Eikenprocessierups bestrijden in Tubbergen

De afgelopen jaren vormt de eikenprocessierups in Tubbergen en de rest van het land steeds meer een plaag. De harige jeukrups kan een hoop klachten veroorzaken bij ons als mens, maar ook bij onze huisdieren. Zo kun je klachten als jeuk, rode bultjes en geïrriteerde ogen krijgen. Om de klachten van de beestjes te voorkomen is het belangrijk om de eikenprocessierups te bestrijden in Tubbergen. Groentechniek Klomp is een professioneel boomverzorgingsbedrijf en expert op het gebied van verwijdering van de eikenprocessierups.

De eikenprocessierups in Tubbergen moet bestreden worden om klachten te voorkomen.

Eikenprocessierups bestrijden in Tubbergen?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Waaraan herken je de eikenprocessierups in Tubbergen

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Deze vlinder legt haar eitjes in de eikenboom. De rups dankt zijn naam aan zijn gedrag. De rups beweegt zich namelijk ‘s nachts in een lange rij, in processie, om op zoek te gaan naar voedsel. Eikenprocessierupsen vervellen meerdere keren in hun leven. Na de tweede keer vervellen ontstaan er brandharen. Deze brandharen bevatten een bepaald gif en weerhaakjes. Door de weerhaakjes kunnen de haren goed aan onze kleding en huid blijven haken. Een nest van de eikenprocessierups in Tubbergen is te herkennen aan een dicht spinsel wat zich vormt op de eikenboom. Dit spinsel bestaat uit oude haartjes van de rups en uitwerpselen.

Klachten die de processierups in Tubbergen veroorzaakt

Als de eikenprocessierups zich bedreigd voelt schiet hij de brandharen van zich af. Dankzij de weerhaken hechten deze zich snel aan kleding en huid. Bij aanraking van de haren breekt het topje af, waardoor het gif vrij komt. Het is dan ook van groot belang om de processierups te bestrijden in Tubbergen. Het gif kan de volgende klachten veroorzaken bij ons als mens:

 • Rode en geïrriteerde ogen
 • Hoesten, kortademigheid en irritatie aan de luchtwegen
 • Jeuk, rode bultjes en huiduitslag
 • Kriebel in de keel en moeite met slikken
 • Allergische reacties
 • Misselijkheid, overgeven, duizeligheid en koorts

Huisdieren met klachten

Ook huisdieren kunnen last krijgen van de eikenprocessierups in Tubbergen. Het is dan ook erg belangrijk om je huisdieren te beschermen tegen de rupsen. Probeer je huisdieren dan ook uit te buurt te houden bij (besmette) eikenbomen. Heb je het vermoeden dat je huisdier in aanraking is geweest met de eikenprocessierups? En blijven de klachten aanhouden? Neem dan contact op met de dierenarts.

Ook huisdieren, zoals je paard, hond en kat, kunnen last krijgen van de eikenprocessierups in Tubbergen.

De eikenprocessierups preventief bestrijden

De eikenprocessierups bestrijden in Tubbergen kan op verschillende manieren. Eén van die manieren is om de eikenprocessierups preventief te bestrijden.. Dit wil zeggen dat de rupsen al worden bestreden voordat ze brandharen hebben ontwikkeld. Voor preventieve bestrijding kunnen twee hulpmiddelen worden gebruikt.

Nematoden

Nematoden zijn kleine aaltjes die in de nacht worden aangebracht op de eikenboom. De aaltjes dringen de lichamen van de processierupsen binnen en eten de rupsen van binnenuit op. De rupsen zullen dan met een aantal uur tot dagen sterven. Nematoden kunnen enkele dagen na uitkomst van de eitjes worden toegepast op de boom.

Bacteriepreparaat

Een bacteriepreparaat kan vijf tot zes weken na uitkomst van de eitjes worden toegepast. Het bacteriepreparaat wordt aangebracht op de bladeren van de eikenbomen. Eikenprocessierupsen eten deze bladeren en zo komen een soort giftige kristallen in de eikenprocessierups terecht. De rupsen zullen vervolgens binnen twee tot vijf dagen sterven.

Het wegzuigen van de nesten van de eikenprocessierups

Naast preventieve bestrijding van de eikenprocessierups, kan de rups ook reactief worden bestreden. De gemeente Tubbergen doet dit ook door nesten op drukke plekken weg te halen. Het weghalen van deze nesten wordt gedaan met een soort stofzuiger. Hiermee worden de nesten opgezogen en op een veilige plek vernietigd.

Klachten voorkomen van de eikenprocessierups in Tubbergen

Heb jij de eikenprocessierups in Tubbergen gespot? Of heb je zelfs een besmette boom in je tuin staan? Dan is het belangrijk om een aantal tips op te volgen. Zo voorkom je dat je klachten krijgt.

 • Vermijd elk contact met de rups
  Kom niet in de buurt van bomen waar de eikenprocessierups zich in genesteld heeft en raak ze niet aan. Verwijder de nesten ook zeker niet zelf.
 • Draag bedekkende kleding
  Door je huid te bedekken, krijgen de brandharen geen kans zich aan je huid vast te hechten. Je ogen kun je beschermen door bijvoorbeeld een zonnebril te dragen.
 • Was je kleding
  Denk je dat je in aanraking bent geweest met de eikenprocessierups in Tubbergen? Was dan je kleding om de brandhaartjes te verwijderen en eventuele klachten te voorkomen.
 • Sluit ramen en deuren bij wind
  Staan er bij jou in de buurt besmette bomen? Dan is de kans op verspreiding van de brandhaartjes via wind groot.
 • Schakel professionele hulp in
  De eikenprocessierups in Tubbergen ontdekt? Meld dit dan bij de gemeente of schakel een professioneel boomverzorgingsbedrijf in om de processierups te bestrijden in Tubbergen.

Hulp bij bestrijding van de processierups in Tubbergen

Staat er een besmette boom bij jou in de buurt? Ga dan niet zelf aan de slag om de eikenprocessierups te bestrijden. Neem altijd contact op met een professioneel boomverzorgingsbedrijf, als Groentechniek Klomp. Wij beschikken over de juiste kennis en beschermende kleding om de processierups in Tubbergen te bestrijden. Neem gerust contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Groentechniek Klomp helpt je graag de eikenprocessierups te bestrijden in Tubbergen.

Eikenprocessierups bestrijden in Tubbergen?

Vrijblijvend offerte aanvragen