Beukenhaag snoeien

Is het weer hoog tijd dat je beukenhaag een snoeibeurt moet krijgen? Maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Geen zorgen, wij helpen je hierbij! Of je nu zelf aan de slag wilt gaan met je beukenhaag snoeien of dat je op zoek bent naar een professional. Bij Groentechniek Klomp ben je aan het juiste adres. Bij ons kun je terecht voor vakkundig advies en uitvoering van snoeiwerkzaamheden.

Ook beukenhagen laten snoeien?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Een mooie, volle beukenhaag

Een beukenhaag is de perfecte manier om een prachtige haag in je tuin te creëren. Wanneer je een of meerdere beukenhagen in je tuin hebt, dan wil je natuurlijk dat deze er netjes bij staan. Door de beukenhaag 1 à 2 keer per jaar te snoeien, zorg je ervoor dat deze mooi dicht groeit. Let er hierbij op dat je op het juiste moment snoeit. Een beukenhaag snoei je vóór de langste dag van het jaar. Door op een verkeerd moment of op een verkeerde manier te snoeien, kun je de haag verpesten. Dit is natuurlijk zonde voor je tuin.

Gelukkig is de beukenhaag gemakkelijk te onderhouden en kun je beukenhagen snoeien prima zelf uitvoeren. Met de juiste voorbereiding kan het bijna niet mis gaan. Ben je toch niet helemaal zeker van je eigen snoeikunsten? Laat dan je beukenhagen snoeien door ons. Niet alleen weten wij precies wat er moet gebeuren, ook beschikken we over al het gereedschap dat nodig is voor deze klus. Zo kun je met een gerust hart toekijken hoe wij je tuin weer op orde maken. Bij ons is je beukenhaag in goede handen.

Beukenhaag snoeien

Wanneer moet je beukenhagen snoeien?

Je kunt een beukenhaag twee keer per jaar snoeien. De eerste snoeibeurt vindt plaats gedurende de periode van eind mei tot half juni. Vaak wordt 21 juni aangehouden als uiterste datum om de beukenhaag te snoeien. Door in het voorjaar te snoeien, kan je beukenhaag in de zomermaanden met nieuwe scheuten mooi groen uitlopen. Tijdens deze voorjaarsperiode is de kans op nachtvorst klein. Snoei nooit als het nog vriest. Doe je dit wel, dan kunnen de snoeiwonden doodvriezen en sterft je beukenhaag af.

De tweede snoeiperiode is in het najaar, gedurende de maanden september en oktober, voordat de winter begint. De perfecte omstandigheden om je beukenhagen te snoeien, is op een bewolkte dag nadat het een beetje geregend heeft. Dit werkt misschien niet prettig, maar voor de beukenhaag is dit het beste. Licht natte takken laten zich makkelijker snoeien en bewolking voorkomt dat de snijwonden “verbranden” in de zon. Het voordeel van een beukenhaag is dat deze in de winter zijn blad behoudt. Zo heb je het hele jaar door een bladhoudende haag in de tuin.

Hoe moet je een beukenhaag snoeien?

Het snoeien van een beukenhaag begint met de juiste voorbereiding. De eerste stap heb je al genomen door naar onze website te komen. Een goede beslissing! Voordat je begint met een beukenhaag snoeien, wil je er zeker van zijn hoeveel er van de haag af moet. Gaat het hier om een kleine onderhoudsbeurt? Of moet de haag goed terug in vorm gesnoeid worden. Bepaal dus eerst wat je als eindresultaat wilt. Vervolgens zorg je voor het juiste gereedschap. Om het jezelf gemakkelijk te maken raden wij je aan om gebruik te maken van een (elektrische) heggenschaar. Hiermee kun je makkelijk brede banen snoeien, waardoor je direct resultaat ziet. Houd daarnaast ook een snoeischaar en handzaag paraat om zowel dunne als dikkere takken terug te snoeien. Zorg voordat je begint met snoeien er voor dat al je gereedschap goed scherp is. Niet alleen snoeit dit makkelijker en krijg je een mooier resultaat, het is ook beter voor de beukenhaag. Tijd om aan de slag te gaan!

Stappenplan beukenhaag snoeien

We hebben voor jou even overzichtelijk op een rijtje gezet wat je moet doen als je zelf je beukenhaag gaat snoeien. Als je dit stappenplan volgt kan het snoeien van je beukenhaag bijna niet misgaan! Wil je toch liever dat wij je beukenhaag snoeien? Dat is geen enkel probleem. Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

