Eikenprocessierups bestrijden in Steenwijk

Je hebt er vast wel eens wat over gehoord of misschien heb je er zelf al een keer mee te maken gehad; de eikenprocessierups. De harige jeukrups zorgt ieder jaar weer voor veel problemen in ons land. Klachten als jeuk, branderige ogen en rode bultjes kunnen ontstaan na contact met de rups. Ook in Steenwijk zorgt de rups voor veel overlast bij mens en dier. Het is dan ook van groot belang om de eikenprocessierups te bestrijden in Steenwijk. Groentechniek Klomp kan als professioneel boomverzorgingsbedrijf te hulp schieten en de rupsen preventief of reactief bestrijden. Heb jij zelf een besmette boom gespot of heb je er zelfs één in je tuin staan? Neem dan gerust contact met ons op.

De eikenprocessierups in Steenwijk zorgt ieder jaar weer voor veel overlast

Eikenprocessierups bestrijden in Steenwijk?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Wat is de eikenprocessierups

De eikenprocessierups dankt zijn naam aan het gedrag wat de beestjes hebben. Ze gaan namelijk ‘s nachts in een lange rij, wat ook wel in processie wordt genoemd, op zoek naar voedsel. Daarnaast nestelt de rups zich in de eikenboom. Een jonge rups veroorzaakt nog geen overlast, maar naarmate de rups ouder wordt is dit wel het geval. De rups vervelt namelijk meerdere keren in zijn leven. Na de tweede keer vervellen ontstaan er brandharen op het lichaam. Deze brandharen bevatten een soort gif wat bij aanraking van de haar vrijkomt. Daarnaast hebben deze brandharen weerhaakjes waardoor ze gemakkelijk aan onze kleding en huid kunnen blijven haken. Door de eikenprocessierups te bestrijden in Steenwijk, worden de klachten die de rups kan veroorzaken enorm verminderd.

Eikenprocessierups in Steenwijk zorgt voor vele klachten

De eikenprocessierups in Steenwijk zorgt ieder jaar weer voor vele klachten. Het is dan ook van belang om de processierups te bestrijden in Steenwijk en de rest van het land. Klachten die je kunt krijgen wanneer je in aanraking bent geweest met de eikenprocessierups in Steenwijk zijn:

 • Bij huidcontact: (hevige) jeuk, uitslag, rode bultjes en irritatie
 • Bij contact met de ogen: rode, ontstoken en geïrriteerde ogen
 • Bij contact met luchtwegen: hoesten, kortademigheid, irritatie aan de luchtwegen, kriebel in de keel en loopneus,
 • Andere mogelijke klachten: koorts, misselijkheid, duizeligheid en algehele malaise

Ook huisdieren hebben last van de processierups in Steenwijk

Ook je paard, hond en kat kunnen last krijgen van de processierups in Steenwijk. Het is daarom ook voor huisdieren belangrijk om de eikenprocessierups te bestrijden. Voor jou als baasje is het belangrijk dat je je huisdieren goed in de gaten houdt en uit de buurt houdt van (besmette) eikenbomen. Heb je het vermoeden dat je huisdier in aanraking is geweest met de eikenprocessierups in Steenwijk? En blijven de klachten aanhouden? Neem dan contact op met de dierenarts.

Ook honden, katten en paarden hebben last van de eikenprocessierups in Steenwijk

Tips bij overlast van de eikenprocessierups in Steenwijk

Eikenprocessierups in Steenwijk al gesignaleerd? Volg deze tips en voorkom klachten van dit harige beestje.

 • Vermijd contact met de processierups
  Ga niet fietsen of wandelen in de buurt van bomen met nesten van deze rups, maar kies indien mogelijk een andere route.
 • Draag bedekkende kleding
  Bescherm je huid door deze te bedekken. De brandharen krijgen zo geen kans zich aan je huid vast te hechten. Met een zonnebril kun je je ogen beschermen.
 • Was je kleding
  In de buurt van een besmette boom geweest? Was dan goed je kleding, bij voorkeur op 60 graden. De giftige brandharen kunnen zich ook aan je kleding hechten.
 • Sluit ramen en deuren op een winderige dag
  Woon je in de buurt van bomen met nesten van de eikenprocessierups? Dan is de kans op verspreiding van de brandhaartjes via wind groot.
 • Schakel professionele hulp in
  De eikenprocessierups in Steenwijk ontdekt? Meld dit dan bij de gemeente of schakel een boomverzorgingsbedrijf in.

De eikenprocessierups preventief bestrijden

De eikenprocessierups preventief bestrijden wil zeggen dat de rupsen worden bestreden voor de brandharen hebben ontwikkeld. Gezien de brandharen de boosdoeners zijn, kunnen de rupsen hierdoor geen kwaad doen bij mens of dier. Het preventief bestrijden van de eikenprocessierups kan op verschillende manieren.

Bacteriepreparaat

Een bacteriepreparaat is één van de mogelijke manieren van preventieve bestrijding van de eikenprocessierups in Steenwijk. Het bacteriepreparaat wordt vijf tot zes weken na het uitkomen van de eitjes aangebracht op de bladeren van de eikenbomen. De rupsen die op de boom leven eten deze bladeren en zo komt de bacterie in het lichaam van de rups terecht. Hier produceert de bacterie een soort giftige kristallen waardoor de rupsen met twee tot vijf dagen zullen sterven.

Nematoden

Ook nematoden kunnen worden ingezet als preventieve bestrijding van de processierups in Steenwijk. Nematoden zijn kleine aaltjes die ‘s nachts op de boom worden aangebracht. Dit kan al na enkele dagen na uitkomst van de rupsen eitjes. Zodra de nematoden op de boom zijn aangebracht, gaan zij op zoek naar de rupsen. Eenmaal gevonden, dringen ze het lichaampje binnen om de rups vervolgens van binnenuit op te eten. De rups sterft dan binnen enkele uren tot dagen.

Eikenprocessierups bestrijden in Steenwijk

Ook de processierups in Steenwijk zorgt ieder jaar weer voor overlast. De gemeente Steenwijk houdt zich op verschillende manieren bezig met het bestrijden van de eikenprocessierups. Zo maken zij gebruik van preventieve bestrijding door zich meer te richten op de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van reactieve bestrijding van de processierups. Dit wordt gedaan door middel van een soort stofzuiger waarmee nesten op drukke plekken worden weggezogen. Denk hierbij aan scholen, kinderopvangcentra en openbare wegen. Ook wordt de rups gemonitord voor lokdoosjes te plaatsen bij de eikenbomen. Hierdoor kunnen ze de plaagdruk voor het komende jaar inschatten.

Hulp bij het bestrijden van de processierups

In principe zijn alle openbare besmette bomen de verantwoordelijkheid van de gemeente. Heb jij nu zelf een besmette boom in je tuin? Dan is het jouw verantwoordelijkheid om de jeukrupsen te laten verwijderen. Groentechniek Klomp is een professioneel boomverzorgingsbedrijf en kan je helpen de processierups te bestrijden in Steenwijk. Voor zowel reactieve als preventieve bestrijding van de eikenprocessierups kun je bij ons terecht. Heb je vragen of wil je meer informatie over wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Groentechniek Klomp is professional in de eikenprocessierups bestrijden in Steenwijk

Eikenprocessierups bestrijden in Steenwijk?

Vrijblijvend offerte aanvragen