Eikenprocessierups bestrijden in Almelo

De eikenprocessierups is de laatste jaren niet meer weg te denken uit ons leven. Klachten als jeuk, ontstoken ogen en een loopneus kunnen veroorzaakt worden door deze beestjes. Ook in Almelo hebben de mensen en dieren last van de eikenprocessierups. De rups kan op verschillende manieren worden bestreden. Zo kan de rups preventief worden bestreden, maar ook als de brandharen al aanwezig zijn. Heb jij zelf een besmette boom in je tuin in Almelo staan? Ga dan niet zelf aan de slag met de bestrijding, maar schakel hier een professionele partij voor in. De eikenprocessierups bestrijden in Almelo? Groentechniek Klomp helpt je graag.

De eikenprocessierups in Almelo veroorzaakt een hoop klachten.

Eikenprocessierups bestrijden in Almelo?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Meer over de eikenprocessierups

De eikenprocessierups in Almelo en de rest van het land nestelt zichzelf in de eikenboom. De rups dankt zijn naam aan een eigenschap die ze hebben. Ze gaan namelijk in de nacht in een lange rij, in processie, op zoek naar voedsel. De processierups vervelt in zijn leven meerdere keren. Na de tweede keer ontstaan er een ander soort haartjes, namelijk brandhaartjes. Deze brandhaartjes bevatten een bepaald gif waardoor klachten kunnen ontstaan bij de mens en dieren. Wanneer de rups zich bedreigd voelt, schiet hij deze haartjes als het ware af. Door de weerhaakjes die aan de brandharen zitten, kunnen deze zich hechten aan huid, kleding en bij inademing zelfs aan de luchtwegen. Om klachten te verminderen is het van belang om de eikenprocessierups te bestrijden in Almelo.

Eikenprocessierups in Almelo zorgt voor vele klachten

De eikenprocessierups in Almelo heeft de afgelopen jaren voor een hoop overlast gezorgd. Enkele klachten die de rups bij mensen kan veroorzaken zijn:

 • Jeuk, uitslag en irritatie (bij contact met de huid)
 • Hoesten, kortademigheid, kriebel in de keel, een loopneus en irritatie aan de luchtwegen (bij contact met de luchtwegen door inademing)
 • Roodheid, ontstekingen en irritatie (bij contact met de ogen)
 • Koorts, duizeligheid, misselijkheid en algehele malaise (overige klachten)

Naast bovenstaande klachten kan het gif ook zorgen voor een allergische reactie, die in het ergste geval kan lijden tot een anafylactische shock. Wil je meer weten over de klachten die de rups kan veroorzaken? Lees dan het artikel: “Eikenprocessierups: welke klachten en wat ertegen te doen”.

Honden, katten en paarden en de eikenprocessierups

Naast de mens, kunnen ook honden, katten en paarden klachten krijgen van de eikenprocessierups in Almelo. Het is daarom belangrijk om alert te zijn en plekken waar besmette eiken staan te vermijden. Je dier kan namelijk verschillende klachten krijgen die wij als mens ook krijgen. Heb je het idee dat je dier in aanraking is geweest met het gif van de brandhaartjes? En blijven de klachten aanhouden? Neem dan contact op met de dierenarts.

De processierups bestrijden in Almelo

De eikenprocessierups bestrijden in Almelo kan op verschillende manieren. Dit kan namelijk al vrij snel na uitkomst van de eitjes, maar kan ook als de brandharen al zijn doorgekomen. In het eerste geval spreek je van een preventieve bestrijding. Dit houdt in dat de rupsen bestreden worden voordat ze kwaad kunnen doen. De manier van eikenprocessierups bestrijding verschilt ook van de manier die gebruikt wordt op het moment dat de brandharen al zijn doorgekomen.

