Eikenprocessierups bestrijden in Staphorst

Het kan goed zijn dat je tijdens een wandeling iets te dicht in de buurt bent geweest van een eikenprocessierups. De klachten die daarop volgen kunnen erg vervelend zijn. Denk hierbij aan jeuk, brandende ogen en rode bultjes. Om deze klachten te voorkomen is het belangrijk dat de eikenprocessierups in Staphorst en de rest van Nederland bestreden wordt. Groentechniek Klomp helpt je graag bij de bestrijding van deze kleine, harige jeukrupsen. Neem gerust contact met ons op als je een besmette boom gespot hebt of er één in je tuin hebt staan.

De processierups in Staphorst zorgt ieder jaar weer voor veel klachten bij mens en dier.

Eikenprocessierups bestrijden in Staphorst?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Wat is de eikenprocessierups

De processierups is een kleine, harige rups afkomstig van de nachtvlinder. Deze vlinder legt haar eitjes in de eikenboom en hier blijven de rupsen dan ook leven. De naam eikenprocessierups heeft dan ook deels te maken met die boom, maar ook met het feit dat ze in een lange rij, in processie, op zoek gaan naar voedsel. Een jonge rups doet eigenlijk nog geen vlieg kwaad. Zodra de rups ouder wordt gaat hij vervellen. Na de tweede keer vervellen ontstaan er brandhaartjes. Dit is als het ware de zelfbescherming van de rups. Wanneer er gevaar dreigt, kan hij de haartjes van zich af schieten en deze kunnen vervelende klachten veroorzaken bij degene die er mee in aanraking komt. De eikenprocessierups in Staphorst is te herkennen aan een wit spinsel wat zich op de stam van de boom vormt.

Klachten bij mens en dier

Wanneer een brandhaar op jou terecht komt breekt het puntje van het haartje af. Hierdoor komt er een gif vrij wat de klachten veroorzaakt. Klachten die hierdoor kunnen ontstaan zijn:

 • Rode en geïrriteerde ogen
 • Hoesten, kortademigheid en irritatie aan de luchtwegen
 • Jeuk, rode bultjes en huiduitslag
 • Kriebel in de keel en moeite met slikken
 • Allergische reacties
 • Misselijkheid, overgeven, duizeligheid en koorts

Niet alleen mensen kunnen last krijgen van de eikenprocessierups in Staphorst. Ook voor dieren is het belangrijk om de eikenprocessierups te bestrijden in Staphorst. Honden, katten en paarden kunnen namelijk dezelfde soort klachten krijgen als die wij als mens kunnen krijgen. Heb je het vermoeden dat één van je huisdieren in aanraking is geweest met de eikenprocessierups? De klachten gaan meestal vanzelf over. Als de klachten blijven aanhouden, kan het verstandig zijn om contact op te nemen met de dierenarts.

Ook honden, katten en paarden kunnen klachten krijgen van de eikenprocessierups in Staphorst.

Preventieve bestrijding van de processierups in Staphorst

De processierups bestrijden in Staphorst kan op verschillende manieren gebeuren. Één van deze manieren is door middel van preventieve bestrijding. Dat wil zeggen dat de rupsen al bestreden worden voor ze kwaad aan kunnen doen. De eikenprocessierups preventief bestrijden wordt altijd met een hulpmiddel gedaan. Dit kan door gebruik van een bacteriepreparaat of met nematoden.

Bacteriepreparaat

Wanneer je de eikenprocessierups in Staphorst vroegtijdig wilt laten bestrijden, dan kan er gebruik worden gemaakt van een bacteriepreparaat. Dit is een gemaakte bacterie die vijf tot zes weken na uitkomst van de eitjes op de bladeren wordt aangebracht. Doordat de rupsen deze bladeren eten, komen de bacteriën in hun lijfjes terecht. De rups zal dan ook niet lang meer in leven blijven.

Nematoden

Nematoden is een andere manier van preventieve bestrijding, maar wordt bijna op dezelfde manier uitgevoerd. Nematoden zijn kleine aaltjes die in de nacht worden aangebracht op de boom. In plaats van dat de rups op zoek moet gaan naar de aaltjes, is dit andersom. De aaltjes zoeken de rupsen op en dringen hun lichaampjes binnen. Ze eten de rupsjes vervolgens van binnenuit op, waardoor deze zullen sterven.

Het wegzuigen van de eikenprocessienesten

De processierups bestrijden in Staphorst gebeurt door middel van het wegzuigen van de nesten. De gemeente is in principe verantwoordelijk voor de openbare bomen. In Staphorst pakt de gemeente dan ook de bomen op drukbezochte plekken aan. Dit zijn de plekken waar de rups het makkelijkst toe kan slaan. Denk hierbij aan de kinderdagopvang, scholen en bedrijfspanden. Het wegzuigen van de rupsen wordt gedaan met een grote speciale stofzuiger, waarmee de nesten in zijn geheel worden weggezogen. De nesten worden vervolgens op een veilige plek vernietigt.

Klachten voorkomen van de eikenprocessierups in Staphorst

Heb jij in de buurt een besmette eikenboom gespot? Of heb je er zelfs één in je tuin staan? Dan is het belangrijk om een aantal tips op te volgen. Zo voorkom je dat je klachten krijgt.

 • Vermijd elk contact met de rups
  Kom niet in de buurt van bomen waar de eikenprocessierups zich in genesteld heeft en raak ze niet aan. Verwijder de nesten ook zeker niet zelf.
 • Draag bedekkende kleding
  Door je huid te bedekken, krijgen de brandharen geen kans zich aan je huid vast te hechten. Je ogen kun je beschermen door bijvoorbeeld een zonnebril te dragen.
 • Was je kleding
  Denk je dat je in aanraking bent geweest met de eikenprocessierups in Staphorst? Was dan je kleding om de brandhaartjes te verwijderen en eventuele klachten te voorkomen.
 • Sluit ramen en deuren bij wind
  Staan er bij jou in de buurt besmette bomen? Dan is de kans op verspreiding van de brandhaartjes via wind groot.
 • Schakel professionele hulp in
  De eikenprocessierups in Staphorst ontdekt? Meld dit dan bij de gemeente of schakel een professioneel boomverzorgingsbedrijf in.

De eikenprocessierups bestrijden in Staphorst

De eikenprocessierups bestrijden in Overijssel is van belang om klachten bij mens en dier te voorkomen. Heb jij het vermoeden dat er een boom besmet is bij jou in de buurt? Ga dan niet zelf de held uithangen en de eikenprocessierups bestrijden, maar neem contact op met een professioneel bestrijdingsbedrijf als Groentechniek Klomp. Wij hebben de juiste middelen en kennis om de rupsen op een veilige manier te verwijderen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of vraag een offerte aan.

Groentechniek Klomp kan te hulp schieten bij het bestrijden van de processierups in Staphorst.