Heb jij een prachtige esdoorn in je tuin, maar weet je niet zeker hoe en wanneer je deze moet snoeien? De esdoorn (Acer) is een zeer populaire plant die zowel als boomsoort en struikgewas in veel Nederlandse tuinen en parken te vinden is. Je herkent de esdoorn aan zijn typische brede, spits toelopende bladeren. Deze prachtige boom is een echte verrijking voor je tuin, daarom wil jij ook dat hij perfect onderhouden wordt. Wil je dat jouw esdoorn de zorg krijgt die hij verdient? Laat dan jouw Esdoorn snoeien door Groentechniek Klomp.
(Japanse) Esdoorn laten snoeien door professionals?
Moet je een esdoorn snoeien?
De esdoorn komt in vele verschillende soorten. De bekendste zijn de gewone esdoorn, de Japanse esdoorn, de Noorse esdoorn en de Spaanse aak. Al deze soorten hebben een unieke groeivorm met opvallende bladeren die in de herfst prachtig verkleuren. Een esdoorn heeft weinig onderhoud nodig en hoeft niet verplicht gesnoeid te worden. Toch is dit heel goed mogelijk. Je kunt voor snoeien kiezen als de boom te groot wordt voor je tuin of als er te veel dood hout in de boom zit. Ook wanneer je de vorm wilt aanpassen of de kroon wilt uitlichten is snoeien een goed idee. Het beste kun je dit overlaten aan een ervaren boomverzorger.
Jouw esdoorn vakkundig gesnoeid door Groentechniek Klomp
De esdoorn is een bijzondere boom. Niet alleen vanwege zijn prachtige uiterlijk, maar ook omdat de boom anders gesnoeid moet worden dan vele andere soorten. Wanneer je de esdoorn op een verkeerd moment in het jaar snoeit kan deze gaan ‘bloeden’. Wil je zeker weten dat jouw esdoorn op de juiste manier wordt gesnoeid? Neem dan contact met ons op. Bij Groentechniek Klomp hebben we al meer dan 10 jaar ervaring als vakkundige boomverzorgers. Onze medewerkers hebben de uitgebreide kennis en ervaring die nodig is voor professioneel bomen snoeien. Met onze zorg kun jij nog jaren genieten van je bomen.
Wanneer snoei je de esdoorn?
De esdoorn is een langzaam groeiende plant die eigenlijk zichzelf onderhoudt. Wil je toch je esdoorn snoeien? Dan is het handig om te weten wanneer dit moet gebeuren. De Esdoorn behoort namelijk tot de zogeheten ABC-bomen. Deze bomen zijn uniek, omdat ze in tegenstelling tot veel andere boomsoorten tijdens de zomermaanden worden gesnoeid. In het voorjaar komt de sapstroom van de esdoorn op gang. Zou je de boom dan snoeien, dan lekken de sappen uit de snoeiwonden. Dit noemen we ook wel 'bloeden'. Laat daarom je esdoorn snoeien in de maanden juni, juli en augustus. Dan weet je zeker dat de snoeiwonden niet gaan bloeden en ook de tijd krijgen om te herstellen.
ABC-Bomen
Zoals gezegd behoort de esdoorn (Acer) tot de zogeheten ABC-bomen. De andere bomen die tot deze categorie behoren zijn de Betula (berk) en de Carpinus (haagbeuk. Deze bomen zijn allemaal gevoelig voor bloeden wanneer ze op een verkeerd moment in het jaar gesnoeid worden. ABC-bomen worden in de zomer gesnoeid om te voorkomen dat de sappen gaan lekken. Twijfel je of je een ABC-boom in je tuin hebt? Of wil je meer weten over deze bijzondere categorie bomen? Lees dan eens onze blog over ABC-bomen.
Hoe moet je de esdoorn snoeien?
Het is niet nodig om een esdoorn te snoeien. Deze langzame groeier onderhoudt zichzelf. Wil je toch je esdoorn laten snoeien? Dan is het belangrijk dat dit correct gebeurt. Op de eerste plaats moet een esdoorn altijd in de zomer gesnoeid worden. Daarnaast is het belangrijk hoe de esdoorn gesnoeid wordt. Dit is afhankelijk van de reden tot snoeien. Bij Groentechniek Klomp onderscheiden we daarom 3 snoeivormen. Deze verschillen in uitvoering en resultaat van elkaar. Afhankelijk van jouw wensen wordt een van deze vormen toegepast. Onthoud dat bomen snoeien nooit zonder risico is en dat je dit in veel gevallen het beste kunt overlaten aan een professionele boomverzorger.
Vormsnoei
Ben je niet tevreden over de vorm van je esdoorn? Of zie je takken die je liever weg zou willen hebben? Dat is geen enkel probleem! Wanneer jouw esdoorn niet de vorm heeft die jij graag wilt, kunnen wij hier verandering in brengen. Tijdens een vormsnoei worden alle takken verwijderd die als het ware overbodig zijn. Denk hierbij aan laaghangende takken, dode takken en een dubbele top. Onze ervaren boomverzorgers hebben de kennis, ervaring en het juiste materiaal om jouw esdoorn te vormen zoals jij wilt.
Knotten, toppen en kandelaren
Het kan gebeuren dat je esdoorn te groot is geworden voor je tuin. In dat geval heb je een aantal opties. Enerzijds kun je ervoor kiezen om de boom helemaal te laten verwijderen, maar je kunt er ook voor kiezen om hem flink terug te snoeien. In dat geval kiezen we bij Groentechniek Klomp voor knotten of kandelaren. In beide gevallen wordt de boom teruggesnoeid, waarna hij opnieuw kan uitlopen. Knotten is een techniek waarbij alle takken van de boom volledig worden teruggesnoeid naar de oorsprong. Wat je overhoudt is een kale stam.
