Eikenprocessierups bestrijden in Beilen

In de zomer ben je meer buiten en kom je vast ook wel eens bij een eikenboom in de buurt. Het is verstandig om in de buurt van deze bomen goed op te letten, dit is namelijk de plek waar de eikenprocessierups in Beilen zich bevindt. De eikenprocessierups is een rups die dankzij zijn brandharen klachten als jeuk, bultjes en luchtwegproblemen kan veroorzaken bij mens en dier. De rups vormt de afgelopen jaren steeds meer een plaag, zo ook in Beilen. Heb je een besmette boom gespot? Groentechniek Klomp helpt je graag door de rupsen (preventief) te bestrijden.

De eikenprocessierups in Beilen veroorzaakt een hoop overlast. Groentechniek Klomp helpt graag met de bestrijding.

Eikenprocessierups bestrijden in Beilen?

Vrijblijvend offerte aanvragen

De eikenprocessierups en zijn brandharen

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. De eitjes worden gelegd in eikenbomen, vandaar dat dit ook de plek is waar de rupsen zich schuilhouden. De naam van deze rups heeft dan ook deels te maken met deze bomen, maar ook met de manier waarop de rupsen zich in de nacht voortbewegen. Ze gaan dan in een lange rij op zoek naar voedsel. Het bewegen in een lange rij wordt ook wel in processie genoemd. Wanneer de jonge rupsjes uit hun eitje komen, zijn ze nog ongevaarlijk. In hun leven vervellen ze meerdere keren en na de tweede keer vervellen ontstaan er kleine brandhaartjes op hun lijfjes. Deze brandharen zijn voorzien van een gif welke voor verschillende klachten bij zowel mens als dier kunnen zorgen. Deze brandharen kunnen op verschillende manieren bij ons terecht komen. Als een rups zich bedreigd voelt, schiet hij de haartjes van zich af. Deze kunnen op onze kleren, huid en zelfs in onze luchtwegen terecht komen. Een andere manier van verspreiding is door de wind. De enige manier om volledig van de overlast af te komen is om de eikenprocessierups te bestrijden in Beilen en alle andere plaatsen.

De klachten na contact met een eikenprocessierups

Wanneer je in aanraking komt met de brandhaartjes van de eikenprocessierups in Beilen, dan merk je dat snel genoeg. Bij aanraking breekt het topje van het haartje af waardoor het gif wordt vrijgegeven. Dit gif kan voor verschillende klachten zorgen:

 • Na contact met de huid kan er hevige jeuk en bultjes ontstaan
 • Na contact met de ogen kun je last krijgen van geïrriteerde, rode en gezwollen ogen
 • Na inademing kun je last krijgen van verkoudheidsklachten en kortademigheid
 • Na contact kun je in een zeldzaam geval last krijgen van: een allergische reactie, misselijkheid, duizeligheid, koorts en algehele malaise

Wil je meer weten over de klachten die je kunt krijgen na contact met een eikenprocessierups in Beilen? En hoe je deze klachten kunt verminderen? Lees dan dit artikel: “Eikenprocessierups: welke klachten en wat ertegen te doen”.

Klachten bij honden, katten en paarden

Ook dieren kunnen last krijgen van de rups. Voor hen is het dan ook van belang dat we de eikenprocessierups bestrijden in Beilen. Paarden, honden en katten kunnen na contact verschillende vergelijkbare klachten krijgen als de klachten die wij als mens krijgen. Aangezien honden van snuffelen houden is de kans groot dat als je met je viervoeter buiten loopt in de buurt van een eikenboom, deze in aanraking komt met een haartje. Wees daarom extra voorzichtig en loop een andere route dan normaal. Als je dier toch klachten krijgt en deze aanhoudend zijn, is het verstandig om de dierenarts te raadplegen.

Naast mensen kunnen ook honden, katten en paarden klachten krijgen van de eikenprocessierups in Beilen.