  1. Stap 1: Als eerste stap bepaal je de gewenste vorm en hoogte van je beukenhaag. Voor de hoogte kun je eventueel een touwtje spannen op de gewenste hoogte. Zorg er wel voor dat dit touw waterpas hangt. Door tijdens het snoeien van de bovenkant het touwtje te volgen, weet je zeker dat je haag mooi recht wordt.
  2. Stap 2: Zorg voor het juiste gereedschap. Een scherpe (elektrische) heggenschaar, snoeischaar en handzaag zijn de belangrijkste tuingereedschappen die je nodig hebt. Gebruik voor het opruimen van het bladafval een hark. Leg eventueel een zeil onder het stuk waar je aan het snoeien bent. Dit maakt het opruimen makkelijker.
  3. Stap 3: Begin met de bovenkant van de haag te snoeien. Zodra dit naar wens is, is het makkelijker om de zijkanten te snoeien. Maak voor jezelf eerst een startpunt dat naar wens is. Werk vervolgens vanuit dit startpunt de haag af. Houd hierbij de hoogte goed in de gaten. Neem af en toe een stap terug om te kijken of je nog steeds mooi recht snoeit. Veeg regelmatig het snoeiafval dat blijft liggen van de bovenkant van de haag. Zo zie je makkelijker wat nog moet.
  4. Stap 4: Bepaal voor de zijkanten net als bij de bovenkant hoe diep je de haag terug wilt snoeien. Wees hierbij niet bang dat je te diep snoeit of fouten maakt. Een beukenhaag groeit sterk terug, waardoor deze weer mooi uitloopt. Begin door net als bij de bovenkant een startpunt te maken. Zodra je over dit stuk tevreden bent, werk je verder. Snoei in de richting van het deel dat nog niet gesnoeid is. Zo kun je makkelijker de lijn volgen waarin je bent begonnen.
  5. Stap 5: Snoei de zijkanten van de beukenhaag van beneden naar boven. Zorg ervoor dat je beukenhaag aan de bovenkant smaller is dan aan de onderkant van de heg. Op deze manier zorg je ervoor dat de gehele zijkant van de haag genoeg zonlicht krijgt. Krijg de haag gemakkelijk licht? Dan is dit niet nodig.
  6. Stap 6: Klaar met je beukenhaag snoeien? Neem dan even een paar stappen terug om je resultaat goed te kunnen bekijken. Kijk goed of je nog stukken ziet waar je niet tevreden over bent en corrigeer deze indien nodig.
  7. Stap 7: Tevreden met je snoeikunsten? Mooi! Het enige wat je nu nog resteert is het snoeiafval opruimen. Let er op dat je de beukenhaag goed “afklopt” om zo losse takjes en bladeren van de beukenhaag te verwijderen. Let hierbij vooral op de bovenkant van de haag.

Een beukenhaag sterk terugsnoeien?

Heb je een beukenhaag die je flink wilt terugsnoeien? Dat is geen enkel probleem! Een beukenhaag leent zich prima voor drastisch snoeiwerk. Zolang je dit maar op een correcte manier doet met oog op de veiligheid. Voor het sterk terugsnoeien van een beukenhaag houd je in principe dezelfde stappen aan als met ‘gewoon’ snoeiwerk. Maak voor de dikke takken gebruik van een handzaag of een kettingzaag.

Let bij het gebruik van een kettingzaag extra goed op de veiligheid van jezelf en anderen. Moet je gebruik maken van een ladder? Zorg dan dat je een stevige ladder hebt die ook stevig kan staan. Indien je het niet vertrouwt om zelf je beukenhaag sterk terug te snoeien, laat het dan over aan een professional met de juiste kennis en ervaring. Bij Groentechniek Klomp kunnen wij jou helpen met het sterk terugsnoeien van je beukenhaag.

Verschil tussen een beukenhaag en een haagbeuk

Op het eerste gezicht lijkt het hier om dezelfde soort haag te gaan, maar toch zijn een beukenhaag en een haagbeuk niet hetzelfde. Hoewel beide hagen van een afstandje op elkaar lijken, zit er verschil tussen de beukenhaag en de haagbeuk. Het grootste verschil is dat een beukenhaag, ook wel de fagus sylvatica genoemd, zijn blad behoudt tijdens de wintermaanden. De haagbeuk, ook wel carpinus betulus genoemd, verliest juist zijn blad in de winter. Dit komt doordat de beukenhaag en haagbeuk allebei tot een andere familie behoren. De haagbeuk behoort tot de berkenfamilie en de beukenhaag behoort tot de beukenfamilie. Je herkent beide hagen makkelijk aan hun bladeren. Waar de haagbeuk een ruw en puntig blad met diepe nerven bezit, heeft de beukenhaag juist een glanzend blad met gladde structuur. Ook is de beukenhaag te krijgen in zowel rood als groen blad. Een haagbeuk alleen in groen.

Je beukenhaag laten snoeien door Groentechniek Klomp

Heb je een of meerdere beukenhagen in je tuin en wil je deze graag op een professionele manier laten snoeien? Bij ons ben je aan het juiste adres! Naast bomen snoeien doen wij ook beukenhagen snoeien. Van een eenvoudige onderhoudsbeurt tot aan sterk terugsnoeien, wij zorgen ervoor dat jouw beukenhaag er weer mooi bij staat. Dus neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan. Ook voor overig hovenierswerk en snoeiwerkzaamheden, zoals fruitbomen snoeien, kun je bij ons terecht. Met meer dan 10 jaar ervaring ben je er zeker van dat jouw tuin bij ons in goede handen is. Kies je voor Groentechniek Klomp? Dan kies je voor kwaliteit!

Ook beukenhagen laten snoeien?

Vrijblijvend offerte aanvragen