Toppen is minder ingrijpend dan knotten. Bij deze techniek worden de takken van de boom maar deels teruggesnoeid om zo de kruin als het ware te verkleinen. Vrij letterlijk wordt overal de top uitgehaald. Deze techniek wordt vrijwel nooit toegepast bij een esdoorn, omdat de boom dan niet mooi terug in vorm groeit.
Kandelaren kan als een tussenweg tussen knotten en toppen gezien worden. Deze snoeivorm wordt ook wel kandelaberen genoemd en houdt in dat de dikste takken van een boom drastisch worden ingekort. Vaak tot een gelijke afstand vanaf de stam. Wat overblijft is de stam met een aantal dikke stompen. Niet iedere boom leent zich voor kandelaren en wanneer deze techniek is toegepast is het belangrijk dat de boom de juiste nazorg krijgt.
Uitlichten
Is het te donker in je tuin? Of vind je de kruin van je esdoorn te vol? Dan kun je ervoor kiezen om deze uit te lichten door enkele takken te verwijderen. Bij deze vorm van snoeien wordt een aantal takken, gelijk verdeeld over de kruin, volledig verwijderd. Het is belangrijk dat nooit meer dan 20% van de boom wordt gesnoeid. Een esdoorn groeit langzaam terug en te ingrijpend snoeien, komt de vorm niet ten goede
Welke snoeivorm voor jouw esdoorn?
De snoeivorm die het meest geschikt is voor jouw esdoorn is afhankelijk van jouw wensen en de gezondheid van de boom. In sommige gevallen is het beter om een boom helemaal te verwijderen. Om zeker te weten welke snoeivorm voor jouw boom geschikt is, raden wij aan om vrijblijvend een offerte aan te vragen. Dan kan er per geval gekeken worden naar de beste oplossing.
De Japanse esdoorn snoeien
Een zeer populaire esdoorn die je veel terugziet is de Japanse esdoorn. Met zijn spitse, felrode bladeren is deze prachtige plant een echte blikvanger in je tuin. Je ziet de Japanse esdoorn voornamelijk als struik of kleine boom met een dicht rood bladerdak. Doordat deze soort net als andere esdoornsoorten een langzame groeier is, heeft hij weinig onderhoud nodig. Wil je jouw Japanse esdoorn toch van een snoeibeurt voorzien, omdat hij bijvoorbeeld te groot wordt? Dan is dat geen enkel probleem, zolang je dit maar op een juiste manier doet. Ook hier geldt namelijk weer dat je de Japanse esdoorn het beste kunt snoeien in de zomermaanden. Gebruik altijd een snoeischaar die schoon en scherp is als je een esdoorn gaat snoeien. Zo weet je zeker dat de snoeiwonden snel herstellen. Voor dikkere takken wordt een hand- of kettingzaag gebruikt. Wees niet te enthousiast met snoeien, maar beperk je tot circa 20%. Zo weet je zeker dat je een mooie, volle struik behoudt.
Hoe herken je een zieke esdoorn?
Net als vele andere boomsoorten is ook de esdoorn vatbaar voor enkele ziektes. Een veel voorkomende ziekte die je kunt aantreffen is de inktvlekkenziekte, ook wel esdoornvlekkenzwam genoemd. Je herkent deze ziekte aan zwarte vlekken op het blad van de esdoorn. Hoewel het er misschien zorgelijk uitziet, is deze ziekte vrij onschuldig. Wil je deze ziekte toch bestrijden? Begin dan door het losse blad op de grond op te ruimen. Zo voorkom je verspreiding.
Een andere ziekte die veel voorkomt bij esdoorns is roetschorsschimmel. Deze aandoening wordt veroorzaakt door warmte en een tekort aan water. Je herkent aangetaste bomen aan bladverlies, zwarte verwelking van de stam en dood hout. In veel gevallen bladert de schors af, waardoor de aangetaste stam zichtbaar wordt. Deze ziekte is dodelijk voor de boom en helaas is de enige uitweg om de boom helemaal te verwijderen. Twijfel je of jouw boom deze ziekte heeft? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden al je vragen.
Is esdoorn giftig voor paarden?
Steeds vaker wordt de link gelegd tussen de esdoorn en vergiftiging van paarden. Verschillende onderzoeken tonen aan dat de zaden van een aantal esdoornsoorten atypische myopathie bij paarden kunnen veroorzaken. Deze aandoening aan de spieren kan zelfs dodelijke gevolgen hebben. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat de ziekte wordt veroorzaakt door het stofje hypoglycine A. Onder andere bij de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) wordt deze stof aangetroffen. Hoewel er nog veel onzeker is over de giftigheid van de esdoorn, raden wij paardeneigenaren aan om dit goed in de gaten te houden.
Laat jouw (Japanse) esdoorn snoeien door Groentechniek Klomp
Wil jij ook met een gerust hart genieten van je esdoorn? Kies er dan voor om je esdoorn te laten snoeien door Groentechniek Klomp. Al onze medewerkers hebben de kennis en ervaring die nodig is om jouw esdoorn correct te snoeien. Ook voor advies en antwoord op al je boomverzorging vragen ben je bij ons aan het juiste adres. Naast boomverzorging verzorgen wij ook hovenierswerk, zoals een beukenhaag snoeien. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op. Bij ons is jouw esdoorn in goede handen!