspringt ook deze provincie de dans niet. De laatste jaren wordt de eikenprocessierups in Groningen steeds vaker gespot en komen er ook verschillende klachten binnen. Klachten als jeuk, ontstoken ogen en geïrriteerde luchtwegen zijn veelvoorkomende klachten die de eikenprocessierups veroorzaakt. Het bestrijden van de eikenprocessierups in Groningen is daarom noodzakelijk. Groentechniek Klomp is gespecialiseerd in de bestrijding van deze rups en helpt je graag. Zo kun je dit voorjaar en deze zomer gewoon lekker in je shirt en korte broek buiten wandelen, spelen en sporten, zonder dat je je druk hoeft te maken om de processierups.

De eikenprocessierups in Groningen zorgt voor veel overlast

Eikenprocessierups bestrijden in Groningen?

Vrijblijvend offerte aanvragen

De kenmerken van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups kruipt in de maand april uit zijn eitje en is dan oranje van kleur. ‘s Nachts gaan de rupsen in processie op zoek naar voedsel en nadat ze hun buikjes vol hebben trekken ze zich gezamenlijk terug in hun nestspinsel. De eikenprocessierupsen vervellen vijf maal. Na de tweede keer vervellen ontwikkelen ze brandharen. Het zijn dan geen kleine oranje rupsen meer, maar volwassen grijs/groene rupsen met een lichte streep aan de zijden. Vanaf het moment dat de brandharen tevoorschijn komen, vormen ze een risico voor de gezondheid van mens en dier. De brandharen zijn het verdedigingsmechanisme van de eikenprocessierupsen en worden als het ware afgeschoten wanneer er gevaar dreigt. Bij de vervellingen vallen deze haartjes ook uit en worden meegenomen in het nestspinsel van de rupsen. Doordat de brandharen zo klein zijn, kunnen ze gemakkelijk meegevoerd worden door de wind en zo op je huid of kleding terecht komen.

Een gevaar voor de gezondheid in Groningen

De eikenprocessierups in Groningen zorgt voor veel overlast. Zo rond de maand juni worden de grote nesten met deze rupsen zichtbaar en moet je oppassen dat je niet het slachtoffer wordt van deze rups. De brandharen van de eikenprocessierupsen bevatten weerhaakjes waardoor deze haren zich makkelijk hechten aan je huid, je kleding, maar ook je luchtwegen of zelfs aan je ogen. Bij de aanraking scheidt de brandhaar een soort gif af en dit zorgt voor verschillende klachten.

 • Jeuk, rode uitslag, blaasjes en bultjes bij aanraking met de huid
 • Rode ontstoken en geïrriteerde ogen bij contact met ogen
 • Hoesten, geïrriteerde keel, kriebel in de keel en kortademig bij contact met luchtwegen
 • Algemene klachten, zoals misselijkheid, koorts, duizeligheid
 • Allergische reacties die kunnen leiden tot een anafylactische shock

De eikenprocessierups en huisdieren

Niet alleen vormt de processierups een gevaar voor de gezondheid van mensen, ook dieren kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de rups. Zo kan de eikenprocessierups bij honden zorgen voor onder andere een geïrriteerde huid. Ook katten en de eikenprocessierups is geen goede combinatie. Heeft jouw kat opgezwollen lippen en blaren op de tong, dan is de kans groot dat de kat in contact geweest is met deze rupsen. Zelfs paarden kunnen last krijgen van de eikenprocessierups. Staat er in de wei een eik met deze processierupsen, dan is het verstandig een ruim gebied rondom deze boom af te zetten. Zodat je paard niet bij de rups in de buurt kan komen. Symptomen bij paarden na eikenprocessierups contact, zijn bijvoorbeeld een geïrriteerde huid, slikproblemen en oogirritatie. Wanneer je dier in contact geweest is met deze rupsen en klachten heeft, is het verstandig een dierenarts in te schakelen.

Is je hond in aanraking geweest met de eikenprocessierups, dan kun je met zijn klachten het best de dierenarts bezoeken

De eikenprocessierups in Groningen

De eikenprocessierups verplaatst zich. Waar tien jaar geleden de rups met name in de zuidelijke helft van ons land gespot werd, rukt de processierups nu steeds meer op naar het noorden. Ook Groningen heeft momenteel te maken met deze rups. Langs openbare wegen, fietspaden en rondom pleinen, vind je steeds vaker nesten met de eikenprocessierups in Groningen. Ook bedrijven, scholen en kinderopvangcentra hebben met deze rupsen te maken. Het bestrijden van de eikenprocessierups in Groningen is dan ook erg belangrijk. Je wilt immers dat kinderen rustig buiten kunnen spelen, zonder dat ze zich druk hoeven te maken over deze rups. In veel gevallen is de gemeente aansprakelijk voor de boom en dus ook verantwoordelijk voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Staat de boom op bedrijventerrein of op het terrein van een school of kinderopvangcentrum, dan is het bedrijf of de instelling verantwoordelijk. Groentechniek Klomp helpt zowel gemeenten, als bedrijven en particulieren bij de bestrijding van de eikenprocessierups in groningen. Neem voor meer informatie of een vrijblijvende offerte contact met ons op.

