Japanse duizendknoop

minuten leestijd

Toen Philipp Franz von Siebold in de negentiende eeuw de Japanse duizendknoop in Europa introduceerde, kon hij niet weten wat het effect van deze beslissing zou zijn. Natuurlijk wist de botanicus wat hij meebracht, maar dat deze duizendknoop heel Europa zou veroveren, was vast niet in hem opgekomen. De Japanse duizendknoop is een echte invasieve plant, wat hem tot een bedreiging maakt voor de bestaande, Europese plantensoorten. En dus wordt hij veel bestreden; een klus die de nodige kennis van zaken vereist.

De Japanse duizendknoop snoeien moet zorgvuldig gebeuren.

Wat is een Japanse duizendknoop?

Laten we beginnen bij het begin. De Japanse duizendknoop is een plant die, niet geheel verrassend, zijn oorsprong vindt in Japan. En daar was hij gebleven als Philipp Franz von Siebold hem niet had meegenomen naar het Europese vasteland. Diens kwekerij in Leiden geldt als de absolute bron van misschien wel alle Japanse duizendknopen in Europa. De Japanse duizendknoop is een plant met diepe wortels en lange, holle stengels en vestigt zich het liefst in een vochtige bodem die veel voeding biedt. Zonneschijn heeft de voorkeur, maar mocht de duizendknoop toevallig in de schaduw staan, dan zal hij zich uiteindelijk ook wel redden. De plant bloeit in augustus en september en heeft in die periode bloemen die wit kunnen zijn, maar waarvan de kleur ook kan neigen naar het roze.

Hoe kan je een Japanse duizendknoop herkennen?

De Japanse duizendknoop herkennen gaat via verschillende kenmerken:

  • De bladeren zijn frisgroen
  • In het voorjaar kan je rode nerven zien
  • De witte tot witroze bloemen bloeien in augustus en september
  • De bladeren zijn om en om geschikt op de stengel
  • De stengel bevat allerlei rode vlekjes
  • De stengel is hol

Al deze kenmerken bij elkaar onderscheiden de Japanse duizendknoop van zijn soortgenoten. De plant heeft weliswaar allerlei varianten, maar die lijken qua uiterlijk behoorlijk op elkaar. De verschillen hebben dan vooral te maken met de manier waarop de plant woekert; de ene variant woekert minder dan de andere. De meest voorkomende Japanse duizendknoop woekert echter enorm, dus wie de plant aantreft kan er van op aan dat als er niks gebeurt, de plant zich zonder problemen over het gebied zal verspreiden.

Heb je een Japanse duizendknoop in de tuin?

Omdat de Japanse duizendknoop een invasieve soort is, is hij lang niet altijd welkom in de tuin. Wie een Japanse duizendknoop in de tuin heeft, zal hier dan ook vaak iets aan moeten doen. Gebeurt dat niet, dan is de kans groot dat deze plant na verloop van tijd de complete tuin overwoekert en dat de andere aanwezige planten hieronder zullen lijden. Daarom is het verstandig om bij het aantreffen van de Japanse duizendknoop in de tuin, actie te ondernemen. Wie er tijdig een expert bij roept, zal deze overwoekering in de kiem smoren. En die expert is nodig, want een Japanse duizendknoop is een behoorlijk taaie klant, die weinig nodig heeft om te overleven en weer uit te groeien tot de woekeraar die al op zoveel plekken in Europa actief is.

Schade door de Japanse duizendknoop

Niet alleen overwoekert de Japanse duizendknoop je tuin, waardoor je er niet meer goed van kunt genieten, hij kan ook flink wat schade aanbrengen. Zo kan de Japanse duizendknoop schade aanbrengen aan de fundering en muren van je woning. De wortels zijn namelijk zo vast en sterk dat ze als het ware door beton heen kunnen groeien. Ook omliggende planten zullen snel bezwijken onder de grote kracht van de Japanse duizendknoop en je leidingen en tegels zijn ook niet meer veilig. Het is dan ook erg belangrijk om de schade van de Japanse duizendknoop zoveel mogelijk te beperken en de plant zo snel mogelijk te verwijderen uit je tuin.

