Eikenprocessierups bestrijden in Emmen

De eikenprocessierups is een klein vervelend beestje, dat gezondheidsklachten kan veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan jeuk, huiduitslag, rode ogen en last van de luchtwegen. Steeds vaker zien we de rups dan ook voorbijkomen in het nieuws. Langzaamaan vormt deze kleine processierups een ware plaag, ook in Emmen. Eikenprocessierups bestrijden in Emmen? Schakel dan Groentechniek Klomp in. Met de juiste materialen en kennis van zaken, wordt de eikenprocessierups bestreden, ook preventief.

EEikenprocessierups bestrijden in Emmen door de boomverzorgers van Groentechniek Klomp

Eikenprocessierups bestrijden in Emmen?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Waaraan herken je de eikenprocessierups in Emmen

De eikenprocessierups in Emmen vind je veelal in eikenbomen. In de maanden april/mei komen de rupsen uit hun eitjes en gaan ze ’s nachts in processie, in een lange rij, op zoek naar voedsel. Dit vinden ze in de toppen van de bomen waar de jonge blaadjes van de eik al uitkomen. Als de processierupsen hun buikjes vol hebben, gaan ze gezamenlijk terug om te rusten. Pas in de derde ontwikkelingsstadia van de rupsen, vormen deze een gevaar voor onze gezondheid. Ze vervellen twee keer en krijgen dan kleine brandhaartjes. Deze bevatten gif en hebben weerhaakjes, waarmee ze zich hechten aan onze huid, kleding en in onze luchtwegen. Het gif zorgt voor vervelende klachten. Met eikenprocessierups bestrijding in Emmen, worden de klachten enorm verminderd.

Klachten die de eikenprocessierups veroorzaakt

De brandhaartjes van de eikenprocessierups bevatten een gif dat verschillende klachten bij mens en dier veroorzaakt:

 • Jeuk, rode bultjes en huiduitslag na huidcontact
 • Rode, ontstoken en geïrriteerde ogen na oogcontact
 • Hoesten, kortademigheid en irritatie aan de luchtwegen na het inademen van de brandhaartjes
 • Moeite met slikken, kriebel in de keel, na inademing van de brandhaartjes
 • Allergische reacties na contact (zoals hevige jeukklachten, uitslag of anafylactische shock
 • Algehele malaise na contact (zoals misselijkheid, overgeven, duizeligheid en koorts

Meer weten over de klachten die eikenprocessierupsen in Emmen kunnen veroorzaken? Lees dan het artikel “Eikenprocessierups: welke klachten en wat ertegen te doen”.

Ook honden, katten en paarden kunnen last krijgen van de eikenprocessierups. De brandhaartjes hechten zich aan huid en zorgen veelal voor jeuk en irritatie bij de neus en ogen. Heeft je dier aan een rups gelikt of per ongeluk brandhaartjes ingeademd, dan kunnen symptomen als veel kwijlen, moeite met slikken en zwaarder ademhalen erop duiden dat de eikenprocessierups heeft toegeslagen. Het is verstandig om in dat geval contact op te nemen met een dierenarts.

De eikenprocessierups in Emmen

Net als in andere gemeentes, had Emmen vorig jaar ook veel te kampen met de eikenprocessierups. De bestrijding van de processierups kan de gemeente vorig jaar haast niet meer aan en enkel de nesten op drukbezochte plekken werden verwijderd. Ook dit jaar verwacht de gemeente weer een groei van het aantal eikenprocessierupsen in Emmen. Niet alleen langs openbare wegen worden nesten van eikenprocessierupsen aangetroffen, ook bedrijventerreinen, speelplaatsen van scholen en kinderopvangcentra en andere instellingen hebben met overlast te kampen. Heeft jouw bedrijf of instelling last van deze rups? Neem dan contact met ons op. Naast gemeentes, kunnen ook bedrijven, organisaties, schoolgemeenschappen en particulieren bij ons terecht voor eikenprocessierups bestrijding in Emmen.

