Welke bomen mogen gekapt worden zonder vergunning?

minuten leestijd

De afspraak met de timmerman voor een nieuwe overkapping is gemaakt. Het enige wat nu nog moet gebeuren is plek maken in de tuin. Tijd om de eikenboom te laten kappen. Nu rijst alleen de vraag; welke bomen mogen gekapt worden zonder vergunning? Het zou immers zonde zijn als je een boete krijgt wegens illegale houtkap.

Voorkom extra kosten en narigheid achteraf en lees je goed in over de geldende wetgeving voor bomen kappen. In deze blog leggen we precies uit welke bomen gekapt mogen worden zonder vergunning en hoe je verantwoord te werk gaat met boomverzorging.

Bosrand met meerdere gekapte bomen met in de achtergrond huizen en een zonsondergang

Heb ik een vergunning nodig voor bomen kappen?

Voor het kappen van bomen bestaat in Nederland géén algemene wetgeving. Iedere Nederlandse gemeente heeft eigen richtlijnen en wetgeving voor het kappen, snoeien en verwijderen van bomen. Het korte antwoord op de vraag of je een vergunning nodig hebt voor het kappen van bomen luidt dan ook; dit hangt af van de lokale wetgeving van de gemeente waarin de boom staat.

Een zaak voor de gemeente

Wil je een of meerdere bomen in je tuin laten kappen om wat voor reden dan ook, dan raden we ten zeerste aan om eerst op de website van de gemeente waarin je woont te kijken. Neem bij onduidelijkheden telefonisch of per e-mail contact op met de gemeente om absoluut zeker te zijn, voordat je verder gaat met het laten verwijderen van de boom of bomen. Het overtreden van de lokale wetgeving gaat gepaard met flinke boetes. Iets wat makkelijk voorkomen kan worden door kort navraag te doen.

We raden je ook ten zeerste aan om niet uit te gaan van geldende regels uit omliggende gemeentes. Elke aparte gemeente heeft eigen regels met betrekking tot de aanvraag van vergunningen en het kan heel goed zo zijn dat uitgerekend jouw gemeente een aparte wetgeving aanhoudt.

Stobbe van een boom steekt boven de grond uit met daarnaast de stam en een kettingzaag

Waarom is een vergunning nodig voor bomen kappen?

In heel Nederland staat de natuur onder druk. We zijn een klein land, met veel mensen en weinig ruimte. Om een goede balans te vinden tussen bebouwing en natuur, gelden er strenge regels. Daarnaast bepalen bomen in grote mate het aanzicht en karakter van dorpen en steden. Aan gemeentes de taak om de lokale flora te beschermen en te organiseren.

Zowel op landelijk als op lokaal niveau gelden er daarom regels die er op gericht zijn om de biodiversiteit te beschermen, zeldzame planten en bomen te behouden en de ruimtelijke indeling te garanderen. Om dit in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat mensen zich houden aan de geldende regels, moet er eerst een vergunning worden aangevraagd.

Wanneer is een vergunning nodig voor bomen kappen?

Het antwoord op de vraag welke bomen gekapt mogen worden zonder vergunning verschilt per gemeente. Elke gemeente heeft eigen criteria waarop wordt bepaald of er een sprake is van een vergunningplicht. Hoewel deze per gemeente verschillen is er enige overlap in de richtlijnen.

 • Staat de boom op particuliere grond of op gemeentegrond?
 • Omvang van de boom (gemeten op een hoogte van 130 cm)
 • Gaat het om een beschermde soort?
 • Locatie van de boom (voor- of achtertuin)
 • Reden voor het kappen
Gevelde boom ligt naast de boomstronk

Hoe vraag ik een kapvergunning aan

Het aanvragen van een kapvergunning is niet moeilijk en kan vaak online via de website van jouw gemeente. Ook kun je in de meeste gevallen telefonisch contact opnemen met de gemeente of een brief sturen. Alvorens je aanvraag in behandeling te nemen zal de gemeente eerst een paar dingen willen weten over de boom en de situatie. Hiervoor word je doorverwezen naar het Omgevingsloket van de overheid.

