Eikenprocessierups bestrijden in Losser

Heb jij last van jeuk en rode uitslag na een zomerse dag buiten? Dan is de kans groot dat je last hebt van de eikenprocessierups. De rups, afkomstig van de nachtvlinder, nestelt zich in eikenbomen en kan vervelende klachten veroorzaken bij mens en dier. Deze klachten ontstaan na contact met de brandhaartjes van de beestjes. De rups veroorzaakt de afgelopen jaren steeds meer een plaag in Nederland. Ook in Losser hebben ze er ieder jaar weer last van. Heb je een besmette boom gespot of in je tuin staan? Laat dan de eikenprocessierups bestrijden in Losser door een professioneel bedrijf. Groentechniek Klomp staat voor je klaar om de beestjes te bestrijden.

De eikenprocessierups in Losser zorgt de laatste jaren voor meer en meer overlast.

Eikenprocessierups bestrijden in Losser?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Meer over de eikenprocessierups

De eikenprocessierups dankt zijn naam deels aan het feit dat ze zich nestelen in eikenbomen. Daarnaast bewegen ze zich in een lange rij, wat ook wel in processie wordt genoemd, wanneer ze op zoek zijn naar voedsel. De rups vervelt meerdere keren in zijn leven. Tijdens de eerste paar keren is de rups nog ongevaarlijk. Na de tweede keer vervellen ontstaan er kleine brandhaartjes. Deze bevatten een bepaald gif welke voor vervelende klachten kunnen zorgen bij ons als mens. De rups schiet deze haartjes van zich af als hij zich bedreigd voelt. Deze kunnen dankzij de weerhaakjes die eraan zitten makkelijk aan onze kleding of huid blijven haken. Ook kunnen ze verspreidt worden door de wind, waardoor ze per ongeluk bij ons in de buurt kunnen komen. Om klachten te verminderen is het van belang om de eikenprocessierups te bestrijden in Losser.

De klachten na contact met de eikenprocessierups

De eikenprocessierups in Losser zorgt ieder jaar weer voor veel klachten. Dit is erg vervelend, maar de klachten gaan vaak vanzelf over na een aantal weken. Blijft het aanhouden of worden de klachten erger? Ga dan naar de huisarts. Klachten die veroorzaakt kunnen worden door de processierups in Losser zijn:

 • Jeuk, uitslag en irritatie (na contact met de huid)
 • Hoesten, kortademigheid, kriebel in de keel, een loopneus en irritatie aan de luchtwegen (bij contact met de luchtwegen door inademing)
 • Roodheid, ontstekingen en irritatie (bij contact met de ogen)
 • Koorts, duizeligheid, misselijkheid en algehele malaise (overige klachten)
Na contact met de eikenprocessierups in Losser kun je verschillende klachten krijgen.

Klachten bij huisdieren

Ook voor je hond, kat en/of paard kan de processierups in Losser erg vervelend zijn. Zij kunnen soortgelijke klachten krijgen als mensen. Het is dan ook belangrijk om voorzichtig te zijn en plekken met besmette bomen te vermijden. Loop je normaal met je hond vlak langs een aantal van deze bomen? Loop dan nu even een ander rondje. Heb je het idee dat je dier toch in aanraking is geweest met de brandhaartjes? En blijven de klachten aanhouden? Neem dan contact op met de dierenarts.