De eikenprocessierups laten bestrijden in Groningen

Bij eikenprocessierupsbestrijding kun je denken aan het verwijderen van de nestspinsels inclusief de processierupsen, maar het is ook mogelijk de eikenprocessierupsen preventief te verwijderen. Preventieve eikenprocessierupsbestrijding wordt al in een vroeg stadium uitgevoerd. De rupsen vormen dan nog geen gevaar voor mens en dier. Deze preventieve oplossing gebeurd door middel van het benevelen van de bladeren van de eik met nematoden of een bacteriepreparaat. Nematoden zijn kleine aaltjes die extreem Uv-gevoelig zijn. Deze vorm van biologische bestrijding vindt dan ook ‘s nachts plaats. Na het benevelen van de bladeren van de eik, gaan de aaltjes op zoek naar de jonge rupsen, dringen hun lichaam binnen en vreten de rups van binnen op. De rups sterft binnen enkele uren tot dagen, voordat deze de kans krijgt slachtoffers te maken. Het bacteriepreparaat kan ook overdag op de bomen worden gespoten. De rupsen eten vervolgens van de bespoten bladeren en zodra de bacterie zich in de darmen bevindt, gaat deze aan het werk. De rups stopt met eten en binnen enkele dagen zal deze sterven. Doordat deze vorm van biologische bestrijding niet selectief is, kan deze niet altijd worden toegepast. Gebieden met beschermde vlindersoorten mogen bijvoorbeeld niet bespoten worden. In dat geval zal er gewacht moeten worden met de bestrijding van de eikenprocessierups in Groningen, wanneer de rupsen volgroeid zijn.

Eikenprocessierupsen verwijderen in Groningen

Wanneer preventief bestrijden niet mogelijk is, wordt er gewacht tot de nesten van eikenprocessierupsen goed zichtbaar zijn. Het zal zo rond de maanden mei/juni zijn dat de eerste nesten eikenprocessierupsen in groningen zichtbaar zijn. Om te voorkomen dat de nestspinsels zich uitbreiden en om klachten rondom de gezondheid van mens en dier te voorkomen, worden deze nesten inclusief de rupsen verwijderd door gespecialiseerde bedrijven. Voor het bestrijden van de eikenprocessierups in Groningen, kun je contact opnemen met Groentechniek Klomp. In beschermende kleding zal de boomspecialist de eikenprocessierups voor je verwijderen met een soort grote stofzuiger. De nestspinsels worden samen met de eikenprocessierupsen opgezogen en verzameld in een grote tank. Deze verzamelde rupsen worden vervolgens elders vernietigd.

Groentechniek Klomp helpt je met de bestrijding van de eikenprocessierups in Groningen

Tips bij overlast van de eikenprocessierups in Groningen

Heb jij de eikenprocessierups in Groningen gespot? Dan is het verstandig onderstaande tips goed in acht te nemen en zo klachten van deze processierups te voorkomen.

 • Contact met de eikenprocessierups vermijden
  Probeer de besmette eiken te vermijden en kies een andere route als dat mogelijk is.
 • Kleding dragen die armen en benen bedekken
  Door je huid te beschermen en te bedekken met bijvoorbeeld lange mouwen en broekspijpen, kunnen de brandharen van de rups zich niet aan je huid hechten.
 • Een zonnebril opzetten
  Met een zonnebril bescherm je je ogen beter tegen rondwaaiende brandhaartjes.
 • Kleding wassen
  Gewandeld of gefietst in de buurt van eikenprocessierupsen? Was dan je kleding goed, bij voorkeur op 60 graden. De giftige brandharen kunnen zich namelijk ook aan kleding hechten.
 • Ramen en deuren sluiten op een winderige dag
  Wanneer je in de buurt van eiken met nestspinsels van de processierups woont, kunnen brandharen met de wind bij jou naar binnen waaien.
 • Een professioneel bedrijf inschakelen
  De eikenprocessierups in Groningen ontdekt? Meld dit dan bij de gemeente of schakel een boomverzorgingsbedrijf in.

Hulp bij de bestrijding van de eikenprocessierups in Groningen

Doordat eikenprocessierupsen voor serieuze gezondheidsklachten kunnen zorgen, is het verstandig niet zelf de rupsen proberen te verwijderen. Wanneer je de eikenprocessierupsen bij jou in Groningen hebt waargenomen, dien je de gemeente in te schakelen. Zij kunnen een professioneel bedrijf inschakelen die de eikenprocessierupsen gaat verwijderen. Staat de besmette boom op privégrond of is deze eigendom van jouw bedrijf of instelling, dan kun je ook zelf contact opnemen met Groentechniek Klomp. Wij beschikken over de juiste materialen en kennis en verwijderen de eikenprocessierups in Groningen graag voor je. Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Eikenprocessierups laten bestrijden in Groningen?

Vrijblijvend offerte aanvragen