Vragen die je kunt verwachten:

 • Wat is de locatie van de boom?
 • Zijn er beschermde dieren of planten aanwezig?
 • Staat de boom op een erf of in een tuin?
 • Wat is de omtrek van de boom?
 • Wat ga je doen met de boom? (Kappen, dunnen of snoeien)

Op basis van de antwoorden bepaalt de gemeente of je in aanmerking komt voor een kapvergunning of dat je verzoek wordt afgewezen.

Kosten van een kapvergunning

Net als de richtlijnen met betrekking tot het aanvragen van een kapvergunning, verschillen de kosten voor een kapvergunning ook van gemeente tot gemeente. Elke gemeente is vrij om zelf de prijzen voor vergunningen te bepalen waardoor er behoorlijke verschillen zitten tussen verschillende gemeenten. Zie onderstaande vergelijking voor prijsindicaties als voorbeeld.

 • Gemeente Hoogeveen: €106,50
 • Gemeente Steenwijkerland: €138,90
 • Gemeente Westerveld: €124,00

Zoals je ziet lopen de bedragen voor een kapvergunning aardig uit elkaar. Voorkom dat je voor onverwachte kosten komt te staan en vraag de kosten van een kapvergunning altijd na bij je betreffende gemeente. Onthoud ook; een kapvergunning altijd goedkoper is dan de boete die je krijgt voor kappen zonder vergunning.

(Genoemde prijzen zijn afkomstig van de website van de betreffende gemeente voor 2024. Controleer altijd de actuele prijs voor een kapvergunning bij je eigen gemeente.)

Uitzonderingssituaties

Er zit een groot verschil tussen een boom laten kappen omdat je op die plek een nieuwe overkapping wilt bouwen of omdat de boom dood is en daarmee een gevaar vormt voor de omgeving. De reden voor het kappen van de boom wordt daarom altijd meegenomen in de aanvraag voor de omgevingsvergunning. In de volgende situaties zal deze vrijwel altijd toegekend worden:

 • De boom vormt een direct gevaar voor de omgeving
 • Er is sprake van stormschade waarbij de boom schade heeft aangericht
 • Er is een bouwinitiatief gepland waarvoor reeds een vergunning is afgegeven en de boom staat in de weg

Verantwoord bomen laten kappen

Je hebt toestemming gekregen van de gemeente en de omgevingsvergunning (kapvergunning) is binnen. Nu is het tijd om aan de slag te gaan. Het eerste obstakel is hiermee overwonnen, maar nu komt de volgende uitdaging: het veilig verwijderen van de boom. Of het nu om een grote den van bijna 15 meter gaat of om een relatief kleine berk, in alle gevallen is het slim om het kappen van een boom over te laten aan een professionele boomverzorger.

Wij hebben de kennis, ervaring en diploma’s die nodig zijn om verantwoord, snel en zonder schade bomen te kappen. Zeker wanneer een boom ziek of zelfs dood is, vraagt dit om een specialistische aanpak die enkel en alleen besteed is aan de juiste professional.

Bedrijfswagen Groentechniek Klomp met versnipperaar

Meer informatie

Wil je meer weten over het kappen van bomen en het aanvragen van een kapvergunning? Of heb je een boom die je wilt kappen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op of lees hier alles over bomen kappen. Vanuit onze jarenlange ervaring en expertise binnen de boomverzorging kunnen we je uitstekend adviseren en begeleiden met het verantwoord kappen of snoeien van bomen. Daarnaast ben je bij ons ook aan het juiste adres voor een veilige en professionele uitvoering van:

Waar kunnen we jou mee van dienst zijn?

Bomen laten kappen?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Panel Body