Bomen snoeien: Welk gereedschap is nodig?

minuten leestijd

Goed gereedschap is het halve werk. Zeker voor het snoeien van bomen, is het belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken. Door een boom goed te snoeien, voorkom je ongewenste groei en bevorder je de nieuwe groei. In deze blog: bomen snoeien: welk gereedschap is nodig? leggen we je uit waarom je bomen moet snoeien en welk gereedschap je hiervoor het beste kunt gebruiken.

Bomen snoeien voor het behoud van gezonde bomen

Bomen snoeien is essentieel om ervoor te zorgen dat de bomen voldoende zuurstof en licht ontvangen. Terugsnoeien bevordert de groei van sterke en stevige takken, waardoor de boom op een gecontroleerde manier kan groeien en een mooie kroon kan ontwikkelen. Door de boom te snoeien, voorkom je ook dat schimmelvorming optreedt.

Het is belangrijk om rotte, zieke en dode takken te verwijderen, omdat deze een broedplaats kunnen vormen voor ziekten en het risico lopen om vanzelf af te breken. Bij oudere bomen kan de kroon de neiging hebben om te dicht, te groot of te breed te worden, wat kan leiden tot een verhoogde luchtvochtigheid in de tuin. Dit kan op zijn beurt resulteren in dichte mosgroei aan de stam en takken.

Daarnaast is het raadzaam om te snoeien wanneer een boom te veel schaduw krijgt of wanneer takken tegen de muur van het huis groeien. Door op deze manier te snoeien, kan een gezonde groei en ontwikkeling van de boom worden gestimuleerd.

Gereedschap voor bomen snoeien

Welke soorten gereedschappen zijn er?

Als je met het juiste materiaal werkt, wordt het snoeien van bomen een stuk gemakkelijker. Daarnaast is het ook voor de boom veel beter. Het juiste gereedschap voor bomen snoeien zorgt namelijk voor nette snoeiwonden, waardoor de boom sneller zal genezen. Het snoeien van bomen vereist verschillende soorten gereedschap, afhankelijk van de grootte en het type takken dat je wilt snoeien. Fruitbomen snoeien vraagt immers om een ander gereedschap dan Esdoorn snoeien. Hieronder leggen we uit welk gereedschap je nodig hebt voor iedere klus:

Snoeischaar

De snoeischaar is een veelgebruikt gereedschap voor het snoeien van kleine takken met een maximale diameter van ongeveer 2,5 cm. Je gebruikt de snoeischaar om dunne en middeldikke takken af te knippen. Het is een handig hulpmiddel om nauwkeurig te snoeien en zorgt voor een schone snede. Let op, je kunt het beste wel kiezen voor een schaar van hardstaal.

Takkenschaar

Voor het snoeien van dikkere takken, met een diameter tot ongeveer 5 cm, is een takkenschaar noodzakelijk. Dit gereedschap biedt extra hefboomwerking en maakt het snoeien van zwaardere takken gemakkelijker. Door de langere armen kan je makkelijk meer kracht zetten, ook voor takken die verder van je af staan. Welk soort takkenschaar je kiest, hangt af van de hoogte en de dikte van de takken die je wilt snoeien. Je kunt kiezen voor een aambeeld snoeischaar, welke geschikt is voor droog hout of een bypass snoeischaar, welke je beter kunt kiezen voor vers hout.

Takkenzaag

Een takkenzaag, ook wel bekend als een inklapbare zaag of klapsnoeizaag, is een handzaag met een smal, gebogen zaagblad met grove tanden. Het zaagblad is geschikt voor het zagen van dikkere takken en kleine stammen. Ze zijn ideaal voor het snoeien op hoogte of op moeilijk bereikbare plaatsen. Door de lange handvatten gaat het knippen in ieder geval een stuk gemakkelijker.

