Taxus Snoeien

Staat je taxushaag er de laatste tijd wat verwilderd bij? Wil je weer die strakke lijnen of speelse vormen terug hebben? Haal je gereedschap maar alvast uit de schuur, want het is hoog tijd om je taxus te snoeien! Taxus is een populaire vorm van beplanting die je zowel als haag, struik en als boom veel terugziet in de Nederlandse tuinen. Met een mooi gesnoeide taxus til je jouw tuin naar een hoger niveau. Bij Groentechniek Klomp kunnen we jou alles vertellen wat je moet weten over taxus snoeien.

Ook je taxus laten snoeien?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Taxus snoeien voor een mooie, volle haag

De Taxus Baccata is een langzaam groeiende plant met een lange levensduur die behoort tot de familie van de coniferen. Dit maakt de taxus uitermate geschikt als haag, waardoor je hem in veel tuinen terugziet. Met het juiste onderhoud kun je lang genieten van een mooie, dichte haag. Doordat de haag langzaam groeit, heeft deze weinig onderhoud nodig om er netjes bij te staan. Daarnaast leent deze struik zich perfect voor vormsnoeien. Een taxus snoeien is iets wat veel mensen prima zelf kunnen doen, maar natuurlijk kun je dit ook overlaten aan een professionele hovenier! Zo weet je zeker dat je taxushaag er netjes bij staat. De medewerkers van Groentechniek Klomp weten precies hoe ze jouw taxus moeten snoeien. Neem voor de mogelijkheden vrijblijvend contact met ons op.

Wanneer taxus snoeien?

Taxus is zeer onderhoudsvriendelijk. Het is een langzame groeier en hoeft daarom ook maar één à twee keer per jaar gesnoeid te worden. Dit is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Wil je dat je taxushaag, struik of boom het hele jaar er strak gesnoeid bij staat? Dan kun je er voor kiezen om deze vaker te snoeien. Dit is echter zeker niet noodzakelijk en één à twee keer per jaar volstaat prima.

Je snoeit je taxus in het voor- of najaar. Snoei taxus nooit wanneer het vriest of wanneer het in de periode na het snoeien kan gaan vriezen. De snoeiwonden van taxus hebben tijd nodig om te herstellen. Vriesweer kan dit herstel ernstig verstoren. Hetzelfde geldt voor taxus snoeien op warme zomerdagen. De brandende zon kan ervoor zorgen dat de snoeiwonden verbranden. Wij raden je aan om je taxus in de herfst te snoeien op een droge, bewolkte dag, wanneer het niet te koud is. Dit zijn de perfecte omstandigheden om je taxus te snoeien.

Spelen met vormen

Taxus als haag, struik of als boom leent zich perfect voor vormsnoei en je kunt het zo gek maken als je wilt. Taxus is mooi vol, waardoor je speels om kunt gaan met de vormen tijdens het snoeien. Bol-, kubus- en piramide vormen zijn veel voorkomende vormen waarin taxus gesnoeid wordt. Natuurlijk is dit slechts de basis en kun je jouw fantasie de vrije hand geven om zo tot de mooiste creaties te komen! Wel raden we je ten zeerste aan om eenvoudig te beginnen. Zeker wanneer je geen ervaring hebt met vormsnoeien. Taxus groeit langzaam en als je een fout maakt, duurt het lang voordat dit hersteld is. Begin daarom eerst met simpele strakke lijnen en vormen. Wil je op een creatieve manier jouw taxus laten snoeien? Neem dan een ervaren hovenier in de arm. Onze medewerkers kunnen jouw taxus op een nette manier snoeien.

Taxus snoeien met goed materiaal

Zoals gezegd is de taxus baccata onderhoudsvriendelijk en is het niet moeilijk om deze zelf te snoeien. Wanneer je zelf je taxus gaat terugsnoeien is het vooral belangrijk dat je over het juiste gereedschap beschikt en dat je van tevoren goed weet hoeveel er gesnoeid moet worden. Taxus groeit langzaam, waardoor hij maar licht teruggesnoeid hoeft te worden om weer die mooie vorm te bereiken. Eenmaal weer terug in vorm, kun je lang genieten van je snoeiwerk. Wat heb je nodig om je taxus te snoeien? Met een elektrische of benzine heggenschaar, snoeischaar, handschoenen en een hark heb je alles wat je nodig hebt om zelf je taxus te snoeien. Zorg ervoor dat je gereedschap onderhouden en goed scherp is. Zo weet je zeker dat je strakke lijnen kunt snoeien. Daarnaast creëer je met scherp materiaal mooie snoeiwonden die sneller herstellen. Dit komt je taxus alleen maar ten goede.

