Bomen laten planten

Bomen planten is iets wat jaarlijks veelal gebeurd in ons land. Echter, niet alle jonge bomen overleven dit. Het verkeerd aanplanten is één van de voornaamste redenen hiervoor. Bomen worden te diep in de grond gezet of het gat is juist te ondiep. Ook komt het voor dat bomen in het verkeerde seizoen geplant worden. De overlevingskansen van de jonge net geplante bomen, worden dan erg klein. Om de overlevingskans van jonge bomen te vergroten, kun je je bomen laten planten door de boomspecialist. Je bent dan verzekerd van het aanplanten van de boom op de juiste wijze. Groentechniek Klomp beschikt over jaren ervaring op het gebied van boomverzorging en bomen planten. Dankzij de kennis die wij in de jaren hebben opgedaan, kunnen we je uitstekend adviseren en kun je het planten van bomen met een gerust hart aan ons overlaten.

Bomen laten aanplanten?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Wanneer kun je bomen laten planten

Bomen kun je niet het hele jaar door laten planten. Het plantseizoen start pas wanneer de bomen hun bladeren laten vallen in het najaar. De bomen zijn dan in rust en kunnen al hun energie stoppen in de stamgroei. Wanneer de nieuwe knoppen aan de bomen komen, stopt het plantseizoen. Alle energie van de bomen gaat dan naar het ontwikkelen van nieuwe knoppen en balderen. Ook tijdens het plantseizoen zijn er momenten waarop het bomen laten planten niet verstandig is. Wanneer de grond bevroren is, is het bijvoorbeeld niet verstandig om bomen te planten. Ook bij sneeuwval of een te natte periode wordt het planten van bomen afgeraden. De boomverzorgers van Groentechniek Klomp kunnen je exact vertellen of de weersomstandigheden geschikt zijn voor het aanplanten van bomen en we helpen je graag bij het bomen planten.

Lees meer in ons artikel “Wanneer moet je bomen planten” over de beste plantperiode.

Hoe gaat de boomverzorger te werk

Wanneer je ervoor kiest je boom te laten planten door een ervaren boomverzorger, wordt er eerst een gat gegraven. Dit gat mag niet te diep zijn, maar zeker ook niet te ondiep. Wanneer de grond te nat is, zal er water blijven staan in het gat. Het is dan niet aangeraden de boom te laten planten. De wortels worden en blijven dan te nat en zullen gaan rotten. Er bestaat dan een grote kans dat de boom dit niet overleeft. Onze boomverzorgers kunnen je hierover meer vertellen. Nadat het gat gegraven is, wordt gekeken of de grond genoeg voeding bevat. Door een grondmonster te nemen, kan onze boomspecialist zien of er eventuele mest, turf of potgrond moet worden toegevoegd ter verbetering van de voedingswaarde van de grond. Hierna kan de jonge boom geplaatst worden in het gat. Na het planten van de jonge bomen, staan de bomen nog niet direct goed vast. Ze lopen het risico om te waaien bij harde rukwinden of stormen. Daarom is het verstandig na aanplanting de bomen te verankeren. Hierbij wordt de boom ondergronds of bovengronds vastgemaakt. Op deze manier blijft de boom beter staan, is hij beschermd tegen harde rukwinden en stormen en wordt scheefgroei voorkomen.

Jonge bomen laten planten door de boomspecialist

Bomen planten tijden de tuinrenovatie

Van plan je tuin te renoveren? Ook dan schakel je Groentechniek Klomp in. Wij helpen je met de realisatie van je nieuwe tuin. In veel gevallen moeten bomen verwijderd worden. Ook bomen verwijderen doen we graag voor je. In sommige gevallen kunnen we de bomen verplaatsen, maar wanneer dat niet mogelijk is, zullen we de bomen rooien. De boom wordt dan in zijn geheel verwijderd en de plek waar de boom gestaan heeft, kan gebruikt worden voor andere doeleinden. Tijdens de tuinrenovatie worden onder andere nieuwe bomen geplant. Door bomen te planten, kleed je de tuin weer mooi aan en breng je sfeer aan je tuin. Daarnaast creëer je met bomen een schaduwplek, wat zeker in de zomer erg fijn is. Een ander voordeel van bomen, is dat ze niet veel onderhoud nodig hebben. Boomonderhoud bestaat dan ook vaak uit bomen snoeien, controleren op boomziektes en eventuele bestrijding daarvan.

Jonge bomen snoeien

Jonge bomen worden gesnoeid om hen te begeleiden bij hun groei. Bij het planten van de boom heb je een bepaald beeld in je hoofd van hoe deze er uit moet komen zien. Om dat te bereiken passen we de begeleidingssnoei toe. Wanneer de boom goed aangeslagen is en begint te groeien, kan er met de snoei begonnen worden. Tijdens deze snoei wordt de boom van onder tot boven bekeken:

  • Dubbele toppen worden terugbracht naar een enkele top, waarbij de minst rechte of minst dominante weggesnoeid wordt
  • Zijtakken die sterk naar boven groeien worden weggesnoeid, zodat de eindscheut de meest dominante blijft
  • Plakoksels worden verwijderd
  • Dode takken worden verwijderd
  • Zijtakken aan de onderzijde van de boom worden verwijderd om een langere stam te creëren

Nadat de bomen geplant zijn

Na het planten van de bomen is het van groot belang dat de boom goed verzorgd wordt. De bewatering moet in orde zijn. Te weinig water is niet goed en laat de jonge boom uitdrogen, wat de dood van de boom tot gevolg kan hebben. Maar daarentegen is teveel water ook niet goed voor de jonge boom. Wanneer de wortels te lang in de te natte ondergrond staan, zullen deze gaan rotten en afsterven. De jonge boom zal zo te weinig voedingsstoffen op kunnen nemen en ook dat leidt tot de dood van de boom. Uiteraard moet er in de gaten gehouden worden of er extra voedingsstoffen aan de grond waarin de boom staat toegediend moeten worden. Door een grondmonster te nemen, kan dit eenvoudig bepaald worden.
Op welke manier een jonge boom zich verder ontwikkelt, is dan ook afhankelijk van de boomverzorging gedurende de eerste jaren na het planten van de boom. De wortels van de boom zijn nog klein en de er hangen nog maar weinig bladeren aan de boom. Bewatering en bemesting zijn in dit geval zeker erg belangrijk. Wij kunnen je daar meer informatie over geven en nemen de boomverzorging graag op ons. De jonge boom kan zich goed ontwikkelen en binnen enkele jaren staat er een volwaardige boom die goed voor zichzelf kan zorgen.

Nadat de bomen geplant zijn hebben ze een goede verzorging nodig

Je boom laten planten door Groentechniek Klomp

Wanneer je een boom planten wilt, is het van groot belang dat dit op de juiste wijze gebeurd. Je kunt ervoor kiezen zelf de boom te planten. Tips en een stappenplan voor het planten van bomen vind je in ons artikel “Hoe plant je een boom”. Echter, wanneer je verzekerd wilt zijn van het aanplanten op goede wijze, staat ons groenbedrijf voor je klaar. Meer weten of een vrijblijvende offerte opvragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Bomen laten aanplanten?

Vrijblijvend offerte aanvragen