Eikenprocessierups bestrijden in Coevorden

De eikenprocessierups vormt elk jaar weer een ware plaag in Coevorden. De laatste jaren is het aantal besmette bomen dan ook enorm toegenomen. Jeukklachten, huiduitslag, loopneuzen en andere klachten zijn het gevolg hiervan. De eikenprocessierups bestrijden in Coevorden is dan ook van groot belang. Voor de bestrijding van deze rupsen neem je contact op met Groentechniek Klomp, een gespecialiseerd boomverzorgingsbedrijf. Naast het verwijderen van nesten en processierupsen, kunnen wij de processierupsen ook preventief bestrijden in Coevorden.

De bestrijding van de eikenprocessierups in Coevorden is van groot belang om overlast van deze rups te voorkomen

Eikenprocessierups in Coevorden bestrijden?

Vrijblijvend offerte aanvragen

De kenmerken van de eikenprocessierups

Dat de eikenprocessierups elk jaar weer voor overlast zorgt in Coevorden, is een feit. Maar hoe komt dit en wat is dit voor een rups? De eikenprocessierups is een kleine harige rups van een nachtvlinder. Deze vlinder legt in de nazomer haar eitjes op de takken van de eik. Hier overwinteren de eitjes en in de maanden april/mei kruipen de jonge rupsen uit het eitje. Ze zijn dan oranje van kleur en vormen nog geen bedreiging voor mens en dier. Ze gaan samen in processie op zoek naar jonge eikenbladeren, waar ze zich vol van eten. Overdag hoeden ze zich gezamenlijk schuil. Ze vervellen een aantal keer en ontwikkelen in de derde fase van hun leven brandhaartjes. Dit zijn minuscule haartjes die worden afgeschoten door de rupsen wanneer zij zich bedreigd voelen. Bij het vervellen vallen ook deze haartjes af en wordt er met de vervelhuidjes en uitwerpselen een nestspinsel gemaakt door de rupsen. Ook de wind kan zo de brandhaartjes meenemen en bij aanraking met de huid of inademing zorgen voor de haartjes voor de overlast. Deze haartjes bevatten namelijk een gif wat zorgt voor de gezondheidsklachten bij mens en dier. De eikenprocessierups bestrijden in Coevorden is dan ook erg belangrijk.

Klachten door de processierups in Coevorden

De vervelende brandharen van de eikenprocessierups zorgen voor gezondheidsklachten in Coevorden. Doordat de brandharen weerhaakjes hebben, kunnen zij zich goed vasthechten aan huid, luchtwegen en zelf in je ogen. Bij contact wordt vervolgens het gif direct afgescheiden. Bij aanraking met de huid kun je last van jeuk krijgen. Ook rode huiduitslag en bultjes zijn enkele voorbeelden van de klachten die de eikenprocessierupsen in Coevorden veroorzaken. Worden de minuscule brandhaartjes ingeademd, dan kun je last krijgen van een vervelende kriebel in de keel. Ook loopneuzen, verkoudheidsklachten en moeite met slikken zijn enkele voorbeelden van gevolgen van deze rups. Bij aanraking met de ogen, kun je last van ontstoken en geïrriteerde ogen krijgen. De klachten gaan vaak vanzelf na enkele weken over. Zalf of crème met Aloë Vera kan wat verlichting bieden. Mochten de klachten aanhouden of verergeren, dan kun je het beste contact met de huisarts opnemen.

De brandharen van de eikenprocessierups in Coevorden zorgen voor overlast

De eikenprocessierups en huisdieren

Niet alleen bij mensen zorgt de eikenprocessierups in Coevorden voor klachten. Ook honden, katten en paarden hebben overlast door deze rups. De eikenprocessierups en honden is geen goede match. Zeker wanneer je wandelt in de buurt van eiken, is het verstandig je hond niet te laten snuffelen rondom deze eiken. Er kunnen namelijk haartjes van de rups rondom de boom gevallen zijn. Bij inademing of aanraking met de neus, hechten de brandharen zich direct aan de slijmvliezen. Ook bij honden zorgt dit voor jeuk. De hond gaat heftig wrijven met zijn poot over zijn neus en ook veel kwijlen of zwaarder ademhalen kunnen symptomen van de eikenprocessierups zijn. Ook katten en de eikenprocessierups gaan niet samen. De brandharen zorgen ook bij de kat voor letsel aan lippen en slijmvliezen, een opgezwollen tong, ontstoken ogen of irritatie van de slokdarm. En staan je paarden in een wei met eiken? Let ook dan op voor de gevolgen van deze rups.

Verspreiding van de eikenprocessierups in Coevorden

Waar we in 2019 dachten veel overlast van de eikenprocessierups in Coevorden te hebben, wordt er in 2020 nog meer overlast verwacht. Eiken langs openbare wegen, wandelpaden en fietspaden zijn besmet met deze processierupsen in Coevorden. De bomen worden door de gemeente voorzien van een rood-wit lint en een boomverzorger wordt ingeschakeld om de nestspinsels en processierupsen te verwijderen. Ook eiken op speelterreinen van scholen en kinderopvangcentra kunnen besmet zijn met de processierups in Coevorden. Daarnaast zijn er ook bedrijven die met dit probleem kampen. Groentechniek Klomp staat dan ook niet alleen klaar voor gemeentes, ook bedrijven, instanties en particulieren helpen we graag met het bestrijden van de eikenprocessierups in Coevorden.

