Eikenprocessierups bestrijden in Meppel

Jeuk, rode bultjes en last van de luchtwegen, klachten die de laatste jaren steeds meer te linken zijn aan de eikenprocessierups. De rups kan dankzij zijn brandharen, die vol zitten met gif, een hoop klachten veroorzaken. De eikenprocessierups in Meppel is dan ook ieder jaar weer een plaag voor zowel mens als dier. Het bestrijden van de rups is van belang om zoveel mogelijk klachten te voorkomen. De eikenprocessierups bestrijden in Meppel is grotendeels de verantwoordelijkheid van de gemeente, maar voor bomen in jouw eigen tuin schieten wij je graag te hulp. Groentechniek Klomp is specialist in het verwijderen van de rupsen en komt ze graag voor je verwijderen.

De eikenprocessierups in Meppel zorgt voor een hoop overlast bij zowel mens als dier.

Eikenprocessierups bestrijden in Dwingeloo?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Hoe herken je de eikenprocessierups

Zie je een wit web op de eikenboom bij jou in de buurt? Grote kans dat de eikenprocessierups zich hier nestelt. De eikenprocessierups is de rups van de nachtvlinder. De naam van deze rups heeft te maken met de manier waarop de rupsen in de nacht op zoek gaan naar voedsel. Dit doen zij in een lange rij, wat ook wel ‘in processie’ wordt genoemd. Overdag zitten de rupsen veilig in hun nest. De rups is niet direct gevaarlijk voor ons als mens, dat is enkel zo als ze hun brandhaartjes hebben ontwikkeld. Deze brandharen ontstaan nadat ze twee keer zijn verveld. Deze brandharen bevatten een gif die bij ons als mens, maar ook bij sommige dieren tot erg vervelende klachten kan leiden.

Klachten van de eikenprocessierups

Op het moment dat wij als mens in contact komen met de brandhaartjes van de eikenprocessierups in Meppel merken we dat al snel. Het in contact komen met de brandharen hoeft niet perse te komen doordat je bij een rupsennest in de buurt bent geweest. Dit kan ook komen doordat de brandharen door de wind uit het nest zijn gewaaid en per ongeluk op jou terecht zijn gekomen. Veelvoorkomende klachten die je kunt krijgen, zijn:

 • Hoesten, kriebel in de keel, kortademigheid en last van de luchtwegen
 • Jeuk, rode bultjes en huiduitslag
 • Rode en geïrriteerde ogen

Naast bovenstaande klachten, zijn er ook nog zeldzame klachten waar je last van kunt krijgen. Zo kun je een allergische reactie krijgen, maar kun je ook last krijgen van misselijkheid, overgeven, duizeligheid en koorts.

Ook honden, katten en paarden kunnen klachten krijgen van de eikenprocessierups in Meppel.

Wil je meer weten over de klachten die je kunt krijgen van de eikenprocessierups in Meppel? En wat je hier tegen kunt doen? Lees dan het artikel “Eikenprocessierups: welke klachten en wat ertegen te doen”.

Dieren en de eikenprocessierups

Ook paarden, katten en honden kunnen last krijgen van de klachten die de processierups in Meppel veroorzaakt. Dit is erg vervelend, maar gaat vaak vanzelf weer over. Houden de klachten langer aan, dan kan het verstandig zijn om de dierenarts te raadplegen.

De eikenprocessierups in Meppel

Ook de eikenprocessierups in Meppel zorgt ieder jaar weer voor veel overlast. De gemeente heeft om het overlast te beperken besloten om bomen te gaan behandelen met een bacteriepreparaat. Dit passen zij toe op drukke plekken als scholen, sportparken en kinderopvangcentra. De gemeente is in principe alleen verantwoordelijk voor de openbare bomen. Besmette bomen in jouw eigen tuin zijn jouw verantwoordelijkheid. Wil jij de eikenprocessierups bestrijden? Groentechniek Klomp helpt je graag door de rupsen te verwijderen uit je tuin.

