Japanse Duizendknoop bestrijden: een nieuwe methode

minuten leestijd

Er worden steeds meer nieuwe, duurzamere technieken ontwikkelt om onkruid te bestrijden. Vooral nu het gebruik van chemicaliën steeds verder wordt beperkt, laten invasieve planten als de Japanse duizendknoop zich steeds lastiger bestrijden. Groentechniek Klomp speelt hierop in door bij het bestrijden van de Japanse duizendknoop gebruik te maken van elektriciteit onder hoog voltage: de Rootwave Pro.

In deze blog vertellen we je hoe wij de Japanse Duizendknoop bestrijden met de Rootwave Pro en waarom dit voor jou wellicht ook interessant is.

Als gemeente de Japanse Duizendknoop laten bestrijden? Groentechniek Klomp helpt je graag met de Rootwave Pro.

De Japanse Duizendknoop bestrijden zonder chemicaliën

De strijd tegen de Japanse Duizendknoop is nog niet gestreden. Sterker nog, dit hardnekkige onkruid heeft zich ondertussen al verspreid door heel Europa. Nu de plant de laatste jaren voor steeds meer overlast zorgt, neemt het aantal verzoeken tot bestrijding ervan flink toe. Dat bij het bestrijden van de Japanse Duizendknoop rekening wordt gehouden met mens, dier en natuur is hierbij van groot belang. Om die reden wordt nu elektrische bestrijding zonder chemicaliën toegepast.

Werken met de Rootwave Pro van Rootwave

Groentechniek Klomp werkt met de Rootwave Pro. De Rootwave Pro van Rootwave is een elektrische onkruidbestrijder speciaal gemaakt voor gerichte bestrijding van onder andere de invasieve Japanse Duizendknoop en Reuzenberenklauw. Hierbij wordt dus geen gebruik gemaakt van chemicaliën.

Aan het apparaat zitten twee stroomkabels, één is verbonden met een aardpen welke in de grond worden gestoken. Aan het eind van de andere kabel zit een lans. Zodra je met de punt van de lans de plant raakt en op hetzelfde moment op de twee knoppen drukt, sluit je een stroomkring met de aardpen. De machine stuurt een elektrische lading door de stengel en de wortel van de plant. Door de natuurlijke elektrische weerstand in de plant wordt deze elektrische energie omgezet in warmte. Het onkruid krijgt een stroomstoot van circa 7.500 Watt, waardoor deze van binnenuit wordt doodgekookt.

Dé oplossing voor duurzaam onkruidbeheer

Het bestrijden van de Japanse Duizendknoop werd voorheen gedaan door te maaien, graven en af te dekken. Ook werd er veel gebruik gemaakt van chemicaliën. Deze methodes bleken echter een negatief effect te hebben op het bodemleven en de bodemstructuur. De Rootwave Pro genereert daarentegen alleen warmte in de plantencellen, waardoor er geen energie verloren gaat en er geen risico is op nevenschade. Zo blijft het aanwezige bodemleven, de bodemstructuur en de ondergrondse infrastructuur gespaard. Dit komt met name doordat de Rootwave alleen de plant aanpakt die met de lans wordt aangetikt.

Nieuwe regelgeving voor gemeenten

De Japanse Duizendknoop is officieel opgenomen in de exotenlijst. Dit betekent automatisch dat alle gemeenten verplicht zijn om deze invasieve plant te bestrijden. De plant zorgt immers voor veel schade aan natuur, groenvoorzieningen, wegen, bruggen, tunnels en gebouwen. Groentechniek Klomp kan hierbij volledig ontzorgen door middel van de Rootwave Pro en zo een waardevolle bijdrage leveren aan het bestrijden van de Duizendknoop.

Vanwege het hoge voltage waarmee de Rootwave Pro zijn werk doet, is het van belang hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. De ervaren medewerkers van Groentechniek Klomp hebben certificering behaald om met de hoge stroom frequenties van deze elektrische machine te mogen werken. Er wordt bij het uitvoeren van de werkzaamheden te allen tijde rekening gehouden met zowel de werkomgeving als met de leefomgeving.

Meer weten over de Japanse duizendknoop bestrijden in 2023?

Wil je graag eerst meer informatie over het bestrijden van de Japanse Duizendknoop met de Rootwave Pro van Rootwave? Groentechniek Klomp is gespecialiseerd in het bestrijden van deze woekeraar en staat dan ook graag voor je klaar. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Japanse duizendknoop bestrijden?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Panel Body