Prunus plaag laten bestrijden

De prunusplaag vormt op veel terreinen en in menig bos een groot probleem en een serieuze bedreiging. De snelgroeiende en snel verspreidende prunus duikt overal op en kan bestaande ecosystemen in gevaar brengen. Daarom is het belangrijk dat deze boom op verantwoordelijke wijze bestreden wordt.

Is de prunus aanwezig op terreinen die onder jouw verantwoordelijkheid vallen en wil je deze boom graag bestrijden? Ons ervaren team is je graag van dienst op het gebied van prunusbestrijding.

  • 10+ jaar ervaring in boomverzorging
  • European Tree Worker gecertificeerd
  • Werkzaam in heel Nederland
De Prunus Serotina plant zich zo snel voort dat het een plaag vormt
10+ jaar ervaring

In alle onderdelen van boomverzorging

Persoonlijke & concrete aanpak

Altijd een advies op maat

Ruim 40 geavanceerde machines

Altijd het juiste gereedschap voor jouw klus

Wat is de prunus plaag?

De Prunus Serotina is een plant die zich razendsnel voortplant. Daarom wordt deze plant ook wel de bospest genoemd. Je herkent de plant aan:

  • Mooie witte bloemen in de bloeiperiode
  • Zwarte besjes
  • Geliefd door vogels

De bessen van de prunus bevatten het zaad van deze plant en worden voornamelijk gegeten door vogels. De vogels eten het zaad wel maar verteren het niet, waardoor het zaad in zijn geheel in de ontlasting van de vogels terecht komt. Omdat vogels zich niet beperken tot een klein gebied wordt het zaad van de prunus overal verspreid en kunnen er overal nieuwe prunusplanten groeien.

De Prunus plaag bestrijden op biologische wijze door het rooien van de bospest.

Door het snelle voortplanten en de snelle verspreiding van de prunus, duikt deze boom overal op en is het langzaam maar zeker veranderd in een plaag. De prunus is een voorbeeld van ongewenste vegetatie in bossen en heidevelden. Veel mensen kiezen er daarom voor om de prunus te bestrijden.

Het bestrijden van de prunus is echter een flinke klus, omdat deze boom zichzelf razendsnel verspreidt en bovendien een snelle groeier is. Wil jij de prunus plaag laten bestrijden op jouw terrein? Onze ervaren boomwerkers hebben jarenlange ervaring met de bestrijding van de prunus en zijn je graag van dienst in de strijd tegen deze snelle groeier.

Alternatieve benamingen voor de prunusplaag

De prunus plaag kent verschillende aanduidingen. Zo wordt deze plaag ook wel de Amerikaanse vogelkers plaag of de bospest genoemd. Al deze termen betekenen hetzelfde, namelijk een overschot aan de prunusboom of plant. Dit overschot kan ervoor zorgen dat bepaalde gebieden of terreinen volledig overwoekerd worden met de Amerikaanse vogelkers. Zonder bestrijding bestaat de kans dat binnen korte tijd het hele bos volstaat met deze plant en andere vegetatie geen kans meer krijgt, waardoor belangrijke ecosystemen uit balans kunnen raken.

Onze klanten aan het woord

Walther en zijn mannen hebben voor ons twee grote platanen verwijderd waaronder een boom van zo'n 15 meter hoogte. Dat hebben ze zeer professioneel gedaan met minimale overlast. Ook nog eens tegen een heel schappelijke prijs. Ik raad ze van harte aan!

D
Dennis W

Deskundig en heel vriendelijk jonge mannen. Waren op tijd zoals afgesproken. Heel veel coniferen verwijderd. Alles netjes opgeruimd. We zijn heel tevreden! Toppie!

L
Ludy Atteveld

Dit bedrijf heeft bij ons gisteren 3 hoge bomen verwijderd en alles netjes afgevoerd voor een prima prijs!

I
Inez Zijlstra

Een greep uit onze projecten

Prunus bestrijden

Groentechniek Klomp bestrijdt de Prunus op vier verschillende manieren:

  1. Bladbehandeling
  2. Afzetten
  3. Rooien
  4. Begrazing

De Amerikaanse vogelkers bestrijden is een flinke klus, maar het laten verdwijnen van deze bospest is gelukkig niet onmogelijk. Onze bestrijdingsmethoden zijn nagenoeg 100% effectief, waardoor jij na onze hulp kunt genieten van een prunusvrij perceel.

Wil jij na het bestrijden van de prunus nieuwe bomen op het perceel planten, zodat de kans op de terugkeer van de prunus nóg kleiner is? Ook hierbij kunnen wij je van dienst zijn. Dankzij ruimschootse ervaring met alle vormen van boomonderhoud jonge bomen planten en eventueel het bomen verankeren, word je snel en professioneel geholpen. Benieuwd geworden naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Prunus bestrijden kan door het afzetten van een bestrijdingsmiddel op de afgezagen stammen.

Bladbehandeling

Voor de bestrijding maken we een onderscheid tussen een biologische wijze en een niet-biologische manier. De bladbehandeling is een niet biologische, maar wel erg effectieve manier om de prunus te bestrijden. Op het blad van de Prunus bomen en struiken wordt een bestrijdingsmiddel gespoten. De Prunus sterft af en andere beplanting krijgt weer een eerlijke kans zich te ontwikkelen. Deze methode wordt echter alleen door ons toegepast op Prunus tot 1,5 meter hoogte.

