Eikenprocessierups bestrijden in Dwingeloo

Elk jaar, aan het begin van de zomer, is iedereen er weer vol van: de eikenprocessierups. Ook in Dwingeloo klagen de mensen over jeuk, een rode ontstoken huid, luchtwegirritatie en is een wandeling onder eiken vrijwel niet mogelijk. Bomen worden voorzien van een rood/wit beschermingslint om voorbijgangers te waarschuwen. Er wordt dan ook gesproken over een ware plaag. Het bestrijden van de eikenprocessierups in Dwingeloo is dan ook hard nodig. Door een ervaren boomverzorgingsbedrijf als Groentechniek Klomp hiervoor in te schakelen, is de rups snel verleden tijd.

Eikenprocessierups bestrijden in Dwingeloo? Groentechniek Klomp, staat voor je klaar.

Eikenprocessierups bestrijden in Dwingeloo?

Vrijblijvend offerte aanvragen

De vervelende jeukrups

De eikenprocessierups is een vervelend beestje dat het hele land teistert. Ook in Dwingeloo is dit het geval. De rups dankt zijn naam aan zijn manieren. Overdag zie je de rupsen gezamenlijk in een groot nestspinsel in de eik zitten en ’s nachts gaan ze samen in een lange rij (in processie) op zoek naar voedsel. Ze eten de jonge bladeren van de eik en hoewel deze kaalgevreten wordt, ondervindt de eik geen echte hinder van de rupsen. Het nieuwe jaar groeien de bladeren gewoon weer aan. Mens en dier daarentegen hebben wel degelijk last van deze eikenprocessierups in Dwingeloo. De rups heeft namelijk brandharen, wat tevens het verdedigingsmechanisme van deze rupsen vormt. De brandharen zijn voorzien van kleine weerhaakjes en zodra ze in contact komen met huid of kleding, haken ze zich vast. Bij contact scheiden de brandhaartjes ook een gif uit en dat zorgt voor vele klachten.

Klachten door de eikenprocessierups in Dwingeloo

De jonge eikenprocessierups vormt nog geen bedreiging voor mens en dier. Pas na twee vervellingen ontwikkelen de rupsen brandhaartjes en deze zijn zeer giftig. Dreigt er gevaar? Dan schieten de processierupsen in Dwingeloo de brandharen als het ware af als een verdedigingsmechanisme. Ook bij de volgende vervellingen laten de brandhaartjes los en komen er nieuwe voor in de plaats. Met de vervelhuidjes (inclusief brandharen) worden nestspinsels gemaakt. Het gif in de brandhaartjes kan voor veel klachten zorgen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een rode jeukende en geïrriteerde huid
 • Ontstoken en geïrriteerde ogen
 • Kortademigheid, hoesten en irritatie aan de luchtwegen
 • Kriebel in de keel en loopneus
 • Koorts, misselijkheid, duizeligheid en algehele malaise

Lees meer over de klachten en wat je ertegen kunt doen in het kennisbankartikel “Eikenprocessierups: welke klachten en wat ertegen te doen”.

Honden, katten en paarden en de eikenprocessierups

Niet alleen mensen kunnen overlast hebben en klachten ondervinden van de eikenprocessierups in Dwingeloo, ook huisdieren zoals honden en katten en de paarden kunnen klachten krijgen. Honden en de eikenprocessierups zijn geen goede combinatie. Heb je de hond uitgelaten in de buurt van eiken met nesten van deze rups? Dan is de kans groot dat de hond gaat snuffelen rondom de eik en hier kunnen zich brandhaartjes op de grond bevinden. Komt de hond hiermee in aanraking, dan kan deze klachten krijgen aan zijn snuit, tong of lippen. Vaak gaan deze vanzelf over, maar bij aanhoudende klachten is het wel verstandig even contact op te nemen met de dierenarts. Ook katten en de eikenprocessierups gaan niet goed samen. Woon je in een omgeving met besmette eiken en loopt je kat buiten vrij rond? Dan bestaat de kans dat jouw kat met de eikenprocessierups in aanraking komt. Katten kunnen vrijwel dezelfde klachten vertonen. Het bestrijden van de eikenprocessierups in Dwingeloo is dan ook erg belangrijk. Zelfs voor paarden is de processierups gevaarlijk. Staat jouw paard in een wei met eiken, dan is het mogelijk dat ook hierin de eikenprocessierupsen leven. Laat deze dan zo snel mogelijk bestrijden door een ervaren bedrijf en voorkom dat je paard klachten krijgt.

Tips bij overlast van de eikenprocessierups in Dwingeloo

Eikenprocessierupsen in Dwingeloo gezien? Volg deze tips en voorkom klachten door deze vervelende jeukrups.

