Eikenprocessierups bestrijden in Ommen

Heb je na een wandeling in Ommen last van rode uitslag, jeukende ogen of een loopneus? Dan ben je vermoedelijk iets te dichtbij een eikenprocessierups in de buurt gekomen. Deze rups is de laatste jaren steeds vaker in het nieuws te zien en vormt inmiddels een ware plaag. Door de brandharen van deze kleine beestjes kunnen wij als mens, maar ook je dieren aardig wat klachten krijgen. Om deze klachten te voorkomen is het belangrijk dat we de beestjes zo vroeg mogelijk uitschakelen. Wil je de eikenprocessierups bestrijden in Ommen? Groentechniek Klomp helpt je graag.

De eikenprocessierups in Ommen is een ware plaag aan het vormen en moet bestreden worden.

Eikenprocessierups bestrijden in Ommen?

Vrijblijvend offerte aanvragen

De kenmerken van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is een behaarde rups van een nachtvlinder. Deze vlinder legt in augustus haar eitjes in de eikenboom. In de maanden april/mei komen hier dan de kleine rupsjes uit. De naam eikenprocessierups komt voort uit het feit dat de rupsen in processie, in een lange rij, op zoek gaan naar voedsel. Nadat de rupsjes twee keer zijn verveld ontstaan er kleine brandhaartjes. Dit zijn de haartjes waardoor wij als mens last hebben van het beestje. Deze haartjes bevatten namelijk een gif en hebben weerhaakjes waardoor ze zich hechten aan onze kleren en huid. Een besmette boom in Ommen is te herkennen aan een dicht spinsel wat zich op de boomstam vormt. Dit spinsel bestaat uit de oude vellen van de rupsen, maar ook (brand)haren en uitwerpselen.

Klachten die je kunt krijgen van de eikenprocessierups

Door het gif in de haartjes kunnen zowel mens als dier last hebben van verschillende klachten. De klachten die voor kunnen komen, zijn:

 • Rode en geïrriteerde ogen
 • Hoesten, kortademigheid en irritatie aan de luchtwegen
 • Jeuk, rode bultjes en huiduitslag
 • Kriebel in de keel en moeite met slikken
 • Allergische reacties
 • Misselijkheid, overgeven, duizeligheid en koorts

Meer weten over de klachten die eikenprocessierupsen in Ommen kunnen veroorzaken? Lees dan het artikel “Eikenprocessierups: welke klachten en wat ertegen te doen”.

De eikenprocessierups in Ommen kan voor verschillende klachten zorgen.

Niet alleen mensen kunnen flinke klachten krijgen, de eikenprocessierups kan ook gevolgen hebben voor uw kat, hond of paard. Als je het vermoeden hebt dat je dier in aanraking is geweest met een eikenprocessierups, dan is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

De eikenprocessierups in Ommen

Ook in Ommen zorgen de kleine harige beestjes voor overlast. In 2019 is er zelfs extra budget uitgetrokken om de rupsen te bestrijden en in 2018 liet de gemeente extra nestkasten voor de koolmees plaatsen. De koolmees is namelijk de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Wil je de eikenprocessierups bestrijden in Ommen? Dan komt Groentechniek Klomp graag langs om je te helpen. Wij staan klaar voor zowel gemeentes als particulieren die last hebben van eikenprocessierupsen. Wij zorgen ervoor dat zowel mens als dier weer gerust rond kunnen lopen door de processierups te bestrijden in Ommen.

Eikenprocessierups preventief bestrijden in Ommen

De eikenprocessierups preventief bestrijden? Als de rups nog niet voorzien is van brandhaartjes, vormt deze nog geen gevaar voor mens en dier. Toch is het in sommige gevallen goed om er vroeg bij te zijn, namelijk op plekken waar dagelijks veel mensen komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan scholen, kinderopvangcentra en bedrijfspanden. Om de eikenprocessierups preventief te bestrijden zijn er twee mogelijkheden. Dit kan worden gedaan met behulp van een bacteriepreparaat of met nematoden.

Preventieve bestrijding met bacteriepreparaat

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een bacteriepreparaat wordt de boom vijf tot zes weken na de uitkomst van de eitjes beneveld met dit middel. Vervolgens eten de rupsjes de benevelde bladeren van de bomen op en zal de rups binnen een aantal dagen dood gaan door de bacterie.

Preventieve bestrijding met nematoden

Wanneer er gekozen wordt voor bestrijding met nematoden, dan wordt de eik beneveld met nematoden. De nematoden dienen binnen één tot twee weken na het uitkomen van de eitjes aangebracht te worden. Nematoden zijn kleine aaltjes, die op zoek gaan naar de rupsen en dan het lichaam binnendringen. Ze eten de rups van binnenuit op, waardoor deze binnen een aantal dagen zullen sterven.

Het wegzuigen van de eikenprocessienesten

Hoewel een preventieve bestrijding in sommige gevallen goed kan zijn, is het niet altijd mogelijk. Als de rupsen al brandhaartjes hebben ontwikkeld, kan er enkel nog bestreden worden door de nesten inclusief rupsen weg te zuigen. Dit wordt gedaan door een professionele bestrijder in beschermende kleding. De nesten die worden weggezogen zitten overdag vol met rupsen. ’s Nachts gaan deze rupsen op pad om voedsel te zoeken, vandaar dat deze manier van bestrijding overdag gebeurt. Als je een nest hebt gezien in Ommen, neem dan snel contact met ons op zodat we de beestjes snel kunnen verwijderen.

Wanneer je last hebt van de eikenprocessierups in Ommen, helpt Groentechniek Klomp

Tips bij overlast van de eikenprocessierups in Ommen

Heb jij ergens in Ommen bomen met eikenprocessierups gespot? Volg dan onderstaande tips om klachten te voorkomen.

 • Vermijd elk contact met de rups
  Kom niet in de buurt van bomen waar de eikenprocessierups zich in genesteld heeft en raak ze niet aan. Verwijder de nesten ook zeker niet zelf.
 • Draag bedekkende kleding
  Door je huid te bedekken, krijgen de brandharen geen kans zich aan je huid vast te hechten. Je ogen kun je beschermen door bijvoorbeeld een zonnebril te dragen.
 • Was je kleding
  Denk je dat je in aanraking bent geweest met de eikenprocessierups? Was dan je kleding om de brandhaartjes te verwijderen en eventuele klachten te voorkomen.
 • Sluit ramen en deuren bij wind
  Staan er bij jou in de buurt besmette bomen? Dan is de kans op verspreiding van de brandhaartjes via wind groot.
 • Schakel professionele hulp in
  De eikenprocessierups in Ommen ontdekt? Meld dit dan bij de gemeente of schakel een professioneel boomverzorgingsbedrijf in.

Eikenprocessierups in Ommen laten bestrijden

Ook de eikenprocessierups in Ommen zorgt voor een hoop overlast. De gemeente is verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de bomen. Als de bomen op je eigen grond staan, ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Wil jij de eikenprocessierups laten bestrijden in Ommen? Dan helpen we je graag. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Eikenprocessierups bestrijden in Ommen?

Vrijblijvend offerte aanvragen