Afzetten

Bij de Amerikaanse Vogelkers vanaf 1,5 meter gebruiken we de afzet-methode. Hierbij zagen we de Prunus om met een motorzaag of bosmaaier. Vervolgens smeren we de overgebleven stammen in met een bestrijdingsmiddel, wat ervoor zorgt dat de Prunus afsterft.

Rooien

Door schapen op een afgezet gebied te laten grazen, kan de Amerikaanse Vogelkers biologisch bestreden worden.

Een milieuvriendelijke manier om de Prunus te verwijderen, is het rooien van deze plant. Met behulp van een minikraan trekken we gehele plant met wortel en al uit de grond met een sorteer grijper. Deze vorm van bestrijding is zeer geschikt voor (beschermde) natuurgebieden en biologische kwekerijen. De omgeving wordt niet aangetast en er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Begrazing

Is de Prunus nog niet zo hoog, dan kunnen we door middel van begrazing deze bospest bestrijden. Dit is mogelijk tot de plant ongeveer 1 meter is. Hiervoor zetten we het gebied met de Prunus af en laten we een kudde schapen de Prunus kapot grazen.

Andere manieren om met de prunus plaag om te gaan

Een andere manier om met de prunus om te gaan is door ze in de groei te begeleiden tot het grote, volwassen bomen zijn. Het hout van de prunus, ook wel de Amerikaanse vogelkers genoemd, is namelijk zeer geschikt voor de productie van meubels en kan ook uitstekend gebruikt worden als brandhout.

Door de volwassen bomen te rooien en het hout te gebruiken voor meubels of als brandhout wordt de natuur niet zonder reden geschaad en ga je op duurzame wijze om met de grondstoffen die de natuur ons schenkt. Voor sommige situaties is deze manier van omgaan met de prunus plaag een oplossing, maar voor ruimtes die open en vrij van begroeiing moet blijven is dit uiteraard geen optie. Wil jij één of meerdere Amerikaanse vogelkers bomen laten rooien, wellicht om het hout te gebruiken als brandhout of voor de meubelbouw? Ook dan staat ons team voor je klaar. Onze ervaren, gecertificeerde boomwerkers voeren alle kapwerkzaamheden veilig en efficiënt uit.

Hoe is de prunusplaag ontstaan?

De prunus werd in de eerste helft van de vorige eeuw gebruikt om dennenbossen mee op te vullen en in balans te houden. Deze dennenbossen werden aangeplant om woeste gronden te bebossen. Omdat enkel dennenbomen planten ervoor kan zorgen dat de bodem verzuurd en ziektes zich sneller verspreiden, werden er ook loofbomen tussen de dennenbomen geplant. Bij het zoeken van een passende loofboom viel de keuze destijds op de prunus. De prunus hield de nieuw aangeplante bossen in balans en zorgde er bovendien voor dat de kans op bosbranden kleiner werd.

Toen de dennenbomen gekapt werden kreeg de prunus echter opeens ruimte, waardoor er overal jonge bomen uit de grond schoten en deze boom in een regelrechte plaag veranderde. Heb jij ook last van een overschot aan prunusbomen en -struiken en wil je deze graag bestrijden? De prunusplaag bestrijden is een flinke uitdaging. Om zeker te weten dat jouw prunus plaag op de juiste wijze wordt bestreden, is het daarom aan te raden om de bestrijding van de prunus over te laten aan de professionals van boomverzorgingsbedrijf Groentechniek Klomp. Onze ervaren boomwerkers weten feilloos hoe ze om moeten gaan met deze plaag en zorgen er met plezier voor dat jij weer kunt genieten van een prunusvrij terrein.

De Prunus Serotina bestrijden door middel van bladbehandeling.

Wanneer is bospest bestrijding noodzakelijk?

Wil jij een terrein, zoals een duingebied of een heideterrein, open houden? Dan is prunusbestrijding noodzakelijk. Prunussen zijn dol op open vlaktes waar ze meer dan genoeg ruimte hebben om te groeien. Daarom is het van groot belang dat dergelijke open vlaktes goed in de gaten worden gehouden en regelmatig op prunusgroei worden gecontroleerd.

Door eventuele prunusboompjes op tijd te verwijderen kan ergere schade vaak voorkomen worden en kan de groei van de prunus in de kiem worden gesmoord. Bovendien zijn jonge boompjes vaak nog eenvoudig met de hand te verwijderen, terwijl grotere prunusboompjes en struiken uitgegraven of met gif bestreden moeten worden. De groei van prunussen op tijd bestrijden is van groot belang en kan een wezenlijk verschil maken.

De Prunus of Amerikaanse Vogelkers verspreidt zich snel, laat deze bospest dan ook bestrijden door Groentechniek Klomp.

10+ jaar ervaring

In alle onderdelen van boomverzorging

Persoonlijke & concrete aanpak

Altijd een advies op maat

Ruim 40 geavanceerde machines

Altijd het juiste gereedschap voor jouw klus

Contact, informatie en advies

Voor Amerikaanse vogelkers bestrijding, ook wel prunusplaagbestrijding genoemd, kun je altijd terecht bij ons ervaren en deskundige team. Dankzij jarenlange ervaring en brede kennis op het gebied van boomverzorging en bomen verwijderen kunnen wij de prunus plaag effectief voor jou bestrijden.

Ben je benieuwd geworden naar wat wij voor jou kunnen betekenen of wil je meer weten over Amerikaanse vogelkers bestrijding? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan je graag te woord.

Professionele bestrijding van de Prunus plaag is noodzakelijk om verdere verspreiding te voorkomen.