Tips om overlast van de processierups in Losser te voorkomen

Is de eikenprocessierups in Losser gesignaleerd? Dan is het raadzaam om voorzichtig te zijn. Een aantal tips om zo min mogelijk klachten te krijgen zijn:

 • Vermijd zo goed als mogelijk contact met de processierups
  Probeer contact met de eikenprocessierups te vermijden. Ga dus niet fietsen of wandelen in de buurt van bomen met nesten van deze rups, maar kies indien mogelijk een andere route.
 • Bedekkende kleding dragen
  Voorkom contact met de huid door deze te bedekken. De brandharen krijgen zo geen kans zich aan je huid vast te hechten. Met een zonnebril kun je je ogen beschermen.
 • Je kleding goed wassen
  Ben je nabij eikenbomen geweest? Was je kleding dan goed, bij voorkeur op 60 graden.
 • Houd ramen en deuren gesloten
  Staan er bij jou in de buurt eiken met de processierups? Houd je ramen en deuren dan gesloten. Zo voorkom je dat de brandhaartjes bij jou naar binnen waaien.
 • Schakel professionele hulp in
  Het bestrijden van de eikenprocessierups in Losser moet je niet zelf gaan doen, maar overlaten aan een professioneel boomverzorgingsbedrijf.

Preventief de eikenprocessierups bestrijden in Losser

De eikenprocessierups preventief bestrijden houdt in dat de rupsen al in een vroeg stadium worden uitgeroeid. Dit kan worden gedaan met behulp van een hulpmiddel. Kort nadat de rupsjes uit hun eitjes gekropen zijn, kan dit middel worden aangebracht. De rupsen zullen het vervolgens niet lang meer volhouden. Hierdoor kunnen de rupsen geen kwaad doen bij mens en dier omdat ze op dit moment nog geen brandharen hebben ontwikkeld.

Bestrijden met een bacteriepreparaat

Het bestrijden met een bacteriepreparaat is één van de manieren om de rupsen preventief te bestrijden. Hierbij wordt er een bacteriepreparaat op de bladeren van de eikenboom gespoten. De eikenprocessierups is gek op deze bladeren en zal deze dan ook eten. Zo komt de bacterie terecht in hun lichaampje, waarna het beestje met twee tot vijf dagen zal sterven. Deze manier van bestrijden kan vijf tot zes weken na uitkomst van de eitjes worden ingezet.

Bestrijden met nematoden

Een andere manier om de eikenprocessierups te bestrijdenop een preventieve manier is door gebruik te maken van nematoden. Nematoden zijn kleine aaltjes die de rupsen van binnenuit opeten. Deze aaltjes worden in de nacht op de boom geplaatst en zullen dan gelijk op zoek gaan naar de rupsen. Ze dringen de rups binnen en het gevolg is dat de rups binnen een aantal uur tot dagen sterft. Deze manier van bestrijden kan al heel snel na uitkomst van de eitjes gebruikt worden, namelijk al na enkele dagen.

De processierups bestrijden in Losser

De Gemeente Losser heeft in 2020 een plan opgesteld om de overlast van de eikenprocessierups de komende jaren in te perken. Dit willen zij doen door het natuurlijke evenwicht te herstellen door de biodiversiteit uit te breiden. Dat houdt in dat ze willen proberen om meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups naar het dorp te trekken door een aantrekkelijk leefgebied voor hen te creëren. Daarnaast worden nesten op drukke plekken en op plekken waar deze overlast veroorzaken weggezogen en vernietigd. Dit wordt gedaan met een grote stofzuiger waar de complete nesten mee worden verwijderd.

De eikenprocessierups bestrijden in Losser is van belang om klachten te voorkomen.

Hulp bij bestrijding van de eikenprocessierups in Losser

Is een boom in jouw tuin besmet met de eikenprocessierups? Dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk van af. Ga in geen enkel geval zelf aan de slag met het bestrijden van de rupsen. Vaak heb je niet de juiste beschermende kleren en hierdoor ben je een makkelijk doelwit voor de brandhaartjes. Laat het verwijderen van de processierups in Losser altijd uitvoeren door een professioneel bedrijf. Groentechniek Klomp is een boomverzorgingsbedrijf met de juiste kennis en materialen. Heb je vragen over de eikenprocessierups bestrijden in Overijssel? Neem dan gerust contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan als je wilt weten wat we voor jouw boom kunnen betekenen.

Eikenprocessierups bestrijden in Slagharen?

Vrijblijvend offerte aanvragen