Klachten van de eikenprocessierups in Beilen voorkomen

Is de eikenprocessierups in Beilen gesignaleerd? Dan is het raadzaam om voorzichtig te zijn. Een aantal tips om zo min mogelijk klachten te krijgen zijn:

 • Vermijd zo goed als mogelijk contact met de processierups
  Probeer contact met de eikenprocessierups te vermijden. Ga dus niet fietsen of wandelen in de buurt van bomen met nesten van deze rups, maar kies indien mogelijk een andere route.
 • Bedekkende kleding dragen
  Voorkom contact met de huid door deze te bedekken. De brandharen krijgen zo geen kans zich aan je huid vast te hechten. Met een zonnebril kun je je ogen beschermen.
 • Je kleding goed wassen
  Ben je nabij eikenbomen geweest? Was je kleding dan goed, bij voorkeur op 60 graden.
 • Houd ramen en deuren gesloten
  Staan er bij jou in de buurt eiken met de processierups? Houd je ramen en deuren dan gesloten. Zo voorkom je dat de brandhaartjes bij jou naar binnen waaien.
 • Schakel professionele hulp in
  Het bestrijden van de eikenprocessierups in Beilen moet je niet zelf gaan doen, maar overlaten aan een professioneel boomverzorgingsbedrijf.

Preventief de eikenprocessierups bestrijden in Beilen

De processierups bestrijden in Beilen kan al in een vroeg stadium, dit wordt preventieve bestrijding van de eikenprocessierups genoemd. Op het moment dat de rupsjes uit hun ei komen, vormen ze nog geen gevaar. Toch kunnen ze in deze fase al uitgeschakeld worden. Dit kan gedaan worden door de bomen te bespuiten met een biologisch bestrijdingsmiddel. Biologische bestrijdingsmiddelen die gebruikt kunnen worden zijn nematoden en een bacteriepreparaat.

Bacteriepreparaat

Vijf tot zes weken na het uitkomen van de eitjes, kunnen de bladeren van de eikenboom worden bespoten met een bacteriepreparaat. De rupsen eten vervolgens deze bladeren waardoor de bacteriën in het lichaam van de rups terechtkomen. Als gevolg hiervan zullen de rupsen met twee tot vijf dagen sterven.

De eikenprocessierups bestrijden in Beilen kan zowel preventief als repressief.

Nematoden

De eikenprocessierups bestrijden in Beilen met nematoden kan zelfs nog eerder. Dit kan al na enkele dagen na het uitkomen van de eitjes worden toegepast. Nematoden worden ook wel kleine aaltjes genoemd. Deze aaltjes worden in de nacht op de eik geplaatst en gaan daarna direct op zoek naar de rupsen. Ze dringen de lijfjes binnen en eten deze van binnenuit op. De rups zal hierdoor binnen een aantal uren tot dagen sterven.

Processierups bestrijden in Beilen

Ook in Beilen zorgt de rups ieder jaar weer voor problemen. In 2019 heeft de gemeente de bomen in gebieden rond scholen en andere drukke plekken beneveld met nematoden. De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare bomen, maar de bomen op je eigen erf zijn voor jezelf. Je kunt beter niet de eikenprocessierups bestrijden zonder hulp. Zorg dat je dit door een professionele organisatie laat doen.

Hulp bij bestrijding van de processierups in Beilen

Heb jij een besmette boom op je erf staan en wil je de rupsen zo snel mogelijk uit je buurt hebben? Groentechniek Klomp is gespecialiseerd in het bestrijden van eikenprocessierupsen en kan zowel particulier als zakelijk worden ingehuurd. Wij zijn voorzien van de juiste materialen en kennis. Heb je vragen over de bestrijding van eikenprocessierupsen? Of wil je meer informatie over wat we voor jouw eikenboom kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Eikenprocessierups bestrijden in Beilen?

Vrijblijvend offerte aanvragen