Eikenprocessierups bestrijden in Enschede

De overlast van de eikenprocessierups in Enschede was vorig jaar erg groot. Ook dit jaar wordt er weer een groot aantal besmettingen verwacht. Bestrijding van deze rupsen in Enschede is dan ook erg noodzakelijk. De processierupsen vreten namelijk niet alleen de jonge bladeren van de eiken op, maar zorgen met hun brandharen ook voor gezondheidsklachten bij mens en dier. Jeuk, rode uitslag, rode bultjes en klachten aan de luchtwegen kunnen een gevolg zijn van de eikenprocessierups. Eikenprocessierups bestrijden in Enschede? Neem dan contact op met Groentechniek Klomp. De boomverzorgers van dit groenbedrijf zijn gespecialiseerd in het bestrijden van deze rupsen. Ook voor preventieve bestrijding kun je bij dit boomverzorgingsbedrijf terecht.

De overlast van de eikenprocessierups in Enschede is elk jaar erg groot, bestrijden is daarom noodzakelijk

Eikenprocessierups in Enschede bestrijden?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Wat is de eikenprocessierups

De eikenprocessierups dankt zijn naam aan zijn eetgedrag. ’s Nachts gaan deze rupsen in een lange rij, in processie, op zoek naar voedsel. De jonge bladeren in de eik worden langzaam opgevreten. Wanneer ze hun buik vol hebben, gaan ze weer in processie terug naar hun nest. Het nest is een dicht spinsel van uitwerpselen, vervelhuidjes en brandhaartjes aan de stam of aan de oksel van de eik. Hier houden ze zich overdag schuil en vinden ook de vervellingen plaats. De processierupsen in Enschede kruipen rond april/mei uit hun eitjes en zijn dan oranje van kleur. Brandhaartjes hebben ze nog niet. Pas in de derde ontwikkelingsfase, na twee keer vervellen, ontwikkelen zich deze haartjes bij de rups. Vanaf dan, rond half mei/juni, vormen ze een grote overlast voor mens en dier.

Overlast door brandhaartjes

De brandhaartjes van de eikenprocessierups vormen een verdedigingsmechanisme. Zodra er gevaar dreigt worden deze haartjes afgeschoten naar de dreiging. Deze brandhaartjes hebben weerhaakjes, waarmee ze zich direct hechten aan huid, kleding en in je luchtwegen bij inademing. Bij contact scheiden deze haartjes een gif af. Dat gif zorgt voor de overlast. Zo zorgen de eikenprocessierupsen in Enschede voor onder andere jeuk, huiduitslag en kriebel in de keel. Bij het vervellen vallen ook deze brandhaartjes af en komen ze in het nestspinsel terecht. Bij harde wind kunnen deze haartjes loslaten en weggeblazen worden door de wind. Ook dan komt er bij contact het gif vrij met hetzelfde effect. De eikenprocessierups in Enschede zorgt onder andere voor de volgende klachten:

 • jeuk, uitslag, rode bultjes en blaasjes op de huid
 • rode ontstoken en geïrriteerde ogen
 • klachten aan de luchtwegen, zoals kriebel in de keel, verkoudheidsklachten en loopneuzen, moeite met slikken, kortademig en hoesten
 • algemene klachten, zoals overgeven, misselijkheid en koorts

Lees meer over de klachten en wat je ertegen kunt doen in het Kennisbankartikel: “ Eikenprocessierups: welke klachten en wat ertegen te doen”.

Honden en katten en de eikenprocessierupsen

Net als voor de mens, vormt de eikenprocessierups in Enschede ook voor honden en katten en zelfs paarden, een groot probleem. De processierupsen en honden zijn dan ook geen goede combinatie. Wanneer honden rond besmette bomen gaan snuffelen, kunnen er wel eens wat brandhaartjes op de grond liggen. Deze ademen ze in en de haartjes hechten zich direct aan de slijmvliezen van de hond. Gaat je hond daarna veel en heftig wrijven met zijn poot over zijn neus, met zijn poten over de grond wrijven of veel kwijlen en zwaarder ademhalen? Dan is de kans groot dat het gif van de haartjes heeft toegeslagen. Deze klachten gaan vaak vanzelf na een paar weken weer over, maar houden deze aan of verergeren ze, dan is het verstandig even langs de dierenarts te gaan. Ook bij katten kan de eikenprocessierups soortgelijke klachten veroorzaken. Lees hierover meer in het kennisbankartikel “Katten en de eikenprocessierups”.

