Eikenprocessierups bestrijden in Wierden

De eikenprocessierups in Wierden en in de rest van het land vormt de laatste jaren een steeds grotere plaag. Bij zowel mensen als huisdieren zorgen de brandhaartjes van deze jeukrups voor jeuk, rode bultjes en geïrriteerde ogen. Om de eikenprocessierups te bestrijden in Wierden is een expert nodig. Groentechniek Klomp specialiseert zich in het aanpakken van deze beestjes en zorgt ervoor dat je zorgeloos de zomer in kan.

Bestrijd de eikenprocessierups in Wierden om klachten te voorkomen.

Eikenprocessierups bestrijden in Wierden?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Waar kan je de eikenprocessierups in Wierden aan herkennen?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. De naam van de rups komt vanuit het feit dat de nachtvlinder haar eitjes alleen in eikenbomen legt en omdat de rups ‘s nachts bij het zoeken naar voedsel in een lange optocht op pad gaat. De rupsen beschikken over zogenaamde brandharen; haartjes die een bepaald gif en weerhaakjes bevatten. Als deze brandharen in contact komen met de huid of de ogen, zorgt dit voor een buitengewoon vervelende allergische reactie. Je kan het nest van de eikenprocessierups herkennen aan een vrij dicht webspinsel in de boom. Dit spinsel is gemaakt van oude haartjes en uitwerpselen van de rups.

Veroorzaakte klachten door de eikenprocessierups

De brandharen van de eikenprocessierups worden afgeschoten als de rups zich bedreigd voelt en de weerhaken zorgen ervoor dat de haartjes makkelijk blijven hangen aan kleding, huid of een vacht. De klachten die deze haartjes veroorzaken zijn bijzonder vervelend en dus is het van belang om de eikenprocessierups te bestrijden in Wierden. Bij mensen kan de rups de volgende klachten veroorzaken:

 • Rode en geïrriteerde ogen
 • Hoestbuien, kortademigheid en irritatie aan de luchtwegen
 • Jeuk, rode bultjes en uitslag op de huid
 • Een kriebel in de keel en moeite met slikken
 • Allergische reacties
 • Misselijkheid, braken, koorts en duizeligheid

Ook huisdieren hebben er last van

Eikenprocessierupsen in Wierden zitten ook huisdieren dwars. Daarom is het van belang om de viervoeters ook te beschermen tegen deze jeukrupsen. Hou ze daarom ver van (besmette) eikenbomen en let goed op hun gedrag. Hebben ze klachten die niet weg lijken te gaan? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts.

Ook huisdieren, zoals je paard, hond en kat, kunnen last krijgen van de eikenprocessierups in Wierden.

De eikenprocessierups preventief bestrijden

We kunnen de eikenprocessierups in Wierden op verschillende manieren aanpakken. Een van die manieren is het preventief bestrijden. van de rups. Hiervoor zijn twee methodes ontwikkeld.

Nematoden

Nematoden zijn kleine aaltjes die ‘s nachts op de boom worden aangebracht. Deze kleine aaltjes dringen de rups binnen en eten ze vervolgens van binnenuit op. De eikenprocessierups zal na een infectie met nematoden met enkele uren sterven. De nematoden kunnen al enkele dagen na uitkomst van de eitjes in de boom geplaatst worden.

Bacteriepreparaat

Vijf tot zes weken nadat de eitjes van de nachtvlinder zijn uitgekomen, kan een bacteriepreparaat geplaatst worden op de bladeren van de eikenbomen. Aangezien de eikenprocessierups deze bladeren eten, komt het preparaat, dat een soort giftige kristal bevat, in hun systeem. Enkele dagen na het eten van dit preparaat, zullen de rupsen sterven.

Eikenprocessierups-nesten wegzuigen

Natuurlijk bestaat ook de mogelijkheid om de rups reactief te bestrijden. De gemeente Wierden doet dit door een soort grote stofzuiger op de boom te zetten en de nesten van de rupsen simpelweg van de boom te zuigen. De rupsen worden vervolgens op een veilige plek vernietigd.

Hoe voorkom je klachten van de eikenprocessierups in Wierden?

Zie je eikenprocessierupsen in Wierden? Staat er misschien zelfs een besmette boom in je tuin? Zorg er dan voor dat je een aantal belangrijke tips volgt:

 • Vermijd het contact met de rups
  Blijf uit de buurt van besmette bomen en probeer ook zeker niet zelf de rupsen te verwijderen
 • Bedek jezelf goed
  Als je je huid bedekt, kunnen de brandhaartjes zich er ook niet aan hechten. Draag daarom bedekkende kleding en bescherm je ogen door het dragen van een zonnebril.
 • Gooi je kleren in de wasmachine
  Ben je in aanraking geweest met een eikenprocessierups in Wierden? Gooi je kleren in de wasmachine, dan worden de haartjes weggespoeld en voorkom je klachten.
 • Hou je ramen en deuren dicht bij wind
  De haartjes van de eikenprocessierups kunnen zomaar je huis binnen waaien. Hou daarom ramen en deuren dicht.
 • Schakel professionele hulp in
  Is de eikenprocessierups in Wierden ontdekt? Meld het bij de gemeente, of schakel een professioneel boomverzorgingsbedrijf in, zodat de eikenprocessierups in Wierden vakkundig wordt aangepakt.

Wij helpen je met de eikenprocessierups in Wierden

Heb je een nest ontdekt? Last van een besmette boom in de buurt? Ga niet zelf aan de slag met het bestrijden van de eikenprocessierups, maar neem contact op met een professioneel boomverzorgingsbedrijf, zoals Groentechniek Klomp. Wij hebben zowel de kennis als de kleding om ons in staat te stellen de rups veilig en grondig te bestrijden. Neem vooral contact met ons op of vraag om een vrijblijvende offerte.

Groentechniek Klomp helpt je met het bestrijden van eikenprocessierups in Wierden.

Eikenprocessierups bestrijden in Wierden?

Vrijblijvend offerte aanvragen