Eikenprocessierups bestrijden in Hardenberg

Waar je enkele jaren geleden vrijwel niemand hoorde over de eikenprocessierups, is dat de laatste jaren wel veranderd. In de maanden mei/juni komt deze vervelende jeukrups dan ook volop in het nieuws. Mensen die klagen van jeuk, ontstoken ogen en luchtwegirritatie, maar ook huisdieren die met de gezondheidsrisico’s van de eikenprocessierups te kampen hebben. Ook in Hardenberg vormt de eikenprocessierups een groot probleem voor de samenleving. Er wordt veelal gesproken over een plaag. De eikenprocessierups bestrijden in Hardenberg is dan ook zeker noodzakelijk. Met de expertise en kennis van Groentechniek Klomp is deze rups snel verleden tijd.

Voorkom overlast en laat de eikenprocessierups in Hardenberg bestrijden door Groentechniek Klomp

Eikenprocessierups bestrijden in Hardenberg?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Meer over de eikenprocessierups

De processierups in Hardenberg en de rest van ons land dankt zijn naam aan zijn gedrag. ’s Nachts gaan de rupsen namelijk samen in een lange rij, in processie, op zoek naar voedsel. De jonge bladeren van de eik worden kaalgevreten door deze processierups. De eik zelf ondervindt, op de kale plekken na, hier geen hinder van. Het volgende jaar schieten de bladeren gewoon weer opnieuw uit. In de eerste twee stadia van hun leven vormen de eikenprocessierupsen ook nog geen bedreiging voor mens en dier. Pas wanneer ze na hun tweede vervelling brandharen gaan ontwikkelen, zijn er gezondheidsrisico’s. Deze brandharen bevatten gif en worden als een soort pijltjes afgeschoten door de rups wanneer deze zich bedreigd voelt. De weerhaakjes die zich aan het uiteinde van de brandharen bevinden, zorgen ervoor dat ze zich hechten aan huid, kleding en in bijvoorbeeld ogen en luchtwegen. Het gif uit deze brandharen wordt dan blootgesteld aan onze huid, ogen of luchtwegen en zorgen voor vele klachten. Door de eikenprocessierups te bestrijden in Hardenberg, worden de klachten enorm verminderd.

De eikenprocessierups zorgt met zijn brandharen in Hardenberg voor veel overlast bij mens en dier

Eikenprocessierups in Hardenberg zorgt voor vele klachten

Na twee vervellingen, in hun derde ontwikkelingsfase. Krijgen de eikenprocessierupsen brandharen. Het gif in deze brandharen zorgt voor veel overlast en gezondheidsrisico’s bij mens en dier. Enkele klachten die deze processierupsen in Hardenberg bij de mens kunnen veroorzaken zijn:

 • Bij huidcontact: (hevige) jeuk, uitslag, rode bultjes en irritatie
 • Bij contact met de ogen: rode, ontstoken en geïrriteerde ogen
 • Bij contact met luchtwegen: hoesten, kortademigheid, irritatie aan de luchtwegen, kriebel in de keel en loopneus,
 • Andere mogelijke klachten: koorts, misselijkheid, duizeligheid en algehele malaise

Daarnaast kan het gif zorgen voor hevige allergische reacties, die zich uiten in heftige jeukklachten en uitslag, maar ook anafylactische shock. Lees meer over de klachten in het kennisbankartikel “Eikenprocessierups: welke klachten en wat ertegen te doen”.

Ook voor onze huisdieren een probleem

Niet alleen voor de mens zijn de eikenprocessierupsen in Hardenberg een groot probleem. Ook honden, katten en zelfs paarden zijn niet veilig voor deze rups. Ga je met je hond wandelen en staan er langs de weg veel besmette eiken? Dan is het verstandig om een andere route te nemen. Honden en eikenprocessierupsen zijn namelijk geen goede combinatie. Rondom de eik kunnen namelijk brandhaartjes in het gras liggen. Brandhaartjes die bijvoorbeeld door de wind uit het nest gewaaid zijn. Bij het snuffelen kan de hond hiermee in aanraking komen en klachten krijgen aan zijn snuit, tong of lippen. Vaak gaan deze vanzelf over, maar bij aanhoudende klachten is het verstandig contact op te nemen met de dieren arts. Ook voor katten is de eikenprocessierups en zijn brandhaartjes geen pretje. Net als bij de hond zorgt deze processierups voor letsel aan lippen en slijmvliezen van mond en keel, slikklachten, ademhalingsklachten en jeukklachten. Het bestrijden van de processierups in Hardenberg is dus ook voor onze huisdieren erg belangrijk.

Tips bij overlast van de eikenprocessierups in Hardenberg

Eikenprocessierups in Hardenberg al gesignaleerd? Volg deze tips en voorkom klachten van dit harige beestje.

