Eikenprocessierups bestrijden in Dedemsvaart

Ben je na een wandeling thuisgekomen met flinke jeuk en rode uitslag? Dan is er een grote kans dat je te dicht in de buurt bent geweest bij een eikenprocessierups. De eikenprocessierups is een kleine, harige rups die zich nestelt in de eikenboom. Het beestje kan een hoop klachten veroorzaken bij zowel mens als andere dieren. Ook de eikenprocessierups in Dedemsvaart zorgt ieder jaar weer voor flinke problemen. Het is daarom van belang dat de rupsen bestreden worden door een professioneel bedrijf. Heb je een besmette boom gezien of heb je een besmette boom in je eigen tuin staan? En wil je de eikenprocessierups bestrijden in Dedemsvaart? Neem dan gerust contact met ons op. Wij komen de rupsen graag (preventief) bestrijden.

De eikenprocessierups in Dedemsvaart veroorzaakt veel overlast. Groentechniek Klomp is expert in bestrijding.

Eikenprocessierups bestrijden in Dedemsvaart?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Waaraan herken je de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. De naam van deze rups heeft deels te maken met de boom waar deze rups zich in nestelt, namelijk de eikenboom. Daarnaast gaan de rupsen in een lange rij, in processie, op zoek naar voedsel. Hierdoor wordt het de processierups genoemd. Een jonge rups doet in principe geen vlieg kwaad, maar de rups krijgt na een tijdje brandharen en dat zijn de boosdoeners. De brandharen van de rups bevatten namelijk een gif waardoor wij als mens, maar ook andere dieren, klachten kunnen krijgen. De haartjes hechten zich met behulp van weerhaakjes aan onze kleding of zelfs aan onze huid. Bij contact met de haartjes breekt het topje af, waardoor het gif vrij komt. Een besmette boom herken je aan een wit web wat zich vormt op de stam van de eikenboom. Het is belangrijk om hier zo ver mogelijk bij uit de buurt te blijven.

Overlast door eikenprocessierups in Dedemsvaart

Wanneer je in contact geweest bent met de brandhaartjes van de eikenprocessierups in Dedemsvaart, dan merk je dat snel genoeg. Je kunt hier namelijk flink wat klachten van krijgen. Het is daarom belangrijk om uit de buurt te blijven van (besmette) eikenbomen. Toch ben je hierdoor niet vanzelfsprekend veilig voor de brandhaartjes. De haartjes kunnen namelijk ook eenvoudig door de wind worden meegevoerd en per ongeluk op jou terecht komen. De klachten verdwijnen vaak vanzelf na een aantal weken, maar zijn wel erg vervelend. Bij klachten kun je denken aan:

 • Huidklachten: jeuk, uitslag en rode bultjes en blaasjes
 • Luchtwegklachten: kortademigheid, hoesten, kriebel in de keel en loopneus
 • Oogklachten: irritatie, rode ogen of gezwollen ogen
 • Algemene klachten: misselijkheid, koorts en duizeligheid

Daarnaast kunnen de klachten (in een zeldzame situatie) leiden tot een allergische reactie of zelfs algehele malaise.

Klachten bij dieren

De processierups in Dedemsvaart is niet alleen gevaarlijk voor mensen, maar ook bij sommige dieren kan de rups klachten veroorzaken. Hierbij kun je denken aan je hond, je paard en je kat. Deze dieren kunnen dan vergelijkbare klachten krijgen als die wij als mens kunnen krijgen. Het lastige is alleen dat ze je dat niet kunnen vertellen. Heb je het vermoeden dat je huisdier met de eikenprocessie in aanraking is geweest en blijven de klachten aanhouden? Neem dan contact op met de dierenarts.

Bij zowel mens als dier kan de processierups in Dedemsvaart veel klachten veroorzaken.

Tips bij overlast door de eikenprocessierups in Dedemsvaart

Ook in Dedemsvaart veroorzaakt de eikenprocessierups ieder jaar weer overlast. Heb jij de rups al gezien? Dan is het verstandig deze tips in acht te nemen om klachten van de processierups in Dedemsvaart te voorkomen.

