Iepenziekte

Heeft jouw Iep verkleurde en slap hangende bladeren aan het uiteinde van een tak? Dan zouden dat de eerste symptomen van de iepziekte kunnen zijn. In de volgende fase vergeelt het blad, krult het op en wordt het bruin. Daarna sterft het blad af en valt het van de boom af. De iepenziekte heeft er in korte tijd voor gezorgd dat er vele iepen gekapt moesten worden. Verdenk je jouw iep van deze ziekte? Neem dan contact op met Groentechniek Klomp. Dankzij vele jaren ervaring op het gebied van boomverzorging en boomonderhoud, kan hij jou adviseren op het gebied van deze ziekte.

Iepenziekte bestrijden?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Wat is de iepziekte?

De iepenziekte wordt veroorzaakt door schimmels. Kevers verspreiden deze schimmel die via natte grond de wortels van de iep binnendringen en de sapstroom verstoren. Hierdoor krijgt de boom onvoldoende voedingsstoffen binnen en sterft hij langzaam af. De schimmel wordt tevens door de kevers verspreidt wanneer zij hun eitjes onder de bast van de iep leggen. De schimmel wordt zo onder de bast in de boom verspreidt en verschillende delen van de iep sterven af. Langzaamaan verspreidt deze iepziekte zich door de gehele boom, wat boomsterfte tot gevolg heeft.

Bestrijden van de iepenziekte

De iepziekte voorkomen is mogelijk met het inenten van de iep. Echter, dit is een dure aangelegenheid en wordt alleen bij monumentale bomen gedaan. Doordat de kevers hun eitjes in bomen waarvan de bast wat aangedaan is, is de besmettingskans zeer groot. Wel is het verstandig om besmette bomen zo snel mogelijk te kappen en verbranden, want zelfs in het dode hout leggen de kevers hun eitjes die vervolgens uitvliegen om het schimmel en daarmee de iepenziekte, weer verder verspreiden. Neem contact op met Groentechniek Klomp voor meer informatie over de iepziekte en de bestrijding ervan.

Iepenziekte bestrijden