Japanse duizendknoop bestrijden in Friesland

Hij komt steeds vaker in het nieuws en dat is niet zo gek. De Japanse duizendknoop in Friesland is een plant die stevig in opmars is en zich niets aantrekt van andere planten, of zelfs beton en steen. Het is een plant die bijzonder moeilijk te bestrijden is en die alles overwoekert als hij niet aangepakt wordt. Dit moet dan ook gebeuren door een expert en gelukkig heeft Groentechniek Klomp alle kennis en kunde in huis om deze woekeraar succesvol aan te pakken. Bang dat hij terugkomt? Wij zorgen ervoor dat ook het afval van de plant op de juiste wijze wordt verwijderd.

Japanse duizendknoop in Friesland bestrijden?

Vrijblijvend offerte aanvragen

De Japanse duizendknoop in Friesland overwoekert alles

De Japanse duizendknoop in Friesland staat inmiddels bekend als een van de meest woekerende, invasieve planten die we hebben. Hij kan tot 10 centimeter per dag groeien en groeit dwars door beton en steen. Ook overwoekert hij zonder enig probleem alle planten die in je tuin staan, zodat deze geen zonlicht meer krijgen en zullen afsterven. Het hardnekkige karakter van de Japanse duizendknoop in Friesland maakt het tot een bijzonder moeilijk te bestrijden plant, waar echt een expert nodig is om hem goed weg te krijgen en te houden. De verschillende bestrijdingsmethodes werken alleen als je geduld hebt en ze nauwkeurig uitvoert. Gelukkig heeft Groentechniek Klomp veel ervaring in het bestrijden van deze plant en zorgen we ervoor dat hij ook daadwerkelijk weg blijft.

De Japanse duizendknoop in Friesland is goed te herkennen

Wie een woekeraar in de tuin heeft, wil natuurlijk weten of het tijd is om de Japanse duizendknoop in Friesland te bestrijden, of dat het toch een andere plant is. De Japanse duizendknoop heeft gelukkig enkele uiterlijke kenmerken, die hem duidelijk onderscheiden van andere planten.

 • De plant heeft frisgroene bladeren
 • De bladeren hebben in het voorjaar rode nerven
 • In augustus en september groeien er witroze bloemen
 • De stengel bevat om en om geschikte blaadjes
 • Op de stengel zijn rode vlekjes te zien
 • De stengel is hol

Voldoet de plant aan deze uiterlijke kenmerken, dan heb je te maken met een Japanse duizendknoop. De duizendknoop heeft verschillende ondersoorten, maar die beschikken wel over dezelfde herkenbare punten. Het verschil tussen deze ondersoorten zit hem niet in het uiterlijk, maar vooral in de manier waarop ze woekeren. En helaas voor ons, is de meest voorkomende duizendknoop ook gelijk de meest agressieve woekeraar.

De Japanse duizendknoop in Friesland is goed te herkennen

De Japanse duizendknoop verwijderen in Friesland

Een Japanse duizendknoop bestrijden is hard werken, maar het kan wel. Zeker als je een expert zoals Groentechniek Klomp inschakelt, mag je erop rekenen dat je straks definitief van deze woekeraar verlost bent. De verschillende methodes hebben allemaal gemeen, dat het geduld vereist en dat je de verschillende stappen nauwkeurig moet volgen. Deze plant is zo hardnekkig, dat het kleinste worteldeeltje ervoor kan zorgen dat hij snel weer terugkeert.

 • Maaien - Door de plant met grote regelmaat te maaien, zorg je ervoor dat hij na verloop van tijd uitgeput raakt. Het kost de plant dan steeds meer energie om terug te groeien, wat ervoor zorgt dat hij na verloop van tijd zal afsterven. Het maaien moet zeer regelmatig gebeuren en het afval mag niet in de gewone GFT-bak.
 • De bladvlo - Een methode die goed werkt, is het inzetten van de bladvlo. Deze beestjes eten de plant helemaal op en zorgen ervoor dat hij niet genoeg tijd krijgt om terug te groeien.
 • Bedekken - Door de duizendknoop helemaal te bedekken onder bijvoorbeeld een worteldoek, krijgt hij geen zonlicht meer. Dit zal de plant uiteindelijk doen sterven, maar het heeft wel tijd nodig. Ook mag er echt geen zonnestraaltje door het doek komen, omdat de plant er dan makkelijk doorheen groeit.
 • Uitgraven - Een andere methode om de Japanse duizendknoop in Friesland te verwijderen, is door de plant volledig uit te graven. Dit is een stevige klus, maar werkt wel - mits je het nauwkeurig doet. Eenmaal goed uitgegraven, moet het afval van de plant los van het overige groene afval verwijderd worden, omdat de resten ervoor kunnen zorgen dat de duizendknoop zich elders opnieuw vestigt.
 • Chemisch bestrijden - Gif is de minst populaire bestrijdingswijze en het nut ervan wordt stevige betwist.
 • Mechanisch bestrijden - Door de grond helemaal af te graven, alle plantenresten te verwijderen en de grond vervolgens weer helemaal opnieuw in te zaaien, zal je de duizendknoop ook verdrijven.
 • Bestrijden met stoom - Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van kokend heet water. Hierbij wordt eerst het bovengrondse gedeelte gestoomd, waarna ook de wortels kunnen worden bereikt en gestoomd. De plant krijgt hierdoor een flinke klap en zal zich minder goed kunnen herstellen.

Verbeterde bestrijdingsmethode in 2023

Sinds 2023 gebruiken wij de nieuwe Rootwave Pro om de Japanse Duizendknoop mee te bestrijden. Deze elektrische onkruidbestrijder is een duurzame oplossing die niet zorgt voor schade aan omliggend groen. Dat in tegenstelling tot chemicaliën die vaak gebruikt worden bij het bestrijden van de Japanse Duizendknoop. Wilt u meer lezen over deze duurzame bestrijdingsmethode? Lees dan onderstaande blog!

Blog: Nieuwe Bestrijdingsmethode Duizendknoop

Groentechniek Klomp zorgt voor het verdwijnen van de duizendknoop

Een Japanse duizendknoop bestrijden in Friesland is een klus die een kennersoog nodig heeft. Groentechniek Klomp heeft veel ervaring met het aanpakken van deze plant en is dus de ideale partner voor als je een Japanse duizendknoop wil verwijderen in Friesland. Wij zorgen ervoor dat deze plant effectief wordt aangepakt en dat je ook niet bang hoeft te zijn dat hij na verloop van tijd weer terugkeert. Bij het Japanse duizendknoop verwijderen in Friesland zorgen we ook voor het afval, dat los van het gewone groen weggehaald moet worden. Wij zijn in heel Friesland actief, dus wij bestrijden bijvoorbeeld ook de Japanse duizendknoop in Sneek.

Contact, informatie en advies

Wil je meer weten over de Japanse duizendknoop in Friesland, of heb je vragen over de verschillende bestrijdingswijzen? Neem dan vooral contact met ons op. Wij zorgen ervoor dat je op al je vragen antwoord krijgt, zodat je straks precies weet waar je aan toe bent. En wil je graag een afspraak maken, zodat we kunnen inventariseren hoe groot het probleem bij jou is en hoe we dit het beste kunnen aanpakken? Dan staan we natuurlijk voor je klaar. En ook als je ons nodig hebt voor boomziektes bestrijden of andere klussen in de tuin, hebben onze experts alle kennis in huis om dit snel en effectief te doen.

Japanse duizendknoop in Friesland bestrijden?

Vrijblijvend offerte aanvragen