Eikenprocessierups bestrijden in Zwolle

Enkele jaren terug hoorde je vrijwel niemand klagen over rode uitslag, last van de luchtwegen of geïrriteerde ogen door de eikenprocessierups. Velen wisten niet eens van het bestaan van deze rups. Dat is de laatste jaren wel erg veranderd. In de zomermaanden word je afgeraden om met blote armen en benen te gaan wandelen in gebieden met eiken en vrijwel alle eiken die je tegenkomt zijn voorzien van een rood-wit waarschuwingslint. De toename van de eikenprocessierups is enorm. Ook in Zwolle is deze rups volop aanwezig en vormt dit kleine jeukrupsje een ware plaag. De eikenprocessierups bestrijden in Zwolle is dan ook zeer gewenst. Hiervoor neem je contact op met Groentechniek Klomp. Met meer dan 10 jaar ervaring in de boomverzorging staan we voor je klaar in Zwolle en helpen we de processierups in Zwolle te bestrijden.

Eikenprocessierups bestrijden in Zwolle door Groentechniek Klomp

Eikenprocessierups bestrijden in Zwolle?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Hoe herken je de eikenprocessierups in Zwolle

De eikenprocessierups, of processierups, is een behaarde rups van een nachtvlinder die ’s nachts op zoek gaat naar voedsel. De jonge eikenbladeren zijn favoriet. Vandaar dat je deze rups in de eikenbomen in Zwolle terugvindt. In de nacht gaan de rupsen in processie, in een lange rij, op zoek naar die jonge groene eikenbladeren. Na de maaltijd gaan ze gezamenlijk terug om te rusten. De rupsen zijn niet direct gevaarlijk voor onze gezondheid. Ze vormen pas een gevaar na twee vervellingen. Dan ontwikkelen ze brandhaartjes, welke worden afgeschoten bij gevaar. Deze brandhaartjes bevatten gif en hebben weerhaakjes, zodat ze zich goed kunnen hechten aan onze huid, kleding of luchtwegen. Door de eikenprocessierups te laten bestrijden in Zwolle, worden de klachten enorm verminderd.

De klachten die de processierups veroorzaakt

De eikenprocessierups in Zwolle zorgt voor enorm veel overlast. In veel eiken in Zwolle bevinden zich namelijk nesten van deze rups. In deze nesten zijn onder andere brandharen verwerkt die de rupsen tijdens hun vervellingen kwijtgeraakt zijn. Ook deze haartjes zijn schadelijk en kunnen nog steeds voor klachten zorgen. Een flinke windvlaag kan voldoende zijn om de haartjes uit het nest te waaien. Klachten door de eikenprocessierups zijn met name erg vervelend, maar kunnen in sommige gevallen ook een waar risico vormen voor je gezondheid:

 • Jeukklachten, huiduitslag, rode bultje en blaasjes
 • Oogklachten, irritatie en rode ontstoken ogen
 • Luchtwegklachten, hoesten, kortademig en loopneus
 • Kriebel in de keel en moeite met slikken
 • Allergische reacties, zoals hevige jeuk, uitslag of anafylactische shock
 • Algemene klachten, zoals misselijkheid, duizeligheid, overgeven en koorts

Naast mensen hebben ook dieren last van de eikenprocessierups. Zo veroorzaken ze klachten bij honden en katten. Lees er meer over in onze artikelen:

Vanaf het derde ontwikkelstadium zorgt de eikenprocessierups in Zwolle voor overlast bij mens en dier

De eikenprocessierups in Zwolle

Het zal vorig jaar niemand ontgaan zijn dat de eiken in Zwolle vol zaten met nesten van de eikenprocessierups. Niet alleen in eiken, ook in andere bomen en struiken werden de eikenprocessierupsen in Zwolle al waargenomen. Wekenlang werd de stad geterroriseerd door deze rups. Niet alleen langs openbare wegen en fietspaden, ook bij publieke gebouwen werden de rupsen gesignaleerd. Denk aan kinderopvangcentra, scholen, bedrijven en vakantieparken. Heeft jouw bedrijf, instelling of onderneming last van de eikenprocessierups in Zwolle? Neem dan contact met ons op en laat de eikenprocessierups door ons bestrijden bij jou in de gemeente Zwolle.

In Zwolle werden er veel eikenprocessierupsen waargenomen

Eikenprocessierups bestrijding voor particulieren en bedrijven

Niet alleen langs openbare wegen en gemeentelijke publieke plaatsen is de eikenprocessierups in Zwolle actief. Ook bij particulieren in de achtertuin, bij boeren op het erf of bij bedrijven op het terrein vind je deze lastige beestjes. In veel gevallen zorgt de gemeente voor de bestrijding van de eikenprocessierups in Zwolle, maar ook jij als particulier of bedrijf wilt die nesten graag verwijderd zien. Voor de eikenprocessierups bestrijding in Zwolle kun je eenvoudig contact opnemen met Groentechniek Klomp. Wij halen graag de nesten met de rupsen uit je boom.

