Pruimenbomen snoeien

Heb je ook een prachtige pruimenboom in je tuin, maar geeft deze de laatste jaren steeds minder vruchten? Dan is het wellicht tijd om deze te laten snoeien.

Niets smaakt beter dan vers fruit, zoals pruimen, van eigen kweek. Het is dan ook jammer als de opbrengst beetje bij beetje steeds minder wordt. Onze specialisten helpen je hierbij. Wij weten alles wat nodig is voor het succesvol pruimenbomen snoeien.

  • 10+ jaar ervaring in boomverzorging
  • European Tree Worker gecertificeerd
  • Werkzaam in heel Nederland
Laat jouw pruimenboom snoeien door de gecertificeerde experts van Groentechniek Klomp.
10+ jaar ervaring

In alle onderdelen van boomverzorging

Persoonlijke & concrete aanpak

Altijd een advies op maat

Ruim 40 geavanceerde machines

Altijd het juiste gereedschap voor jouw klus

Pruimenbomen professioneel laten snoeien

Net als bij andere fruitbomen, zoals perenbomen, appelbomen, kersenbomen en abrikozenbomen, is het belangrijk dat de boom al vanaf jongs af aan op een correcte manier gesnoeid wordt. Deze bomen zijn namelijk niet alleen mooi om naar te kijken, maar het is vooral belangrijk dat ze zo veel mogelijk vruchten produceren.

Dit proces kun je grotendeels beïnvloeden door de boom te vormen. Laat daarom je pruimenbomen op een professionele manier snoeien door onze medewerkers. Wij hebben de kennis en het gereedschap om elke klus tot een goed einde te brengen.

Dankzij jarenlange ervaring kunnen onze boomverzorgers professioneel jouw pruimenbomen snoeien.

Onze klanten aan het woord

Walther en zijn mannen hebben voor ons twee grote platanen verwijderd waaronder een boom van zo'n 15 meter hoogte. Dat hebben ze zeer professioneel gedaan met minimale overlast. Ook nog eens tegen een heel schappelijke prijs. Ik raad ze van harte aan!

D
Dennis W

Deskundig en heel vriendelijk jonge mannen. Waren op tijd zoals afgesproken. Heel veel coniferen verwijderd. Alles netjes opgeruimd. We zijn heel tevreden! Toppie!

L
Ludy Atteveld

Dit bedrijf heeft bij ons gisteren 3 hoge bomen verwijderd en alles netjes afgevoerd voor een prima prijs!

I
Inez Zijlstra

Een greep uit onze projecten

Een pruimenboom snoeien doe je zo!

Fruitbomen snoeien, zoals de pruimenboom, is een bijzondere tak van sport binnen de boomverzorging. Fruitbomen worden voornamelijk gesnoeid om de aanmaak van nieuwe vruchten te bevorderen.

Pruimen hebben in theorie maar een paar dingen nodig om te kunnen groeien, namelijk voldoende water, zonlicht en ruimte. Deze laatste twee onderdelen gaan hand in hand, want hoe meer ruimte je creëert in je boom, hoe beter de lichtinval. Het is de kunst om je pruimenboom zo te snoeien dat er precies genoeg ruimte tussen de takken ontstaat voor nieuwe pruimen om te groeien.

Hoe moet je pruimenbomen snoeien? Onze experts weten precies wat ze te doen staat.

Het juiste moment voor pruimenbomen snoeien

De tweede vraag die altijd belangrijk is bij bomen snoeien is: Wanneer moet een boom gesnoeid worden? Voor de pruimenboom (prunus domestica), maar ook voor andere fruitbomen, geldt dat de periode waarin je de boom laat snoeien ontzettend belangrijk is voor de groei van de boom en de aanmaak van nieuwe vruchten.

Snoei je op het verkeerde moment in het jaar? Dan kan dit vervelende gevolgen hebben voor de boom. In het ergste geval kan hij zelfs doodgaan. Dit is natuurlijk zonde! Neem daarom altijd een ervaren boomverzorger in de arm die op het juiste moment jouw pruimenbomen snoeit.

Dankzij onze experts weet jij precies wanneer je jouw pruimenbomen moet snoeien.

Wanneer snoei je een pruimenboom?

In tegenstelling tot een peren- of appelboom, snoei je een pruimenboom het liefst zo min mogelijk. Vaak is het al voldoende om de boom 1 keer per jaar van een onderhoudssnoei te voorzien. Pruimenbomen zijn namelijk zeer vatbaar voor ziektes en schimmels, waardoor het belangrijk is dat je op het juiste moment snoeit.

