Eikenprocessierupsen bestrijden

Eikenprocessierups bestrijding

Vanaf eind mei komen de eikenprocessierupsen weer tevoorschijn. Ze eten je eikenboom volledig kaal. Echter, gezonde eikenbomen ondervinden hier weinig hinder van. Zij krijgen het volgende jaar weer nieuwe bladeren. Wel vormt de eikenprocessierups een bedreiging voor de mens. Wanneer de brandharen van de rups in aanraking komen met de huid, ontstaat er een huiduitslag die gepaard gaat met hevige jeuk. Ook kunnen er klachten als irritatie aan de ogen of luchtwegen ontstaan. Is tijdens het boomonderhoud gebleken dat de eikenprocessierups aanwezig is in jouw eikenboom? Neem dan contact op met Groentechniek Klomp. Wij zijn gespecialiseerd in bestrijding van de eikenprocessierups.

Bestrijden van eikenprocessierupsen

Er zijn verschillende technieken voor het bestrijden van eikenprocessierupsen. Zo kan er gekozen worden voor een preventieve behandeling van de eikenboom. De jonge bladeren worden dan in de zomermaanden ingespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel dat niet schadelijk is voor de boom of de natuurlijke vijanden van de rups. Wanneer de boom al nesten met eikenprocessierupsen heeft, kunnen deze bestreden worden met gif, weggebrand worden of de nesten worden weggezogen. Welke techniek het meest geschikt is voor de bestrijding van de eikenprocessierupsen in jouw boom, hangt af van een aantal factoren. Groentechniek Klomp komt graag bij je langs om de situatie te bekijken alvorens de processierups bestrijding plaatsvindt.

Eikenprocessierupsen bestrijden

Waarom processierups bestrijding

Eiken processierupsen komen oorspronkelijk uit Midden en Zuid Amerika. Sinds een aantal jaar heeft de eikenprocessierups en vlinder zich ook in ons land weten te vestigen. Droge winters zorgen ervoor dat de eitjes van de rupsen gemakkelijk overwinteren en de warme zomers stimuleren de ontwikkeling van de rupsen. De eikenprocessierupsen zijn vaak in grote hoeveelheden aanwezig in één boom, dat we spreken van een plaag. De processierupsen vreten de eikenboom helemaal kaal en hoewel dit niet schadelijk is voor een gezonde eikenboom, is de eikenprocessierups wel een gevaar voor de volksgezondheid. De rupsen hebben namelijk wel honderdduizenden brandharen en deze zijn schadelijk voor mens en dier. Deze pijlvormige haren worden bij bedreiging afgeschoten en komen dan makkelijk de huid, de ogen en luchtwegen binnen. Ernstige jeuk, huiduitslag, zwellingen, rode ogen en in sommige gevallen zelfs braken, duizeligheid en koorts zijn hiervan de gevolgen. Om deze vervelende gevolgen tegen te gaan, is bestrijding van de eikenprocessierups een prima middel.

Eikenprocessierups op een boom

Wanneer eikenprocessierups bestrijding

De processierupsen kennen één generatie per jaar. Vlinders zijn van half juni tot eind augustus aanwezig en de vrouwtjes leggen tot 300 eitjes in de toppen van eikenbomen. Wanneer de eitjes de zachte winter overleefd, komen deze na de winter uit. Rond mei/juni komen de rupsen tevoorschijn. Deze zijn vooral ’s avonds actief. In processie trekken zij massaal ’s avonds uit de spinselnesten naar de onderste takken op zoek naar voedsel. En in de ochtend trekken zij op dezelfde wijze weer terug naar de nesten. Vanaf mei tot en met juli hebben de rupsen brandharen. Nog voordat de brandharen een probleem vormen, is processierups bestrijding een goed idee. Eikenprocessierups bestrijding kun je het beste laten uitvoeren door een professioneel bedrijf. Met beschermende kleding zorgen zij ervoor dat de rupsen en hun brandharen verwijderd worden.

Bestrijding van de eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen laten bestrijden? Neem contact met ons op

Als eigenaar van een eikenboom ben jij verantwoordelijk voor de boom. Heeft jouw eikenboom last van eikenprocessierupsen? Of wil je meer weten over de bestrijding van de eikenprocessierupsen in jouw eikenboom? Neem dan contact met ons op. Groentechniek Klomp is gespecialiseerd in het bestrijden van eikenprocessierupsen en kan je tevens helpen bij de meest moeilijk te bereiken plaatsen. Ook neem je contact met ons op voor het bestrijden van boomziektes, zoals bijvoorbeeld essentaksterfte.