Tips bij overlast van de eikenprocessierups

In Coevorden wordt de eikenprocessierups steeds vaker waargenomen. Heb jij de rups al gezien? Dan is het verstandig deze tips van harte te nemen om klachten van deze rups te voorkomen.

 • Vermijd contact met de processierupsen
  Fiets of wandel een blokje om, om de besmette bomen te vermijden. Zo kom je minder snel in contact met de eikenprocessierups.
 • Bedek je armen en benen
  Loop of fiets niet met een korte broek en blote armen onder eiken. De kans dat je huid in aanraking komt met de brandharen van de eikenprocessierups in Coevorden is dan veel groter.
 • Draag een zonnebril
  Met een zonnebril bescherm je je ogen tegen de brandharen van de rups.
 • Ga niet onder een eik zitten of rusten
  Ook rondom de eik kunnen brandharen op de grond liggen. Het is dus verstandig een andere rustplek te zoeken.
 • Was je kleding na een wandeling
  In de buurt van de rupsen geweest? Dan is het verstandig je kleding goed te wassen. De haartjes hechten zich namelijk ook aan kleding vast.
 • Sluit je ramen en deuren op een winderige dag
  Woon je vlakbij besmette eiken? Dan kan de wind de vervelende brandharen zo bij je woning naar binnen blazen.
 • Schakel professionele hulp in
  Heb jij een nest van de eikenprocessierups in Coevorden ontdekt? Laat dit dan weten aan de gemeente of neem contact op met een professionele boomverzorgerboomverzorger om de rupsen te verwijderen.

Preventieve bestrijding van de eikenprocessierups in Coevorden

Doordat de eikenprocessierupsen voor veel overlast zorgen, is het in sommige gevallen verstandig te kiezen voor preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. De vlinders van de eikenprocessierups leven slechts enkele dagen. Vandaar dat ze hun eitjes vaak in de moederboom of in nabijgelegen bomen leggen. De kans dat de eikenprocessierupsen het volgende jaar weer in dezelfde boom terugkomen, is dus vrij groot. Om overlast te voorkomen, kan er daarom gekozen worden voor preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Met nematoden (aaltjes) of met een bacteriepreparaat wordt de processierups in Coevorden preventief bestreden. Deze biologische bestrijding is echter niet selectief en kan daarom enkel door gecertificeerde boomspecialisten uitgevoerd worden.

Eikenprocessierups bestrijden met nematoden

De processierups preventief bestrijden kan door middel van nematoden (aaltjes). De eiken worden ’s nachts beneveld met deze aaltjes. Dat kan al binnen 10 dagen na het uitkomen van de eitjes. De eik heeft dan nog maar weinig blad, wat het voor de aaltjes makkelijker maakt om de rupsen te bereiken en bij ze naar binnen te dringen. De rups wordt van binnenuit opgegeten door de aaltjes en zal binnen enkel uren tot dagen sterven.

Preventieve bestrijding met een bacteriepreparaat

Een andere methode om de eikenprocessierups preventief te bestrijden in Coevorden, is het bespuiten van de jonge eikenbladeren met een bacteriepreparaat. De bladbespuiting moet uitgevoerd worden voordat de rups in het tweede of derde larvenstadium is, ongeveer 6 weken na het uitkomen van de eitjes. Wanneer de rupsen eten van het bespoten blad, krijgen zij de bacterie binnen. Eenmaal aangekomen in de darmen gaan de bacteriën giftige kristallen produceren. Hierdoor stoppen de rupsen met eten en zullen ze binnen enkele dagen sterven.

Eikenprocessierupsen verwijderen in Coevorden

Wanneer preventieve bestrijding van de processierupsen niet mogelijk is, kunnen de nestspinsels door boomspecialisten verwijderd worden. In de maanden mei en juni zorgen de brandharen van de rupsen voor veel overlast. Nestspinsels zijn dan duidelijk zichtbaar in de bomen. Deze nestspinsels inclusief de processierupsen worden dan verwijderd. De eikenprocessierups bestrijding neemt veel tijd in beslag. In beschermende kleding wordt de bestrijder met een hoogwerkers naar de nesten geleid. Daar wordt met een soort grote stofzuiger het nest en de rupsen verwijderd. De inhoud van de tank met de overblijfselen van de nesten en de processierupsen wordt elders in het land vernietigd.

In beschermende kleding verwijderen de boomverzorgers van Groentechniek Klomp de eikenprocessierupsen in Coevorden

Eikenprocessierups laten verwijderen in Coevorden

Op zoek naar een bedrijf dat de eikenprocessierupsen in Coevorden kan bestrijden? Groentechniek Klomp helpt je graag met dit probleem. Wij staan klaar voor gemeentes, bedrijven, instellingen en instanties en helpen ook de particulier met het bestrijden van de eikenprocessierups in Coevorden. Al enkele dagen na het uitkomen van de eitjes kunnen wij je helpen. Neem contact op en vraag een vrijblijvende offerte aan. Binnen korte tijd is de eik weer rupsvrij.

Eikenprocessierups bestrijden in Coevorden?

Vrijblijvend offerte aanvragen