Wanneer je de boom snoeit is afhankelijk van de leeftijd van de boom. Bij jonge bomen wil je vooral de toekomstige vorm bepalen, terwijl je oudere pruimenbomen voornamelijk snoeit om ze te onderhouden.

Jonge pruimenbomen (tot 3 jaar)

Bomen jonger dan 3 jaar moeten nog veel groeien en kunnen in deze periode ook nog mooi gevormd worden door middel van snoeien. Je kunt jonge pruimenbomen het beste in het voorjaar snoeien, vlak voordat de knoppen open gaan. Let er wel op dat er geen kans meer is op (nacht)vorst.

Bij jonge pruimenbomen wil je vooral ruimte creëren. Snoei daarom overbodige, verticale takken weg en geef de horizontaal groeiende takken zoveel mogelijk ruimte. Eventueel kun je met behulp van touwtjes, haringen en gewichten ervoor zorgen dat jonge, schuine takken meer horizontaal gaan groeien. Bij jonge pruimenbomen wil je voornamelijk een frisse, open kroon bereiken.

Volwassen pruimenbomen snoeien (3+ jaar)

Volwassen pruimenbomen die ouder dan drie jaar zijn, kun je het beste snoeien in de zomer, direct na de oogst. Gedurende deze periode zit het blad nog aan de boom, waardoor snoeiwonden makkelijk herstellen. Let er op dat je de boom niet snoeit tijdens een natte periode. Hoewel dit in Nederland soms best lastig is, zijn natte snoeiwonden vatbaarder voor ziektes.

Is de herfst al begonnen? Wacht dan tot volgend jaar.

Voor een volwassen pruimenboom geldt dat een lichte onderhoudssnoei voldoende is. Verwijder dode en beschadigde takken, maar ook jonge scheuten die zich op de stam of dikkere takken ontwikkeld hebben.

Het is belangrijk om te weten wanneer je pruimenbomen moet snoeien, zodat ze gezond en vruchtbaar blijven.

Kan ik ook zelf mijn pruimenboom snoeien?

Hoewel het niet lastig is om een pruimenboom te snoeien, is het uitermate belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Pruimenbomen zijn zeer kwetsbare bomen, waardoor ze vatbaar zijn voor ziektes, zoals de loodglansschimmel.

Wil je zelf aan de slag gaan met het snoeien van je pruimenboom? Zorg er dan voor dat je precies weet wat je moet doen. Zorg er ook voor dat je het juiste materiaal hebt. Een goed scherpe snoeischaar maakt het verschil tussen een gezonde pruimenboom vol lekkere vruchten en een zieke boom die langzaam sterft.

Bij twijfel raden we je aan om het snoeiwerk uit te laten voeren door een vakkundige boomverzorger van Groentechniek Klomp. Wij hebben de kennis en ervaring om pruimenbomen correct te snoeien.

Je kunt ook zelf je pruimenbomen snoeien, maar het is beter om dit over te laten aan een gecertificeerde boomverzorger van Groentechniek Klomp.

Mijn pruimenboom bloeit niet, wat nu?

Wanneer er geen vruchten aan je pruimenboom groeien kan dit een aantal oorzaken hebben. De meest voor de hand liggende reden is ziekte. Controleer daarom je boom op de slechte plekken en vlekken. Lijkt je boom gezond? Dan kan een gebrek aan vruchten ook verklaard worden door verkeerd onderhoud.

Enerzijds kan het goed mogelijk zijn dat de kruin van je boom te vol is, waardoor de pruimen te weinig zonlicht en ruimte krijgen. Anderzijds is het ook mogelijk dat de boom juist te veel teruggesnoeid is.

Wellicht is snoeien niet het probleem, maar krijgt de boom te weinig voeding uit de grond. Voorzie de boom dan 1 keer per jaar in de zomer van biologische mest. Daarnaast kan er ook een keer in de 2 jaar kalk gestrooid worden rondom de boom. Hiermee verrijk je de bodem.

Werkt dit allemaal niet? Neem dan contact met ons op voor een controle. We helpen je graag verder.

Jouw pruimenbomen laten snoeien doe je door de vakkundige boomverzorgers van Groentechniek Klomp.

Mijn pruimenboom is ziek, wat kan ik doen?