De Japanse duizendknoop snoeien

Een Japanse duizendknoop snoeien is een klus die de nodige toewijding en het nodige doorzettingsvermogen vereist. Alleen daarom is het inhuren van een expert een goed idee, want die weet precies hoe deze invasieve soort zo goed mogelijk gesnoeid en bestreden wordt. Eigenlijk is het meer maaien dan snoeien, maar feitelijk komt het op hetzelfde neer: de plant wordt gekortwiekt. Dat maaien moet meerdere keren per jaar gebeuren en het afval van de Japanse duizendknoop mag niet vermengd worden met het normale groenafval, omdat elk stukje wortel dan de kans krijgt om weer helemaal uit te lopen. Dat maaien moet in eerste instantie een keer per vier weken gebeuren; dan moet de plant veel energie in de nieuwe spruiten steken, terwijl de spruiten op hun beurt de wortels nog niet kunnen voeden. Wil je de plant helemaal kwijtraken, dan zal je eens in de twee weken moeten maaien.

Overige manieren om de Japanse duizendknoop te bestrijden

Het maaiwerk is niet het enige waar de Japanse duizendknoop een hekel aan heeft. Er zijn andere manieren om de plant te bestrijden, al is de ene methode wat grondiger dan de andere.

  • De plant bedekken zorgt ervoor dat de planten helemaal geen zon meer krijgen en dus uiteindelijk afsterven. Dit bedekken moet overigens perfect gebeuren, want het kleinste kiertje is genoeg voor de plant om doorheen te groeien.
  • Een arbeidsintensieve, maar effectieve manier van bestrijding is het uitgraven van de plant. Hiervoor moet wel diep en nauwkeurig gegraven worden, want de wortels kunnen flink diep zitten en als er wat overblijft, groeit het vanzelf weer uit tot een nieuwe plant.
  • Door ze biologisch te bestrijden, kan je de plant klein houden. Schapen eten ze bijvoorbeeld goed, maar ook bladvlooien kunnen flink wat schade aanrichten, zodat de plant niet de kans krijgt om te gaan woekeren.
  • Chemische bestrijding kan behoorlijk effectief zijn; door verneveling toe te passen zal de Japanse duizendknoop uiteindelijk afsterven.
  • Door de plant mechanisch te bestrijden worden de wortels uit de grond gezeefd, waarna de grond teruggeplaatst wordt op dezelfde plek, waarna hij opnieuw wordt ingezaaid.

Verder wordt er nog geëxperimenteerd met thermische en elektrische bestrijding; beide vormen worden nog relatief kleinschalig gebruikt, maar hebben al wel flink wat effect gehad, zodat het een kwestie van tijd lijkt voordat ze breedschalig ingezet worden.

Is de Japanse duizendknoop giftig?

Hier kunnen we kort over zijn; nee. De Japanse duizendknoop is niet giftig en zelfs eetbaar. De stengels zijn vergelijkbaar met rabarber en ook op dezelfde manier te bereiden. Het gevaar van de Japanse duizendknoop zit hem dus niet in de stoffen die hij bevat, maar in de woekering. Deze woekering brengt niet alleen andere planten in gevaar, hij tast ook gebouwen en infrastructuur aan. De plant groeit gemakkelijk dwars door gebouwen, leidingen en wegen en kan op den duur dus voor grote schade zorgen. Die woekering is dan ook de voornaamste reden van al die verschillende bestrijdingsmethodes.

De Japanse duizendknoop is niet giftig.

De Japanse duizendknoop wortel kan vrij diep gaan

Zoals gezegd, kun je de Japanse duizendknoop ook uitgraven. Dit is echter een behoorlijk flinke klus, omdat de Japanse duizendknoop wortel erg diep kan zitten. Twee meter diepte is geen uitzondering en soms gaan ze zelfs tot drie meter diep. Dit betekent dat als je ze wilt uitgraven, je hard aan het werk zal moeten gaan. Wie het goed doet, boekt echter wel resultaat; als de plant volledig is uitgegraven, zal hij ook niet meer verder kunnen groeien.

De Japanse duizendknoop bestrijden?

Heeft de Japanse duizendknoop zich ook in jouw tuin gevestigd en wil je hier iets aan laten doen? Groentechniek Klomp is gespecialiseerd in het bestrijden van deze woekeraar en staat dan ook voor je klaar. Wij zorgen ervoor dat de plant vakkundig wordt weggehaald, zodat je andere planten hier geen last van krijgen. Neem contact met ons op voor advies en vragen, of voor het maken van een afspraak. Wij zorgen ervoor dat de Japanse duizendknoop snel weer op zijn retour zal zijn in je tuin. En zoek je een boomverzorger? Dan zijn we natuurlijk ook de expert die je nodig hebt.

Japanse duizendknoop bestrijden?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Panel Body