Eikenprocessierups bestrijden in Assen

De laatste jaren zijn de aantallen eikenprocessierupsen enorm toegenomen. En elk jaar wordt er weer een groter aantal verwacht. Ook in Assen neemt de overlast van de eikenprocessierupsen toe. Mensen krijgen jeukklachten, last van huiduitslag en kriebel in de keel of neus. Ook voor honden, katten en zelfs paarden vormen de rupsen een gezondheidsrisico. Het bestrijden van de eikenprocessierups in Assen is dan ook zeker noodzakelijk. Groentechniek Klomp is een gespecialiseerd boomverzorgingsbedrijf dat je graag van dienst is bij het bestrijden van de processierupsen in Assen. Neem vandaag nog contact op en vraag een vrijblijvende offerte aan.

Het bestrijden van de eikenprocessierups in Assen voorkomt de klachten van deze jeukrups

Eikenprocessierups in Assen bestrijden?

Vrijblijvend offerte aanvragen

De eikenprocessierups

De eikenprocessierups is een rups van de nachtvlinder die in de maanden april/mei uit hun eitjes kruipen. In de avond/nacht gaan ze in processie, in een lange rij achter elkaar aan, op zoek naar lekkere eikenbladeren boven in de boom. Wanneer ze voldoende gegeten hebben, gaan ze terug naar hun nest, een spinsel van vervelhuidjes, brandharen en uitwerpselen. In de eerste fasen van hun leven, zijn de rups nog oranje van kleur en hebben ze nog geen brandharen. Pas in de derde fase, na twee keer vervellen, gaan de rupsen brandharen ontwikkelen. Ook veranderen zij naar een grijs grauwe kleur. De brandharen vormen het afweermechanisme van de processierups. Bij gevaar worden deze afgeschoten. De brandharen bevatten weerhaakjes en daarmee hechten zij zich direct aan het lichaam. Bij contact komt er uit de brandharen een gif vrij, dat voor gezondheidsklachten zorgt bij mens en dier.

Overlast door de processierups in Assen

De brandhaartjes van de eikenprocessierups zorgen voor de overlast. Het is niet verstandig dicht in de buurt van deze rupsen te komen, want er worden dan direct brandhaartjes op je afgevuurd. Maar ook op afstand kun je door deze haartjes gezondheidsklachten krijgen. Door het vervellen verliezen de rupsen een enkele keer per jaar hun huidjes met brandharen. Deze worden in het nestspinsel verwerkt. Ook al heeft de rups zijn brandharen verloren, ze bevatten nog steeds gif en weerhaakjes. Wat betekent dat wanneer de wind deze meeneemt, ze nog steeds schadelijk voor onze gezondheid zijn een voor klachten zorgen. Hoewel deze klachten vaak vanzelf verdwijnen na een aantal weken, blijven ze erg vervelend. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Huidklachten: jeuk, uitslag en rode bultjes en blaasjes
 • Luchtwegklachten: kortademigheid, hoesten, kriebel in de keel en loopneus
 • Oogklachten: irritatie, rode ogen of gezwollen ogen
 • Algemene klachten: misselijkheid, koorts en duizeligheid
De eikenprocessierupsen schuilen overdag in hun nestspinsel gemaakt van onder andere brandharen

Ook kunnen de brandharen van de processierupsen in Assen leiden tot allergische reacties. Dit kan een anafylactische shock tot gevolg hebben. In het artikel “Eikenprocessierups: welke klachten en wat ertegen te doen” kun je meer lezen over deze klachten veroorzaakt door de eikenprocessierups.

Klachten bij dieren

Niet alleen mensen lopen gezondheidsrisico’s wanneer zij in contact komen met de eikenprocessierups. Ook voor dieren vormt de eikenprocessierups in Assen een groot gevaar. Honden, die snuffelen rond besmette eiken, kunnen met hun neus in contact komen met de haartjes. Bij het inademen gaan de haartjes zich direct hechten in de luchtwegen. De hond gaat veelvuldig met zijn poot over zijn snuit wrijven, gaat overmatig veel kwijlen en heeft moeite met slikken. Vaak gaan de klachten vanzelf weer over, maar bij twijfel of aanhoudende of verergerende klachten, is het raadzaam een dierenarts te raadplegen. Ook katten kunnen in aanraking komen met deze rups. Bij katten uit zich dat bijvoorbeeld in gezwollen lippen en slijmvliezen van mond en keel, een opgezwollen tong en ook jeukklachten aan de snuit. En ook wanneer je paard in een wei staat dichtbij besmette eiken, kan deze klachten krijgen. Door het grazen, kan het paard in contact komen met brandharen op de grond. Deze zorgen voor zwellingen in de huid en mond en bij inademing kunnen ademhalingsklachten ontstaan.

Meer weten over de eikenprocessierups en dieren? Lees onze Kennisbank artikelen “De eikenprocessierups en honden” en “Katten en de eikenprocessierups” voor meer informatie.