Eikenprocessierups preventief bestrijden in Meppel

Het plaatsen van bacteriepreparaat valt onder het preventief bestrijden van de eikenprocessierups in Meppel. Dit houdt in dat de rupsen al worden gedood voordat ze kwaad kunnen aandoen. De rupsen kunnen namelijk pas gevaarlijk zijn als de brandharen zijn doorgekomen. Wil je preventief de processierups bestrijden in Meppel? Dan zijn er twee manieren.

Preventieve bestrijding met bacteriepreparaat

Een bacteriepreparaat is een van de manieren waarmee je de eikenprocessierups kunt bestrijden in Meppel. Dit bacteriepreparaat wordt over de bladeren van de eikenboom verspreidt. Als de processierupsen vervolgens de bladeren opeten, krijgen ze daarbij ook de bacterie binnen. Deze zorgt er voor dat de rupsen binnen een aantal dagen overlijden.

Preventieve bestrijding met nematoden

Een andere manier om de eikenprocessierups preventief te bestrijden is met behulp van nematoden. Dit zijn kleine aaltjes die evenals het bacteriepreparaat worden verspreidt over de boom. Het verschil is dat dit in de nacht moet gebeuren omdat de aaltjes niet tegen UV- licht kunnen. Eenmaal op de boom, gaan deze aaltjes direct op zoek naar de rupsen om hun lijfjes binnen te dringen. Vervolgens zullen de rupsen met een aantal uren tot dagen van binnenuit helemaal zijn opgegeten.

Het wegzuigen van de eikenprocessienesten

Als de brandharen al zijn doorgekomen, dan kan de processierups bestrijden in Meppel alleen nog door de complete nesten weg te zuigen. Dit moet altijd gebeuren door een specialist, die beschikt over de juiste apparatuur en kleding. Het verwijderen van de nesten gebeurt met een soort stofzuiger waar de nesten mee op worden gezogen. Dit gebeurt overdag omdat de rupsen zich op dat moment schuilhouden in het nest.

Tips bij overlast van de eikenprocessierups in Meppel

Wanneer de eikenprocessierups in Meppel jouw tuin geteisterd heeft, is dat erg vervelend. Lees hieronder een aantal tips hoe je om kunt gaan met de rupsen om zoveel mogelijk klachten te voorkomen.

 • Vermijd contact met de rups
  Kom niet in de buurt van bomen waar de eikenprocessierups zich in genesteld heeft en raak ze niet aan. Verwijder de nesten ook zeker niet zelf.
 • Draag kleding die je armen en benen bedekt
  Door je huid te bedekken, krijgen de brandharen geen kans zich aan je huid vast te hechten. Je ogen kun je beschermen door bijvoorbeeld een zonnebril te dragen.
 • Was je kleding
  Denk je dat je in aanraking bent geweest met de eikenprocessierups? Was dan je kleding om de brandhaartjes te verwijderen en eventuele klachten te voorkomen.
 • Sluit ramen en deuren bij wind
  Staan er bij jou in de buurt besmette bomen? Dan is de kans op verspreiding van de brandhaartjes via wind groot.
 • Schakel professionele hulp in
  De eikenprocessierups in Meppel ontdekt? Meld dit dan bij de gemeente of schakel een professioneel boomverzorgingsbedrijf in.

Processierups laten bestrijden in Meppel

Heb jij last van de eikenprocessierups in je eigen tuin? Ga dan niet zelf aan de slag om de rupsen te verwijderen. Wij, van Groentechniek Klomp, helpen je graag door de rupsen voor je te verwijderen. Wij zijn specialisten in het verwijderen van de rupsen en dragen beschermende kleding. Hierdoor kunnen we de rupsen op een veilige manier verwijderen. De eikenprocessierups bestrijden in Meppel? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Om overlast te verminderen is het belangrijk om de eikenprocessierups te bestrijden in Meppel.

Eikenprocessierups bestrijden in Dwingeloo?

Vrijblijvend offerte aanvragen