 • Vermijd zo goed als mogelijk contact met de processierups
  Probeer contact met de eikenprocessierups te vermijden. Ga dus niet fietsen of wandelen in de buurt van bomen met nesten van deze rups, maar kies indien mogelijk een andere route.
 • Bedekkende kleding dragen
  Voorkom contact met de huid door deze te bedekken. De brandharen krijgen zo geen kans zich aan je huid vast te hechten. Met een zonnebril kun je je ogen beschermen.
 • Je kleding goed wassen
  Ben je nabij de processierupsen in Dwingeloo geweest? Was je kleding dan goed, bij voorkeur op 60 graden. De giftige brandharen kunnen zich aan je kleding hechten.
 • Houd ramen en deuren gesloten
  Staan er bij jou in de buurt eiken met de processierups? Houd je ramen en deuren dan gesloten. De kans op verspreiding van de brandhaartjes door wind is groot.
 • Schakel professionele hulp in
  Het bestrijden van de eikenprocessierups in Dwingeloo moet je niet zelf gaan doen, maar overlaten aan een professioneel boomverzorgingsbedrijf.

Overlast door de eikenprocessierups in Dwingeloo

Net als in de rest van Nederland, heeft ook Dwingeloo jaarlijks te kampen met de eikenprocessierups. In de maanden april/mei komen de jonge rupsen weer uit hun eitjes gekropen en de maand daarna zullen de eerste brandharen tevoorschijn komen. In de maanden mei en juni is de overlast van deze jeukrupsen dan ook op zijn ergst. Ook in juli tot en met september blijven we last houden van de rupsen. Je vindt de rupsen langs openbare wegen en fietspaden, maar ook op andere openbare plekken, zoals speelplaatsen, bij scholen en kinderopvangcentra en bij bedrijven. Heeft jouw bedrijf, school of onderneming last van de eikenprocessierups in Dwingeloo? Neem dan contact met ons op en laat de eikenprocessierups bestrijden door Groentechniek Klomp.

Vanaf de maanden mei en juni is de overlast van de eikenprocessierups in Dwingeloo het grootst

Preventieve bestrijding van de processierups

In de periode augustus/september ontpopt de eikenprocessierups zich tot een vlinder. Deze vlinders leven slechts enkele dagen. Tijdens hun kortstondige leven leggen ze eitjes in nabije eikenbomen. De eitjes overwinteren hier en rond april/mei zullen de eerste rupsen verschijnen. In deze periode zijn de eikenprocessierupsen nog niet schadelijk voor onze gezondheid en vormen ze nog geen gevaar. In veel gevallen kunnen we de eikenprocessierups preventief bestrijden. Door de eik met de jonge rups te benevelen met een bacteriepreparaat of met nematoden, sterft de eikenprocessierups voordat deze een gezondheidsrisico vormt. Meer weten over preventieve eikenprocessierups bestrijding in Dwingeloo? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met deze rups in Dwingeloo.

Eikenprocessierupsen verwijderen in Dwingeloo

Preventieve bestrijding is niet altijd mogelijk. Het biologische bestrijdingsmiddel is helaas niet selectief en wanneer er zeldzame vlinders in het gebied rondom de eikenprocessierupsen zijn, mag de preventieve bestrijding dan ook niet plaatsvinden. In dat geval dienen de eikenprocessierupsen in een later stadium verwijderd te worden. Vanaf de derde ontwikkelingsfase van de rups, zijn de nesten waarneembaar. Deze worden opgebouwd uit vervelhuiden, brandharen en uitwerpselen. Hier houden de processierupsen zich overdag schuil. Net als in andere delen van het land, zien we ook in Dwingeloo steeds vaker grote nesten met eikenprocessierupsen in bomen verschijnen. Door deze nesten te verwijderen, worden de rupsen bestreden. Ze worden weggezogen met een soort grote stofzuiger. Gehuld in beschermende kleding wordt de boomverzorger van Groentechniek Klomp naar boven gebracht met een hoogwerker. Door wordt met de grote stofzuiger het nest en de rupsen opgezogen. De nesten en rupsen worden verzameld in een soort tank en deze wordt elders vernietigd. Meer weten over de eikenprocessierups bestrijding in Dwingeloo? Neem dan contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Met een grote stofzuiger worden de nesten en de processierupsen verwijderd in Dwingeloo

Processierups laten bestrijden in Dwingeloo

Langs openbare wegen, fietspaden en wandelpaden zien we steeds vaker eiken met de vervelende processierups verschijnen. De gemeente is verantwoordelijk voor deze bomen en zal dan ook een bedrijf inhuren om de processierupsen te bestrijden in Dwingeloo. Ook bomen in je eigen achtertuin, voortuin of op je erf kunnen besmet zijn met deze vervelende rups. In dat geval moet je zeker niet zelf aan de slag gaan, maar de eikenprocessierups laten bestrijden door een professioneel bedrijf, zoals Groentechniek Klomp. Wij beschikken over de juiste materialen en de kennis om deze klus zo goed mogelijk te klaren. Niet alleen particulieren kunnen ons inschakelen, ook voor bedrijven, scholen of andere instellingen staan wij klaar om de processierups in Dwingeloo te bestrijden. Vraag vandaag nog een offerte aan.

Eikenprocessierups bestrijden in Dwingeloo?

Vrijblijvend offerte aanvragen