Snoeizaag

Zijn je takken te dik om met een takkenschaar te knippen? Dan kun je het beste werken met een snoeizaag. Een snoeizaag is een handzaag met een korter zaagblad en fijne tanden. Deze zaag is speciaal ontworpen voor het snoeien van takken met een grotere diameter. De fijne tanden zorgen voor een soepele en precieze zaagsnede, waardoor je gemakkelijk door hout kunt zagen zonder de tak te beschadigen.

Kettingzaag

Voor zware klussen, zoals hele bomen omzagen of dikke takken verwijderen heb je echt een kettingzaag nodig. Hou in elk geval in gedachten dat zagen met een kettingzaag echt een gevaarlijke klus is. Gebruik daarom altijd de juiste beschermende kleding en zorg dat je precies weet wat je wel en niet moet doen met een kettingzaag. Als je er geen ervaring mee hebt, schakel dan altijd de hulp in van een professional op het gebied van boomverzorging.

Bomen snoeien gereedschappen

Neem altijd veiligheidsmaatregelen

Veiligheid is van het grootste belang bij het snoeien van bomen, vooral wanneer je gebruik maakt van elektrisch gereedschap. Jouw eigen veiligheid staat immers voorop. Zonder veiligheidsmaatregelen is het gevaarlijk om te beginnen aan het snoeien van jouw bomen, dus zorg er echt voor dat je dit van tevoren regelt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een geschikte werkoutfit, veiligheidsbril, handschoenen en een stevige ladder.

Wanneer kun je het beste bomen snoeien?

De tijd van het jaar speelt een belangrijke rol bij het bepalen wanneer je bomen snoeit. Je kan het hele jaar door bomen snoeien, maar vooral in het begin van de zomer, herfst of in de late winter. Het is goed om bomen in de zomer te snoeien omdat de wonden dan over het algemeen beter genezen. Het najaar is een goede periode om bomen te snoeien aangezien de bomen dan geen bladeren hebben en je de vorm van de kroon en afzonderlijke takken beter kan zien.

Bij het snoeien van bomen is het het beste om zo min mogelijk takken te verwijderen, alleen wat nodig is om het gewenste effect te bereiken - zeker nooit meer dan 20%. Als je te veel takken weghaalt, kan dit namelijk een behoorlijke impact hebben op de boom. Als je van plan bent om ingrijpend te snoeien, probeer dit dan over twee of meer jaar te verspreiden. Als je alleen de takken verwijdert die er het afgelopen jaar bij zijn gekomen, loop je geen risico.

”Goed snoeien met het juiste gereedschap is van groot belang om jouw boom gezond te houden”

Zo kun je jouw gereedschap onderhouden

Om je gereedschap voor het bomen snoeien in goede conditie te houden, is regelmatig onderhoud belangrijk. Reinig het gereedschap na gebruik grondig om vuil en hars te verwijderen. Slijp ook de snijkanten regelmatig en smeer bewegende onderdelen in om soepele werking te behouden. Bewaar het bomen snoeien gereedschap ook altijd op een droge plaats om roest te voorkomen. Controleer regelmatig op slijtage en beschadigingen. Door deze eenvoudige stappen te volgen, blijft je snoeigereedschap veilig en efficiënt werken.

Onderhoud gereedschap voor bomen snoeien

Waarom het verzorgen van bomen zo van belangrijk is

Boomverzorging is van groot belang omdat het bijdraagt aan de gezondheid en veiligheid van bomen. Toch is het zo dat het verzorgen van bomen veel kennis vereist en dat er speciaal gereedschap nodig is om de bomen op de juiste manier te snoeien, onderhouden en verzorgen. We raden je daarom aan om dit over te laten aan een ervaren boomverzorger. Zij beschikken over de expertise en het juiste gereedschap om de klus veilig en efficiënt te klaren, waardoor altijd het gewenste resultaat kan worden behaald.

Groentechniek Klomp staat als ervaren boomverzorger graag voor je klaar. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we je kunnen helpen bij het snoeien van jouw bomen. Jouw bomen verdienen de beste zorg, en bij Groentechniek Klomp zorgen we ervoor dat ze die krijgen!

Boomverzorging door professionals?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Panel Body