Eikenprocessierups bestrijden in Raalte

De eikenprocessierups, ook wel de jeukrups genoemd, vormt sinds een aantal jaar een ware plaag in Raalte. Klachten als jeuk, rode bultjes en geïrriteerde ogen kunnen ontstaan nadat je in aanraking bent geweest met de rups. Het is dan ook van groot belang om de eikenprocessierups te bestrijden in Raalte en de rest van Nederland. Groentechniek Klomp kan hierbij te hulp schieten. Als professioneel boomverzorgingsbedrijf weten zij als geen ander hoe ze de rupsen op een veilige en nette manier kunnen verwijderen.

Groentechniek Klomp kan helpen met de eikenprocessierups te bestrijden in Raalte.

Eikenprocessierups bestrijden in Raalte?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Waaraan herken je de eikenprocessierups

Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat is de processierups precies en hoe herken je ze nu eigenlijk? De eikenprocessierups is de rups van de nachtvlinder. De naam eikenprocessie komt voort uit het feit dat de rupsen ‘s nachts in een lange rij op zoek gaan naar voedsel. Deze lange rij wordt ook wel in processie genoemd. De rups vervelt meerdere keren in zijn leven. Na de tweede keer vervellen komen er brandhaartjes op hun lijfjes. Deze haren zijn de boosdoeners voor de klachten en kunnen als een soort afweersysteem gebruikt worden door de rups. Een besmette boom is te herkennen aan een dicht spinsel wat zich op de stam van de boom vormt. Heb je het vermoeden dat er een besmette boom bij jou in de buurt staat? Ga ze dan nooit zelf bestrijden, maar neem contact op met een professioneel bestrijdingsbedrijf.

Klachten die de eikenprocessierups in Raalte veroorzaakt

De klachten die de eikenprocessierups in Raalte kan veroorzaken kunnen erg vervelend zijn. Denk hierbij aan de volgende klachten:

 • Rode en geïrriteerde ogen
 • Hoesten, kortademigheid en irritatie aan de luchtwegen
 • Jeuk, rode bultjes en huiduitslag
 • Kriebel in de keel en moeite met slikken
 • Allergische reacties
 • Misselijkheid, overgeven, duizeligheid en koorts

Deze klachten ontstaan na contact met de brandhaartjes. Op het moment dat het brandhaartje op je terecht komt breekt het puntje af, waardoor het gif vrij kan komen.

Huisdieren met klachten

Niet alleen mensen hebben last van de processierups in Raalte. Ook dieren kunnen vervelende klachten krijgen van de jeukrupsen. Houd je huisdieren dan ook goed in de gaten en zorg dat ze zoveel mogelijk uit de buurt blijven bij eikenbomen. Heb je het vermoeden dat je hond, kat of paard het slachtoffer is geworden van de eikenprocessierups in Raalte en blijven de klachten aanhouden? Neem dan contact op met de dierenarts.

De eikenprocessierups bestrijden in Raalte is ook voor je hond, kat en paard erg belangrijk.

De eikenprocessierups bestrijden in Raalte

De eikenprocessierups bestrijden in Raalte gebeurt op dit moment op verschillende manieren. De eerste manier is de eikenprocessierups preventief bestrijden.. Deze manier van bestrijding wordt gebruikt op alle gemeentelijke eiken binnen de bebouwde kom. Daarnaast wordt dit ook toegepast bij drukke plekken buiten de bebouwde kom. Naast preventieve bestrijding van de rups wordt er ook gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijding en bestrijding bij overlast.

Preventieve bestrijding

Preventieve bestrijding van de eikenprocessierups in Raalte wil zeggen dat de rupsen al vroeg in hun leven bestreden worden met een hulpmiddel. Dit zorgt ervoor dat de rupsen al bestreden zijn voor ze brandharen hebben ontwikkeld. Hierdoor kunnen ze dus geen klachten veroorzaken. Preventieve bestrijding kan door gebruik van een bacteriepreparaat of door gebruik van nematoden. Beide worden aangebracht op de eikenboom en zorgen ervoor dat de rups binnen een aantal dagen sterft.

Het wegzuigen van de eikenprocessienesten

Naast preventieve bestrijding, kan de rups ook bestreden worden als de brandharen al wel zijn doorgekomen. De beste manier hiervoor is met een speciale stofzuiger. Hiermee worden de nesten in zijn geheel weggezogen en op een veilige plek vernietigt.

Klachten voorkomen van de eikenprocessierups in Raalte

Heb jij in de buurt een besmette eikenboom gespot? Of heb je er zelfs één in je tuin staan? Dan is het belangrijk om een aantal tips op te volgen. Zo voorkom je dat je klachten krijgt.

 • Vermijd elk contact met de rups
  Kom niet in de buurt van bomen waar de eikenprocessierups zich in genesteld heeft en raak ze niet aan. Verwijder de nesten ook zeker niet zelf.
 • Draag bedekkende kleding
  Door je huid te bedekken, krijgen de brandharen geen kans zich aan je huid vast te hechten. Je ogen kun je beschermen door bijvoorbeeld een zonnebril te dragen.
 • Was je kleding
  Denk je dat je in aanraking bent geweest met de eikenprocessierups in Raalte? Was dan je kleding om de brandhaartjes te verwijderen en eventuele klachten te voorkomen.
 • Sluit ramen en deuren bij wind
  Staan er bij jou in de buurt besmette bomen? Dan is de kans op verspreiding van de brandhaartjes via wind groot.
 • Schakel professionele hulp in
  De eikenprocessierups in Raalte ontdekt? Meld dit dan bij de gemeente of schakel een professioneel boomverzorgingsbedrijf in om de processierups te bestrijden in Raalte.

Hulp bij bestrijding van de processierups in Raalte

Heb jij een besmette boom gespot bij jou in de buurt? Neem dan snel contact met ons op. De eikenprocessierups bestrijden in Overijssel, en dus ook in Raalte, is namelijk erg belangrijk om erge klachten te voorkomen. Groentechniek Klomp is een professioneel boomverzorgingsbedrijf in bezit van de juiste kennis en middelen om de eikenprocessierups te bestrijden. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of vraag vrijblijvend een offerte aan.

De eikenprocessierups bestrijden in Raalte is voor Groentechniek Klomp een eitje.