Preventieve bestrijding van de eikenprocessierups in Zwolle

Elk jaar komen de eikenprocessierupsen terug. Doordat de vlinder van deze rups slechts enkele dagen leeft, worden de eitjes in de buurt van de ‘moederboom’ gelegd. De kans dat het daaropvolgende jaar de rupsen weer terugkomen is dus enorm groot. Daarom kan er ook gekozen worden voor preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Dat kan op twee verschillende manieren: met nematoden en met een bacteriepreparaat. Doordat deze biologische bestrijding van de eikenprocessierups in Zwolle niet selectief is, kan deze methode alleen uitgevoerd worden door gecertificeerde boomverzorgers. Groentechniek Klomp is gecertificeerd om de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups in Zwolle uit te voeren. De biologische bestrijdingsmiddelen vormen geen gevaar voor de natuurlijke vijanden van de rups.

Biologische bestrijding met bacteriepreparaat

Eén van de methodes van preventieve bestrijding van de processierups in Zwolle is het bespuiten van de jonge eikenbladeren met een bacteriepreparaat. Dit wordt ongeveer vijf tot zes weken nadat de rups uit het eitje gekropen is toegepast. De rups is dan in zijn tweede of derde larvenstadium en vormt nog geen gevaar voor onze gezondheid. Wanneer de eikenprocessierupsen van het bespoten blad eten, komen de bacteriën in het lichaam in actie. In de darmen van de rups produceren ze giftige kristallen waardoor de rups stopt met eten. Na enkele dagen sterft de eikenprocessierups. Dit biologische bestrijdingsmiddel wordt door ons toegepast op droge dagen bij een temperatuur van ongeveer 15 graden.

Preventieve bestrijding met nematoden

Een andere methode om de eikenprocessierups te bestrijden in Zwolle in een vroegtijdig stadium, gebeurd door de eiken met nematoden, of aaltjes, te vernevelen. Dit dient vrij snel na het uitkomen van de rupsen gedaan te worden. De eiken hebben dan nog vrijwel geen blad en de aaltjes kunnen de eikenprocessierupsen beter bereiken. Doordat de aaltjes extreem UV-gevoelig zijn, dient deze biologische bestrijding ’s nachts te worden uitgevoerd. De aaltjes dringen het lichaam van de rupsen binnen en eten de rups van binnenuit op. Binnen enkele uren tot dagen zal de rups sterven.

Eikenprocessierupsen verwijderen in Zwolle

Ook in een later stadium kunnen de eikenprocessierupsen verwijderd worden. De nesten van de rups beginnen vanaf het derde ontwikkelingsstadium hoed duidelijk waarneembaar. De vervellinghuidjes, de brandharen en uitwerpselen worden verzameld en omgebouwd tot nest, waar de eikenprocessierupsen zich overdag schuil houden. Ook in Zwolle werden de afgelopen jaren steeds vaker nesten van deze rups waargenomen. De bestrijding van de eikenprocessierups neemt veel tijd in beslag. Door tijdig contact op te nemen met ons, kunnen wij snel aan de slag met de bestrijding van de eikenprocessierups bij jou in Zwolle. Wij gaan de nesten dan wegzuigen. Terwijl onze boomverzorger met beschermende kleding naar boven wordt gebracht met de hoogwerker, worden de nesten met een enorme stofzuiger met tank weggezogen. Neem contact op voor meer informatie of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Eikenprocessierups laten verwijderen in Zwolle

Tips bij overlast van de eikenprocessierups in Zwolle

Heb jij de eikenprocessierups bij jou in Zwolle al gesignaleerd? Neem dan deze tips ter harte en voorkom ernstige gezondheidsklachten.

 • Vermijd elk contact met de rups
  Ga niet fietsen of wandelen in de buurt van bomen met nesten van de eikenprocessierups, maar kies bij voorkeur een andere route.
 • Draag bedekkende kleding
  Door je huid te bedekken, krijgen de brandharen geen kans zich te hechten aan je huid. Ook je ogen kun je beschermen door bijvoorbeeld een zonnebril te dragen.
 • Kleding wassen
  Ben je in een gebied met overlast van de eikenprocessierups geweest? Was dan je kleding. De giftige brandharen kunnen zich ook aan je kleding hechten.
 • Sluit je ramen en deuren bij wind
  Heb je bij jou in de buurt veel overlast van de eikenprocessierups, dan is de kans op verspreiding van de brandhaartjes via wind groot.
 • Professionele hulp inschakelen
  Heb jij de eikenprocessierups in Zwolle gesignaleerd? Meld dit dan bij de gemeente of schakel een professioneel boomverzorgingsbedrijf in.

De eikenprocessierups laten bestrijden in Zwolle

Net als in veel andere gemeenten in ons land, vormt de eikenprocessierups in Zwolle ook een groot probleem. De gemeente, maar ook bedrijven, instellingen, organisaties of ondernemingen kunnen contact opnemen met Groentechniek Klomp om de eikenprocessierups te laten bestrijden. Dat is mogelijk in een vroeg stadium, maar kan ook wanneer de rupsen voor overlast zorgen. Neem contact op voor meer informatie of vraag een vrijblijvende offerte aan voor de bestrijding van deze processierups in Zwolle.

Eikenprocessierups bestrijden in Zwolle?

Vrijblijvend offerte aanvragen