Helaas zijn pruimenbomen ontzettend vatbaar voor ziektes. Zelfs wanneer je de boom goed onderhoudt, is dit geen garantie dat de boom nooit ziek wordt. Een veelvoorkomende ziekte is loodglansschimmel, ook wel paarse korstzwam genoemd.

Je herkent loodglansschimmel aan de bladeren. Deze krijgen een wit-grijze kleur. Ook vormen zich vaak op de stam van de boom dunne paddenstoelen die lijken op eekhoorntjesbrood, maar dunner en wit van kleur zijn.

Loodglansschimmel bij pruimenbomen

Loodglans ontstaat bij koud en nat weer en dringt je boom binnen via beschadigingen. Eenmaal geïnfecteerd met deze ziekte wordt een boom steeds verder aangetast. Eerst herken je de ziekte aan de bladeren, daarna beginnen takken af te sterven en uiteindelijk kan de hele boom dood gaan.

Loodglans bestrijden

Een zieke pruimenboom snoeien is erg belangrijk, zodat de ziekte niet kan verspreiden door de boom.

Je kunt het ontstaan van deze ziekte grotendeels voorkomen door correct te snoeien met scherp en schoon gereedschap. Dek snoeiwonden indien nodig af met afdekmiddel.

Is je boom toch ziek geworden? Verwijder dan in een vroeg stadium alle takken en bladeren die tekenen van infectie vertonen en controleer regelmatig de gezonde takken. Schakel daarnaast een ervaren boomverzorger in voor advies.

Pruimenbomen laten snoeien door Groentechniek Klomp

Heb jij een of meer prachtige pruimenbomen in je tuin en wil je deze op een vakkundige en correcte manier laten snoeien door ons? Dat kan! Al onze medewerkers zijn ervaren op het gebied van fruitbomen snoeien. Daarnaast zijn wij ook het geschikte bedrijf voor onder andere appelbomen snoeien en perenbomen snoeien.

Wij beschikken over al het materiaal dat nodig is om jouw bomen tot in de puntjes te verzorgen. Neem snel contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan. Zo geniet jij volgend jaar weer van een prachtige oogst!

Jouw pruimenboom laten snoeien gebeurt vakkundig en snel door de experts van Groentechniek Klomp.

Boomverzorging, een bijzondere tak van sport

Bij Groentechniek Klomp hebben we al meer dan 10 jaar ervaring als boomverzorgers. Wij zijn gespecialiseerd in alle onderdelen van boomverzorging. Zo kun je bij ons terecht voor bomen snoeien, maar ook voor bomen verwijderen, bomen vellen, stobbenfrezen, bomen planten en meer!

Onze boomverzorgers zijn in het bezit van het European Tree Worker certificaat. Dit Europees wijd erkend diploma kan behaald worden na het voltooien van een intensieve opleiding waarbij deelnemers grondig opgeleid worden tot zelfstandig werkend boomverzorger. Zo garanderen wij dat uw bomen op een professionele en vakkundige manier gesnoeid of verwijderd worden.

Ook moeilijk bereikbare bomen zijn voor ons geen enkel probleem. Door verschillende klimtechnieken toe te passen, kunnen wij bomen snoeien waar een hoogwerker niet bij kan. Voor elke klus is er een passende oplossing.

Wilt u ook uw bomen laten verzorgen door onze specialisten? Neem dan contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Alle medewerkers van Groentechniek Klomp zijn in het bezit van het EAC certificaat, waardoor ze vakkundig jouw pruimenbomen snoeien.

10+ jaar ervaring

In alle onderdelen van boomverzorging

Persoonlijke & concrete aanpak

Altijd een advies op maat

Ruim 40 geavanceerde machines

Altijd het juiste gereedschap voor jouw klus

Groentechniek Klomp voor al je boomverzorging

Bij Groentechniek Klomp hebben we al meer dan 10 jaar ervaring binnen de wereld van boomverzorging. Wij zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van alle onderdelen van dit prachtige beroep. Van bomen aanplanten tot aan bomen vellen. Bij ons kun je voor alles terecht.

Naast het uitvoeren van diverse werkzaamheden, kunnen wij ook voorzien in advies en controle van bomen. Wil je jouw pruimenbomen laten snoeien door ons of ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Bij ons is jouw boom in goede handen!

Voor alle vormen van snoeien, waaronder je pruimenboom snoeien, kun je terecht bij de gecertificeerde boomverzorgers van Groentechniek Klomp.