Eikenprocessierups bestrijden in Zuidwolde

De eikenprocessierups in Zuidwolde zorgt, net als in de rest van het land, voor een vervelende plaag. Zowel mens als dier heeft flinke last van de brandhaartjes van deze jeukrups, die zorgen voor jeuk, rode bultjes en geïrriteerde ogen. Om de eikenprocessierups te bestrijden in Zuidwolde is expertise nodig. Bij Groentechniek Klomp hebben we het bestrijden van deze rups tot een specialiteit gemaakt.

De eikenprocessierups zorgt in Zuidwolde voor veel overlast

Eikenprocessierups bestrijden in Zuidwolde?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Waaraan is de eikenprocessierups in Zuidwolde te herkennen?

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Deze rups dankt zijn naam aan het feit dat de nachtvlinder haar eitjes legt in eikenbomen en aan de optocht die de rupsen vormen als ze gezamenlijk op zoek gaan naar voedsel. De eikenprocessierups beschikt over zogenaamde brandharen. Deze haren bevatten twee afweermechanismen; een gif en weerhaakjes. Het gif zorgt voor vervelende allergische reacties, terwijl de weerhaakjes ervoor zorgen dat de haartjes zich makkelijk vastgrijpen aan huid, haar of kleding. Nesten van eikenprocessierupsen zijn te herkennen als ragebollen, die gemaakt zijn van oude haartjes en uitwerpselen van de rups.

Klachten die de eikenprocessierups in Zuidwolde veroorzaakt

Zoals gezegd zorgen de brandhaartjes van de eikenprocessierups voor vervelende allergische klachten. En omdat de haartjes zo makkelijk blijven hangen, loop je ze makkelijk op als je een rups aanraakt, te dicht in de buurt bent, of als ze gewoon tegen je aan waaien. Bij de meeste mensen kunnen de haartjes de volgende klachten veroorzaken:

 • Rode en geïrriteerde ogen
 • Hoesten, kortademigheid en irritatie aan de luchtwegen
 • Jeuk, rode bultjes en uitslag op de huid
 • Een kriebel in de keel en moeite met slikken
 • Allergische reacties
 • Misselijkheid, braken, koorts en duizeligheid

Huisdieren hebben er ook last van

De eikenprocessierups in Zuidwolde zit niet alleen ons dwars; ook onze viervoeters kunnen er bijzonder veel last van hebben. Zorg daarom dat je ze goed beschermt tegen deze jeukrupsen en hou ze uit de buurt van (besmette) eikenbomen en hou hun gedrag in de gaten. Hebben ze klachten en gaan die niet weg? Neem dan vooral contact op met je dierenarts.

Honden, katten en paarden hebben ook last van de eikenprocessierups in Zuidwolde

Hoe voorkom je klachten van de eikenprocessierups in Zuidwolde?

Heb je eikenprocessierupsen gezien in Zuidwolde? Staat er misschien zelfs een besmette boom in je tuin? Dit kan je doen om klachten zoveel mogelijk te voorkomen.

 • Raak de rups niet aan en vermijd contact
  Blijf ver van besmette bomen en raak de rupsen zeker niet aan. Ga ook niet fietsen of wandelen op plekkej waar de nesten veel voorkomen.
 • Draag bedekkende kleding
  De haartjes van de eikenprocessierups zijn zeer vervelend op de blote huid. Bedek jezelf daarom zo goed mogelijk en draag een zonnebril om je ogen te beschermen.
 • Was je kleren goed
  Ben je bang dat de haartjes in je kleren zitten? Was je kleren dan goed, de wasmachine spoelt de haartjes uit je kleren.
 • Doe je ramen en deuren dicht bij wind
  De haartjes van de eikenprocessierups laten zich gemakkelijk oppakken door de wind. Hou ramen en deuren daarom dicht.
 • Schakel professionele hulp in
  s de eikenprocessierups in Zuidwolde ontdekt? Meld het bij de gemeente, of schakel een professioneel boomverzorgingsbedrijf in, zodat de eikenprocessierups in Zuidwolde vakkundig wordt aangepakt.

Een eikenprocessierups in Zuidwolde preventief bestrijden

DDe eikenprocessierups in Zuidwolde kan op meerdere manieren aangepakt worden. Een van die manieren is het preventief bestrijden. van de rups. Hiervoor zijn twee methodes ontwikkeld.

Nematoden

Nematoden zijn kleine aaltjes die ‘s nachts op de boom worden aangebracht. Deze beestjes verspreiden zich vervolgens en dringen de rups binnen, waarna ze deze van binnenuit opeten. Dit zorgt al binnen enkele uren voor de dood van de rups. Enkele dagen na uitkomst van de eitjes van de nachtvlinder kunnen deze nematoden al op de boom geplaats worden. Deze kleine aaltjes dringen de rups binnen en eten ze vervolgens van binnenuit op.

Bacteriepreparaat

Een bacteriepreparaat kan vijf tot zes weken na het uitkomen van de eitjes op de bladeren van een eikenboom worden geplaatst. Dit preparaat bevat een giftig kristal en als de rupsen van de bladeren eten, krijgen ze dit binnen. Hierna duurt het nog enkele dagen voordat ze sterven.

Het wegzuigen van een eikenprocessierups-nest

De gemeente Zuidwolde bestrijdt de eikenprocessierups ook door het wegzuigen van de nesten van het beestje. Hiervoor wordt een soort grote stofzuiger gebruikt, die ze simpelweg uit de boom verwijdert. Vervolgens worden de rupsen op een veilige plek vernietigd.

Wij helpen je met de eikenprocessierups in Zuidwolde

Als je een nest hebt ontdekt, ga dan zeker niet zelf aan de slag met het bestrijden van de eikenprocessierups, maar neem contact op met een professioneel boomverzorgingsbedrijf, zoals Groentechniek Klomp. Onze kennis en ervaring zorgt ervoor dat de rups effectief en snel wordt bestreden. Neem contact met ons op voor vragen, of een vrijblijvende offerte.

GGroentechniek Klomp is een expert in het bestrijden van de eikenprocessierups in Zuidwolde

Eikenprocessierups bestrijden in Zuidwolde?

Vrijblijvend offerte aanvragen