Eikenprocessierups bestrijden in Friesland

De eikenprocessierups is een kleine, behaarde rups die de afgelopen zomers niet meer weg te denken is. De rups zorgt ieder jaar weer voor veel klachten bij mens en dier. Denk hierbij aan jeukende ogen, rode bultjes en kriebel in de keel. Misschien heb je zelf ook wel eens te maken gehad met deze klachten nadat je hebt gewandeld in de buurt van een eikenboom. Grote kans dat jij toen het slachtoffer bent geweest van een eikenprocessierups. Ook de eikenprocessierups in Friesland vormt steeds meer een plaag. Het is dan ook van groot belang dat de rupsen worden bestreden. Groentechniek Klomp is een professioneel boomverzorgingsbedrijf gespecialiseerd in het verwijderen van deze kleine, harige jeukrupsen. Heb je een besmette boom in de buurt gespot of heb je er één in je tuin staan? Neem dan gerust contact met ons op.

De eikenprocessierups in Friesland vormt een ware plaag

Eikenprocessierups bestrijden in Friesland?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Waaraan herken je de eikenprocessierups in Friesland

De eikenprocessierups is een behaarde rups, die uiteindelijk uitgroeit tot een nachtvlinder. De rups dankt zijn naam aan zijn gedrag. Ze bewegen zich namelijk ‘s nachts in een lange rij, wat ook wel in processie wordt genoemd. De rups zorgt voornamelijk in de maanden mei, juni en juli voor veel overlast. Dit komt doordat de rups na een tijdje brandharen krijgt. Deze brandharen bevatten een soort gif welke bij aanraking met een oppervlakte vrij wordt gegeven. Wanneer de rups zich bedreigd voelt, kan hij de brandharen als een soort afweersysteem van zich af schieten. Dankzij de weerhaakjes die aan de brandharen zitten kunnen deze haren blijven haken aan je kleding of zelfs je huid. Een besmette boom is te herkennen aan een dicht wit spinsel. Dit is een verzameling van uitwerpselen en de oude haren van de rupsen die in die boom leven.

Welke klachten veroorzaakt de eikenprocessierups

De processierups in Friesland zorgt ieder jaar weer voor steeds meer klachten bij mens en dier. Wanneer het gif van de brandharen op of in jou terecht komt, kun je last krijgen van vervelende klachten. Denk hierbij aan:

 • Jeuk, rode uitslag, blaasjes en bultjes bij aanraking met de huid
 • Rode ontstoken en geïrriteerde ogen bij contact met ogen
 • Hoesten, geïrriteerde keel, kriebel in de keel en kortademig bij contact met luchtwegen
 • Algemene klachten, zoals misselijkheid, koorts, duizeligheid
 • Allergische reacties die kunnen leiden tot een anafylactische shock

De processierups en je huisdieren

Ook voor je huisdieren is het oppassen geblazen, zij kunnen namelijk ook het slachtoffer worden van de eikenprocessierups. Houd ze daarom goed in de gaten. Wanneer je je hond gaat uitlaten, denk er dan bijvoorbeeld aan om niet langs een gebied met eikenbomen te lopen. Een hond gaat vaak snuffelen in het gras, waar eventuele brandharen kunnen liggen. Zo komt je hond sneller in aanraking met het gif van de brandharen. Denk ook aan je kat en je paard. Denk je dat één van je huisdieren toch in aanraking is geweest met de eikenprocessierups en blijven de klachten aanhouden? Dan kan het verstandig zijn om een bezoekje te brengen aan de dierenarts.

Ook voor je huisdieren kan de eikenprocessierups in Friesland gevaarlijk zijn

De eikenprocessierups in Friesland

Net als in de rest van Nederland, zorgt de eikenprocessierups in Friesland de afgelopen jaren voor een ware plaag. Ieder jaar zijn er weer flink wat mensen en dieren die het slachtoffer worden. De eikenprocessierups bestrijden in Friesland is dan ook erg belangrijk om te voorkomen dat er dit jaar nog meer mensen klachten krijgen. Wanneer het gaat om openbare bomen, dan is in de meeste gevallen de gemeente verantwoordelijk voor het verwijderen van de rupsen. De bomen in jouw eigen tuin zijn jouw verantwoordelijkheid. Staat er een besmette boom bij jou in de tuin, zorg dan dat je jezelf en je gezin goed beschermt tegen de rupsen en schakel een professioneel boomverzorgingsbedrijf in om de rupsen te verwijderen. Groentechniek Klomp helpt zowel gemeenten, als bedrijven en particulieren bij de bestrijding van de eikenprocessierups in Friesland.