De eikenprocessierups in Enschede zorgt voor overlast vanaf zijn derde ontwikkelstadium, rond half mei begint deze fase

Eikenprocessierups in Enschede

Net als de rest van Nederland heeft ook Enschede veel overlast van de eikenprocessierups gehad de laatste jaren. Ze worden gezien langs openbare wegen, wandelpaden en fietspaden, maar ook op speelterreinen, parken en zelf bij bedrijventerreinen. Staat er een besmette boom bij jou in de buurt, dan kun je de gemeente waarschuwen. Zij zijn verantwoordelijk voor de eiken langs openbare wegen. Maar de bomen op schoolpleinen, speelterreinen en bedrijventerreinen, zijn vaak eigendom van het bedrijf zelf. In dat geval kun je voor het bestrijden van de eikenprocessierups in Enschede contact opnemen met Groentechniek Klomp. Zij helpen je graag en staan klaar voor particulieren, bedrijven, schoolgemeenschappen en andere instanties. De processierups wordt dan voor je uit de boom verwijderd.

Preventieve eikenprocessierupsbestrijding in Enschede

Om te voorkomen dat de overlast van de eikenprocessierups in Enschede te groot wordt, kunnen we de rupsen ook preventief verwijderen. Met een biologisch bestrijdingsmiddel bestrijden we de rupsen dan in de eerste ontwikkelingsfase. Dat kan al 10 dagen nadat de rupsen uit hun eitje zijn gekropen. Het preventief bestrijden van de eikenprocessierups kan op twee manieren in Enschede. Zo kunnen we met een bacteriepreparaat de jonge eikenbladeren benevelen. De rupsen eten van de bladeren en krijgen zo de bacterie binnen. Zodra de bacterie zich in de darmen van de rups bevindt, gaat hij giftige kristallen produceren. Hierdoor stop de rups met eten en gaat hij binnen enkele dagen dood. De andere manier van bestrijden van de processierups is het gebruik van nematoden (aaltjes). Deze worden ’s nachts uitgezet in de bomen en gaan direct op zoek naar de rupsen. Zij dringen bij de rups naar binnen en vreten deze van binnenuit op. Binnen een paar uur tot enkele dagen zal de rups sterven. Wil jij meer weten over het preventief bestrijden van de eikenprocessierups in Enschede? Neem dan contact op met Groentechniek Klomp. We helpen je graag verder.

Nestspinsels en eikenprocessierupsen verwijderen in Enschede

Preventieve bestrijding is niet altijd een optie. Doordat de biologische bestrijdingsmiddelen niet selectief zijn, kunnen ze niet altijd worden toegepast. Ze doden dan ook andere rupsen die zich rondom de boom bevinden. In dat geval wordt er gewacht tot de fase waarin de nesten van de rupsen goed zichtbaar zijn. In deze fase vormt de rups een gevaar voor onze gezondheid. De bestrijding van de eikenprocessierups is dan erg belangrijk. Dat kan door de nestspinsels inclusief de rupsen te verwijderen. Groentechniek Klomp doet dit door middel van het wegzuigen van de nesten. De nesten en rupsen worden opgezogen in een grote tank, welke vervolgens elders in het land vernietigd worden.

Eikenprocessierups wordt in Enschede verwijderd door Groentcehniek Klomp

Tips bij overlast van de eikenprocessierups in Enschede

De eikenprocessierups in Enschede al gesignaleerd? Dan is het verstandig onderstaande tips goed in acht te nemen om klachten van deze rups te voorkomen.

 • Contact met de rups vermijden
  Fietsen of wandelen rondom bomen met deze rupsen is niet verstandig. Kies indien mogelijk een andere route.
 • Armen en benen bedekken met kleding
  Bescherm je huid door lange mouwen en broeken te dragen. Brandhaartjes kunnen zo minder makkelijk in contact met je huid komen.
 • Draag een zonnebril
  Met een zonnebril bescherm je je ogen tegen rond waaiende brandhaartjes.
 • Kleding goed uitwassen
  Wanneer je gewandeld of gefietst hebt in de buurt van besmette eiken, is het verstandig je kleding direct goed te wassen, bij voorkeur op 60 graden. De giftige brandharen kunnen zich namelijk ook aan kleding hechten.
 • Sluit ramen en deuren op een winderige dag
  Woon je vlakbij eiken met processierupsen in Enschede? Dan kunnen de brandhaartjes op een winderige dag zomaar binnenwaaien.
 • Professionele hulp inschakelen
  De eikenprocessierups in Enschede ontdekt? Meld dit dan bij de gemeente of schakel een boomverzorgingsbedrijf in.

Eikenprocessierups in Enschede laten bestrijden

Overlast door de eikenprocessierups in Enschede? Neem dan contact op met Groentechniek Klomp. Wij zijn gespecialiseerd in het verwijderen van eikenprocessierupsen en kunnen deze rups ook preventief bestrijden. Zowel particulieren, gemeenten, bedrijven als instanties kunnen bij ons terecht. Vraag een vrijblijvende offerte aan om de eikenprocessierups in Enschede te laten bestrijden.

Eikenprocessierups bestrijden in Enschede?

Vrijblijvend offerte aanvragen