 • Vermijd contact met de processierups
  Ga niet fietsen of wandelen in de buurt van bomen met nesten van deze rups, maar kies indien mogelijk een andere route.
 • Draag bedekkende kleding
  Bescherm je huid door deze te bedekken. De brandharen krijgen zo geen kans zich aan je huid vast te hechten. Met een zonnebril kun je je ogen beschermen.
 • Was je kleding
  In de buurt van een besmette boom geweest? Was dan goed je kleding, bij voorkeur op 60 graden. De giftige brandharen kunnen zich ook aan je kleding hechten.
 • Sluit ramen en deuren op een winderige dag
  Woon je in de buurt van bomen met nesten van de eikenprocessierups? Dan is de kans op verspreiding van de brandhaartjes via wind groot.
 • Schakel professionele hulp in
  De eikenprocessierups in Hardenberg ontdekt? Meld dit dan bij de gemeente of schakel een boomverzorgingsbedrijf in.

Preventief bestrijden van de eikenprocessierups in Hardenberg

De processierups in Hardenberg bestrijden kan al in een vroeg stadium. Nog voordat de rupsen brandhaartjes ontwikkelen die zo risicovol zijn voor onze gezondheid, kun je deze beestje bestrijden. Doordat de vlinders van deze rups niet lang leven (maximaal één week), worden de eitjes gelegd in een eik vlakbij de moederboom. Hier overwinteren de eitjes en zullen de rupsen in maart/april eruit kruipen. Deze jongen rupsen vormen nog geen bedreiging voor mens en dier. De brandhaartjes zijn immers nog niet ontwikkeld. Door ze in dit vroege stadium aan te pakken en met een biologisch bestrijdingsmiddel te bestrijden, is de overlast in Hardenberg een stuk minder. Het preventief bestrijden van de eikenprocessierups kan op twee manieren:

 • Met een bacteriepreparaat
 • Met nematoden (aaltjes)

Bestrijding met een bacteriepreparaat

Door de jonge eikenbladeren te bespuiten met een bacteriepreparaat, worden de rupsen al in een vroeg stadium aangepakt. Vijf tot zes weken na het uitkomen van de eitjes, kunnen de bladeren bespoten worden. De rupsen eten de bespoten bladeren en de bacteriën komen het lichaam van de processierups binnen. Daar produceren de bacteriën een soort giftige kristallen in de darmen waar de rupsen al na een paar uur last van krijgen. Ze stoppen met eten en na twee tot vijf dagen zullen de rupsen sterven.

De eikenprocessierupsen bestrijden met aaltjes

Een andere manier om de rupsen al in een vroeg stadium te bestrijden is met nematoden, ook wel aaltjes genoemd. Al na enkele dagen na het uitkomen van de eitjes wordt dit middel toegepast. ’s Nachts worden de eiken verneveld met de aaltjes. Deze aaltjes zijn namelijk extreem lichtgevoelig en zullen niet overleven in het zonlicht. Na het vernevelen gaan de aaltjes direct op zoek naar de rupsen en dringen ze het lichaam binnen. De processierups wordt van binnenuit opgevreten en de binnen enkele uren tot dagen zal de rups sterven.

Nesten eikenprocessierups verwijderen in Hardenberg

Niet altijd kan het preventief bestrijden worden toegepast. De jonge rupsen zijn nog niet goed waarneembaar en doordat het biologische bestrijdingsmiddel niet selectief is, kunnen ook andere rupsen gedood worden. Daarom kan er voor gekozen worden te wachten tot de nesten van de eikenprocessierupsen in Hardenberg zichtbaar zijn. Dat is al in het derde ontwikkelingsstadium van de processierups. Het nest bestaat uit vervellinghuidjes, brandhaartjes en uitwerpselen en hier houden de eikenprocessierupsen zich overdag schuil. Bij harde wind kunnen de nesten een groot gevaar vormen. De nesten of delen ervan worden meegenomen door de wind en de brandhaartjes worden op die manier verspreid. Om dit voor te zijn, is het belangrijk om de nesten van de eikenprocessierups in Hardenberg te verwijderen. De bestrijding van de processierups neemt veel tijd in beslag. Door tijdig contact op te nemen, kunnen we snel aan de slag bij jou in Hardenberg. De nesten worden weggezogen door onze boomspecialist in beschermende kleding. Meer weten over de bestrijding van de processierups in Hardenberg? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag.

De nesten van de eikenprocessierups in Hardenberg worden verwijderd middels wegzuigen

Processierups laten bestrijden in Hardenberg

De nesten van de eikenprocessierups zien we vaak langs openbare wegen, fietspaden en wandelpaden. In dat geval zal de gemeente Hardenberg zorgen voor de bestrijding ervan. Ook op particuliere terreinen, erven of bedrijventerreinen is het mogelijk dat de eikenprocessierups zich daar ophoudt. In dat geval ben jij of het bedrijf verantwoordelijk voor de boom. Hetzelfde geldt voor speelplaatsen van scholen en kinderopvangcentra. Je wilt als school niet dat de kinderen met jeukklachten en huiduitslag de school verlaten. Niet alleen gemeenten kunnen terecht voor het bestrijden van de eikenprocessierups in Hardenberg. Ook particulieren, scholen, kinderopvangcentra, bedrijven of andere instellingen kunnen contact met ons opnemen. Zowel in een vroeg stadium, om de rupsen preventief te bestrijden, als in een later stadium om de nesten weg te zuigen, kun je bij ons terecht. Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan.

Eikenprocessierups bestrijden in Hardenberg?

Vrijblijvend offerte aanvragen