 • Vermijd contact met de eikenprocessierups
  Door een blokje om te fietsen en zo de besmette eiken te vermijden, kom je minder snel in contact met de rups.
 • Bedek je armen en benen
  Het is niet verstandig onder de eiken te lopen met blote armen en benen. De kans dat je huid in aanraking komt met de brandharen van de eikenprocessierups in Dedemsvaart is dan veel groter.
 • Draag een zonnebril
  Door een zonnebril te dragen bescherm je je ogen tegen de brandhaartjes.
 • Was je kleding goed
  In de buurt van de rupsen geweest? Dan is het verstandig je kleding goed te wassen. De haartjes hechten zich namelijk ook aan kleding vast.
 • Sluit je ramen en deuren op een winderige dag
  Woon je vlakbij eiken met de processierups in Dedemsvaart? Dan kunnen de brandhaartjes op een winderige dag zomaar binnenwaaien.
 • Professionele hulp inschakelen
  Heb jij een nest van de eikenprocessierups in Dedemsvaart ontdekt? Laat dit dan weten aan de gemeente of neem contact op met een professioneel boomverzorgingsbedrijf om de rupsen te verwijderen.

De eikenprocessierups preventief bestrijden in Dedemsvaart

Het is erg belangrijk om de eikenprocessierups te bestrijden in Dedemsvaart en andere plaatsen waar deze rups zich nestelt. De gemeente Hardenberg voert verschillende maatregelen uit om de overlast van de eikenprocessierups te verminderen. Één van deze maatregelen is om de eikenprocessierups preventief te bestrijden op bomen waar deze eerder zijn uitgekomen. Er wordt vanuit gegaan dat de rupsen zich weer zullen nesten op diezelfde boom. Het preventief bestrijden van de rups houdt in dat deze al wordt bestreden voordat deze kwaad kan aandoen. Voor het preventief bestrijden kunnen twee manieren worden gebruikt.

Nematoden

De eerste manier om eikenprocessierupsen preventief te bestrijden is door middel van nematoden. Dit zijn kleine aaltjes die in de nacht op de boom worden aangebracht. Zodra ze zijn losgelaten, gaan ze direct op zoek naar hun slachtoffer: de eikenprocessierups. Ze dringen de lichaampjes binnen en eten de rupsen als het ware van binnenuit op. De rupsen zullen dan binnen een aantal uur tot aantal dagen sterven. Deze manier van bestrijding kan al vroeg in het leven van de eikenprocessierups worden toegepast, namelijk enkele dagen na uitkomst van de eitjes.

Bacteriepreparaat

Een andere manier om de processierups preventief te bestrijden is met een bacteriepreparaat. Dit is een bacterie die wordt aangebracht op de bladeren van de besmette boom. De rupsen eten deze bladeren en hierdoor komt de bacterie in het lichaam van de rups terecht. De rupsen zullen het dan nog maximaal twee tot vijf dagen volhouden. Deze manier van bestrijding kan met vijf tot zes weken na het uitkomen van de eitjes worden gebruikt.

De eikenprocessierups bestrijden in Dedemsvaart kan op verschillende manieren.

Processierups bestrijden in Dedemsvaart

Naast het preventief bestrijden van eerder getroffen eikenbomen, voert de gemeente nog meer maatregelen om de processierups te bestrijden in Dedemsvaart. Zo worden nesten weggehaald wanneer er overlast door ontstaat. Dit wordt gedaan met een soort stofzuiger. Hiermee wordt het complete nest weggezogen. Daarnaast worden tuineigenaren geholpen om de overlast van de rups in hun eigen tuin te verminderen. Ook worden de eikenprocessievlinders gemonitord om de maatregelen zo effectief mogelijk in te kunnen zetten.

Eikenprocessierups laten verwijderen

Heb jij een besmette boom gespot bij jou in de buurt of elders in het dorp? De eikenprocessierups bestrijden is niet iets wat je zelf moet gaan doen. Het risico hiervan is dat de rupsen zich bedreigd gaan voelen en hun brandharen als het ware op je schieten. Een professioneel bedrijf als Groentechniek Klomp beschikt over beschermende kleding en de juiste apparatuur om de nesten voor je weg te halen. Wij helpen je dan ook graag om de nesten voor je te verwijderen of de rupsen preventief te verwijderen. Wil je de eikenprocessierups bestrijden in Overijssel? Zowel bedrijven als particulieren kunnen bij ons terecht voor het bestrijden van de eikenprocessierups. Neem dan ook gerust contact met ons op.

Eikenprocessierups bestrijden in Dedemsvaart?

Vrijblijvend offerte aanvragen