Tips bij overlast door de eikenprocessierups in Assen

In Assen wordt de eikenprocessierups steeds vaker waargenomen. Heb jij de rups al gezien? Dan is het verstandig deze tips in acht te nemen om klachten van de processierups te voorkomen.

 • Vermijd contact met de eikenprocessierups
  Door een blokje om te fietsen en zo de besmette eiken te vermijden, kom je minder snel in contact met de rups.
 • Bedek je armen en benen
  Het is niet verstandig onder de eiken te lopen met blote armen en benen. De kans dat je huid in aanraking komt met de brandharen van de eikenprocessierups in Assen is dan veel groter.
 • Draag een zonnebril
  Door een zonnebril te dragen bescherm je je ogen tegen de brandhaartjes.
 • Was je kleding goed
  In de buurt van de rupsen geweest? Dan is het verstandig je kleding goed te wassen. De haartjes hechten zich namelijk ook aan kleding vast.
 • Sluit je ramen en deuren op een winderige dag
  Woon je vlakbij eiken met processierupsen in Assen? Dan kunnen de brandhaartjes op een winderige dag zomaar binnenwaaien.
 • Professionele hulp inschakelen
  Heb jij een nest van de eikenprocessierups in Assen ontdekt? Laat dit dan weten aan de gemeente of neem contact op met een professionele boomverzorger om de rupsen te verwijderen.

Eikenprocessierups in Assen

Net als in andere gemeentes in ons land, groeit ook het aantal waarnemingen van de processierups in Assen. De rupsen worden steeds vaker waargenomen langs openbare wegen, fietspaden, wandelroutes en ook bij publieke gebouwen. Ook kinderopvangcentra, scholen en bedrijven hebben te maken met deze rupsen in Assen. Heeft jouw school of instantie ook last van de eikenprocessierups? Neem voor de bestrijding van de eikenprocessierups in Assen contact met ons op. We helpen je graag verder.

Preventieve bestrijding van de eikenprocessierupsen

In april/mei kruipen de rupsen uit hun ei. Op dat moment vormen ze nog geen bedreiging voor onze gezondheid. Toch kunnen we ze in dit stadium al bestrijden. Door een preventieve biologische bestrijdingsmethode toe te passen, sterven de eikenprocessierupsen in Assen al voordat zij een gevaar vormen voor onze gezondheid. Deze preventieve bestrijding van de eikenprocessierups kan op twee verschillende manieren. Zo is het mogelijk de eikenbladeren te benevelen met een bacteriepreparaat. Deze bacterie komt door het eten van de bladeren in de darmen van de rups terecht en daar vormen zij giftige kristallen. Hierdoor krijgt de rups een vol gevoel en stopt hij met eten. Na enkele dagen sterft de rups. De andere methode is het uitzetten van nematoden. De eiken worden ’s nachts besproeid met deze nematoden (aaltjes). Daar gaan zij direct op zoek naar de processierupsen en dringen zij hun lichaam binnen. De rups wordt vervolgens van binnenuit opgevreten door de aaltjes en zal binnen enkele uren tot dagen sterven. Doordat de biologische bestrijding niet selectief is en ook andere rupsen aangetast kunnen worden, is deze methode niet altijd toepasbaar. In dat geval kunnen de eikenprocessierupsen in Assen in een later stadium verwijderd worden.

Eikenprocessierupsen in Assen verwijderen

In juni tot en met augustus vormen de eikenprocessierupsen een gevaar voor onze gezondheid. De nestspinsels zijn dan ook goed zichtbaar en dat betekent vaak dat ze vol brandharen zitten. Het is verstandig de eikenprocessierupsen te bestrijden in Assen. Zo worden klachten immers het beste voorkomen. De bestrijding van de processierupsen gebeurt door middel van het wegzuigen van de nesten en rupsen. Met een soort grote stofzuiger worden de rupsen en hun nestspinsels verzameld en in een tank opgeslagen. De inhoud van deze tank wordt later elders in het land vernietigd.

Door middel van wegzuigen worden de nesten met de eikenprocessierupsen in Assen verwijderd

Eikenprocessierups laten verwijderen

Wanneer je een nest met eikenprocessierupsen in Assen gesignaleerd hebt, is het verstandig niet zelf met het een of ander de rupsen proberen te verwijderen. Zodra deze zich bedreigd voelen, worden de brandharen afgevuurd. De kans dat je geraakt wordt is groot. Daarom wordt ook aangeraden een professioneel bedrijf in te schakelen voor het verwijderen van de nesten. In beschermende kleding met een hoogwerker en soort grote stofzuiger, schiet Groentechniek Klomp je te hulp. Zowel gemeenten, als particulieren, bedrijven en andere instanties kunnen bij ons terecht voor het bestrijden van de eikenprocessierupsen in Assen.

Eikenprocessierups bestrijden in Assen?

Vrijblijvend offerte aanvragen