Wanneer zorgt de eikenprocessierups in Emmen voor overlast

Eikenprocessierups preventief bestrijden in Emmen

Naast het verwijderen van de nesten van de processierupsen, is het ook mogelijk om al in een eerder stadium de rupsen te bestrijden. De risicobomen, waar elk jaar weer een of meerdere nesten van deze rupsen in te vinden zijn, kunnen dan door middel van een biologisch bestrijdingsmiddel behandeld worden. Doordat de vlinder van de eikenprocessierups slechts enkele dagen leeft, zal deze haar eitjes in dezelfde of in een naastgelegen boom leggen. Met preventieve bestrijding van de eikenprocessierups voorkom je dat de brandhaartjes een gezondheidsrisico gaan vormen voor hun omgeving. Deze bestrijding van de processierups in Emmen is niet selectief, wat betekent dat enkel gecertificeerde boomverzorgers deze methode mogen uitvoeren. Het preventief bestrijden van de eikenprocessierups kan op twee manieren:

 • Preventieve bestrijding met bacteriepreparaat (Xentari)
 • Preventieve bestrijding met nematoden (aaltjes)

Preventieve bestrijding met bacteriepreparaat

Het preventief bestrijden van de eikenprocessierups in Emmen kan vijf tot zes weken na het uitkomen van de eitjes worden toegepast met een bacteriepreparaat. De jonge eikenbladeren worden bespoten met dit bacteriepreparaat en wanneer de jonge rupsen hiervan eten komen de bacteriën in het lichaam in actie. Na enkele dagen zullen de eikenprocessierupsen sterven.

Preventieve bestrijding met nematoden

Een andere manier van biologische preventieve bestrijding is het benevelen van de eiken met nematoden. De nematoden zijn UV-gevoelig en deze vorm van bestrijding zal dan ook ’s nachts uitgevoerd worden. Binnen een week tot twee weken na het uitkomen van de eitjes dienen de bomen beneveld te worden. De aaltjes (nematoden) gaan snel op zoek naar de eikenprocessierupsen en dringen het lichaam in. Binnen enkele uren tot dagen zal de rups sterven.

Het wegzuigen van de eikenprocessienesten

Niet altijd is preventieve bestrijding mogelijk en hoewel de natuurlijke vijanden van de rups niet worden aangetast, kunnen wel andere rupsen het middel binnenkrijgen en sterven. In een later stadium in het dan ook mogelijk om de eikenprocessierupsen te bestrijden in Emmen. De nesten van deze rupsen zijn vaak al waarneembaar vanaf het derde ontwikkelingsstadium. In dit stadium krijgen de rupsen brandhaartjes en zal ook het nest zich hiermee vullen. De nesten zijn spinsels van deze brandhaartjes, vervellinghuidjes en uitwerpselen. Ze hangen als grote zakken aan de bomen. Overdag zijn de eikenprocessierupsen hierin te vinden. In de nacht verlaten ze het nest en gaan ze in processie op pad. De nesten inclusief de eikenprocessierupsen worden door professionele bestrijders in beschermende kleding weggezogen. Ook nesten met eikenprocessierupsen gesignaleerd in Emmen? Laat onze professionals deze dan snel verwijderen en neem contact met ons op.

De bestrijding van de eikenprocessierups in Emmen gebeurt door middel van wegzuigen

Tips bij overlast van de eikenprocessierups in Emmen

Heb jij de eikenprocessierups bij jou in Emmen al gesignaleerd? Volg deze tips en voorkom klachten van dit vervelende beestje.

 • Vermijd elk contact met de rups
  Fiets of wandel niet in de buurt van bomen met nesten van de eikenprocessierups, maar kies indien mogelijk een andere route.
 • Draag kleding die je armen en benen bedekt
  Door je huid te bedekken, krijgen de brandharen geen kans zich aan je huid vast te hechten. Je ogen kun je beschermen door bijvoorbeeld een zonnebril te dragen.
 • Was je kleding
  Toch in een gebied met overlast van de eikenprocessierups geweest? Was dan goed je kleding. De giftige brandharen kunnen zich ook aan je kleding hechten.
 • Sluit ramen en deuren bij wind
  Staan er bij jou in de buurt besmette bomen? Dan is de kans op verspreiding van de brandhaartjes via wind groot.
 • Schakel professionele hulp in
  De eikenprocessierups in Emmen ontdekt? Meld dit dan bij de gemeente of schakel een professioneel boomverzorgingsbedrijf in.

Eikenprocessierups laten bestrijden in Emmen

Ook in Emmen is de overlast van de eikenprocessierups enorm. Openbare bomen zijn vaak in beheer van de gemeente, maar eiken die op jouw grond staan, zijn jouw verantwoordelijkheid. Ook bedrijven, scholen, kinderopvangcentra en andere instellingen kunnen besmette bomen op hun grond hebben staan. Wil jij de eikenprocessierups laten bestrijden in Emmen? Dan helpen wij je graag. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Eikenprocessierups bestrijden in Emmen?

Vrijblijvend offerte aanvragen