De eikenprocessierups preventief laten bestrijden in Friesland

De eikenprocessierups bestrijden in Friesland kan op verschillende manieren en in verschillende stadia. Het preventief bestrijden van de eikenprocessierups kan al erg vroeg in het leven van de rupsen. Dit kan worden gedaan op verschillende manieren. Zo kan er gebruik worden gemaakt van nematoden. Dit zijn kleine aaltjes die de rupsen van binnenuit opeten. Wanneer deze worden aangebracht op de boom, zullen ze gelijk op zoek gaan naar hun slachtoffers. Een andere manier van bestrijding van de eikenprocessierups is met een bacteriepreparaat. Ook deze wordt aangebracht op de besmette boom, maar ditmaal op de bladeren. De eikenprocessierups eet deze bladeren en zo komt de gifvormige bacterie in het lichaam terecht. In beide gevallen houdt de rups het daarna niet lang meer vol.

Nesten van de eikenprocessierups verwijderen

Preventieve eikenprocessierupsbestrijding is een manier om de eikenprocessierupsen te bestrijden nog voordat ze kwaad kunnen doen. Ze hebben dan namelijk nog geen brandharen ontwikkeld. Het bestrijden kan ook op een andere manier, namelijk door de nesten van de rupsen weg te zuigen met een soort stofzuiger. Het nest wordt in zijn geheel opgezogen en op een veilige plek vernietigd.

Tips bij overlast van de processierups in Friesland

Wanneer je de eikenprocessierups in Friesland hebt gesignaleerd, dan is het verstandig om een aantal tips in acht te nemen. Zo voorkom je dat jij of één van je gezinsleden klachten krijgt.

 • Contact met de eikenprocessierups vermijden
  Probeer de besmette eiken te vermijden en kies een andere route als dat mogelijk is.
 • Bedekkende kleding dragen
  Door je huid te beschermen en te bedekken met bijvoorbeeld lange mouwen en broekspijpen, kunnen de brandharen van de rups zich niet aan je huid hechten.
 • Een zonnebril opzetten
  Met een zonnebril bescherm je je ogen beter tegen rondwaaiende brandhaartjes.
 • Kleding wassen
  Gewandeld of gefietst in de buurt van eikenprocessierupsen? Was dan je kleding goed, bij voorkeur op 60 graden. De giftige brandharen kunnen zich namelijk ook aan kleding hechten.
 • Ramen en deuren sluiten op een winderige dag
  Wanneer je in de buurt van eiken met nestspinsels van de processierups woont, kunnen brandharen met de wind bij jou naar binnen waaien.
 • Een professioneel bedrijf inschakelen
  De eikenprocessierups in Friesland ontdekt? Meld dit dan bij de gemeente of schakel een boomverzorgingsbedrijf in.

Hulp bij de eikenprocessierups bestrijden in Friesland

Om klachten bij mens en dier te voorkomen is het van groot belang dat de eikenprocessierups in Friesland bestreden wordt. Doe dit niet zelf, dan loop je namelijk een groot risico dat je het slachtoffer wordt van de rups. Neem hiervoor contact op met een professioneel bedrijf als Groentechniek Klomp. Wij beschikken over de juiste kennis en beschermende kleding zodat we de rupsen op een veilige en verantwoorde manier kunnen bestrijden. Bomen die op openbare grond staan, zijn in veel gevallen de verantwoording van de gemeente. Zie jij een besmette boom? Neem dan eerst contact op met de gemeente. Staat de boom op jouw eigen erf, dan komen wij je graag helpen de boom weer eikenprocessierups vrij te maken. Heb je vragen of wil je meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Wanneer een boom bij jou in de buurt besmet is met de eikenprocessierups in Friesland, neem dan contact op met Groentechniek Klomp

Eikenprocessierups bestrijden in Friesland?

Vrijblijvend offerte aanvragen