Zo snoei je jouw taxushaag

Wanneer je zelf je taxus gaat snoeien is het belangrijk dat je voordat je begint goed weet hoeveel er af moet. Omdat de taxus op jaarbasis maar langzaam groeit, is een snoeibeurt zelden ingrijpend. Vaak volstaat het om enkel de nieuwgroei van het afgelopen jaar terug te snoeien. Taxus snoeien is wat betreft werkwijze vergelijkbaar met beukenhaag snoeien. Begin door eerst de lijnen die je wilt bereiken uit te zetten. Eventueel kun je voor de bovenkant van een taxushaag hiervoor gebruikmaken van een touwtje. Span deze waterpas op de gewenste hoogte en houd deze lijn aan tijdens het snoeien. Zo weet je zeker dat je mooi recht snoeit.

Zodra je de gewenste lijnen hebt bepaald, snoei je eerst met een snoeischaar de dikste takken. Vervolgens gebruik je een elektrische of benzine heggenschaar voor de boven- en zijkanten. Probeer tijdens het snoeien zo precies mogelijk in rechte lijnen met een vaste hand te snoeien. Zo behaal je het mooiste resultaat. Neem je tijd voor het snoeien, zodat je geen fouten maakt. Taxus heeft lang nodig om terug te groeien. Het zou zonde zijn als je voor langere tijd naar een gat of hap moet kijken omdat je te gehaast te werk bent gegaan. Twijfel je toch aan je eigen snoei kwaliteiten? Of wil je het snoeien van je taxus overlaten aan een professionele hovenier? Laat dan je taxus snoeien door ons.

Taxusboom laten snoeien door Groentechniek Klomp

Heb je geen taxushaag, maar een taxusboom in je tuin? Ook deze kun je laten snoeien door de ervaren medewerkers van Groentechniek Klomp. Voor al je boomverzorging en bomen snoeien ben je bij ons aan het juiste adres. De Taxus is zeer populair in Nederland als struik, haag en als boom. Het hout van de taxusboom, ook wel venijnboom genoemd, is ontzettend flexibel en duurzaam. In het verleden werd hout van de taxusboom gebruikt voor het maken van bogen voor boogschieten. Met het juiste onderhoud kunnen taxusbomen ontzettend oud worden. Wil je dat jouw taxusboom de beste verzorging krijgt? Laat je taxusboom snoeien door ons. Wij staan graag voor je klaar.

Taxus baccata: het giftige geneesmiddel

Taxus is in meerdere opzichten een bijzondere plant. Op het eerste gezicht lijkt de taxus met zijn mooie groene kleur en kenmerkende rode besjes een leuk en onschuldig stukje groen in je tuin, maar niets is minder waar. Taxus is namelijk erg giftig voor zowel mens als dier. Kijk daarom altijd goed uit met katten, honden en vooral kleine kinderen. Leer je kinderen dat ze de rode besjes niet moeten eten. Hoewel het vruchtvlees van deze besjes onschadelijk is, zijn de pitjes ontzettend giftig en zelfs dodelijk. Het is daarom ook heel belangrijk dat het je na het snoeien van de taxus zorgvuldig al het snoeisel opruimt. Laat geen takje of besje liggen met oog op dieren in de buurt.

Ondanks dat de taxus en zijn besjes giftig zijn, wordt de taxus baccata gebruikt als ingrediënt voor de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen kanker. Dit zit zo. Taxus bevat het stofje baccatine. Dit wordt als grondstof gebruikt voor chemotherapie. Eén kubieke meter aan taxus twijgjes bevat voldoende baccatine voor één chemobehandeling. Van alle verschillende taxus soorten bevat alleen de taxus baccata baccatine. Op veel plekken kun je het snoeiafval van de taxus baccata inleveren. Ook rijdt er in sommige steden een speciale taxus taxi rond die snoeisel inzamelt. Zo draag je met taxus snoeien bij aan de ontwikkeling van medicijnen tegen kanker.

De diepere betekenis van taxus

De taxus is een veelzijdig stukje groen. Niet alleen is de plant giftig en wordt hij als ingrediënt voor medicijnen gebruikt, hij heeft ook nog een bijzondere symbolische betekenis. In veel culturen staat de taxus symbool voor de verbinding tussen leven en dood. Vanwege deze diepere betekenis zie de taxus als haag, struik of als boom ook veel terug op begraafplaatsen. De taxus is dus met recht een bijzondere en veelzijdige plant te noemen die de beste zorg verdient.

Taxus laten snoeien door Groentechniek Klomp

Heb je een of meerdere taxushagen, bomen of struiken en wil je deze op een professionele en verantwoorde manier laten snoeien? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Bij Groentechniek Klomp hebben we jarenlange ervaring op het gebied van boomverzorging en hovenierswerkzaamheden. Wij werken met oog voor detail om jouw groenproject tot een goed resultaat te brengen. Vanuit Drenthe verzorgen wij tuinen in heel Nederland! Wil je dat wij jouw taxus snoeien, of wil je ons inzetten voor een ander mooi groenproject? Vraag dan nu vrijblijvend een offerte aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Bij ons is jouw tuin in goede handen!

Ook je taxus laten snoeien?

Vrijblijvend offerte aanvragen