Preventief bestrijden in Almelo

De eikenprocessierups preventief bestrijden kan op twee manieren, namelijk met een bacteriepreparaat en met nematoden. Bij beide manieren wordt de boom verneveld met het bestrijdingsmiddel. Bij een bacteriepreparaat is dat letterlijk een gemaakte bacterie, welke vijf tot zes weken na uitkomst van de eitjes op de boom gespoten wordt. Deze bacterie zorgt ervoor dat de rupsen binnen een paar dagen zullen sterven. Als er voor bestrijding met nematoden gekozen wordt, dan worden deze nematoden (kleine aaltjes) al na een paar dagen na uitkomst van de eitjes op de boom gespoten. Deze aaltjes kunnen niet tegen licht, daarom wordt deze manier in de nacht toegepast. De aaltjes gaan meteen op zoek naar de rupsen en dringen hun lichaampjes in. Als gevolg hiervan zullen de rupsen binnen enkele uren tot dagen sterven.

De processierups bestrijden in Almelo kan ook preventief gebeuren.

Eikenprocessierups bestrijden in Almelo

Naast het preventief bestrijden van de rupsen, kan de eikenprocessierups in Almelo ook bestreden worden als de brandharen al uitgekomen zijn. Dit gebeurt dan niet door beneveling, maar met een soort stofzuiger. Bij deze manier worden de nestzakken waar de rupsen zich overdag in bevinden compleet weggezogen door een bestrijdingsteam. Dit bestrijdingsteam draagt beschermende kleren tijdens deze klus om te voorkomen dat de haartjes alsnog op hen terecht komen. Openbare eikenbomen in Almelo zijn de verantwoordelijkheid van de gemeente, maar besmette bomen in je eigen tuin zijn jouw verantwoordelijkheid. In Almelo worden momenteel alleen de bomen bij drukbezochte plekken aangepakt, hierbij kun je denken aan scholen, speelplaatsen en de kinderopvang. Heb jij een besmette boom gespot en wil je de processierups bestrijden in Almelo? Neem dan contact met ons op.

Tips bij overlast van de eikenprocessierups in Almelo

Is de eikenprocessie in Almelo weer teruggekeerd? En wil je weten wat je het beste kunt doen om hier zo min mogelijk overlast van te hebben? Volg dan deze tips.

 • Vermijd ieder contact met de processierups
  Probeer contact met de eikenprocessierups te vermijden. Ga dus niet fietsen of wandelen in de buurt van bomen met nesten van deze rups, maar kies indien mogelijk een andere route.
 • Draag kleding die je armen en benen bedekken
  Voorkom contact met de huid door deze te bedekken. De brandharen krijgen zo geen kans zich aan je huid vast te hechten. Met een zonnebril kun je je ogen beschermen.
 • Was je kleding
  Ben je nabij de eikenprocessierups in Almelo geweest? Was je kleding dan goed, bij voorkeur op 60 graden. De giftige brandharen kunnen zich aan je kleding hechten.
 • Sluit ramen en deuren
  Staan er bij jou in de buurt eiken met de processierups? Houd je ramen en deuren dan gesloten. De kans op verspreiding van de brandhaartjes door wind is groot.
 • Schakel professionele hulp in
  Het bestrijden van de eikenprocessierups in Almelo moet je niet zelf gaan doen, maar overlaten aan een professioneel boomverzorgingsbedrijf.

Eikenprocessierups in Almelo laten bestrijden

De gemeente is verantwoordelijk voor de bestrijding van de rupsen op openbare plekken. Heb jij nou zelf een besmette boom in je tuin of op je erf? Dan is het aan jou om hierop actie te ondernemen. Ga niet zelf aan de slag om de rupsen te bestrijden, maar huur hier een professioneel bedrijf voor in. Groentechniek Klomp beschikt over de juiste materialen en kennis om de eikenprocessierups te bestrijden in Almelo. Wij kunnen worden ingeschakeld door zowel bedrijven als particulieren. Wil je meer weten over het bestrijden van de eikenprocessierups in Almelo en wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Wanneer je de eikenprocessierups wilt bestrijden in Almelo, kan Groentechniek Klomp je helpen

Eikenprocessierups bestrijden in Almelo?

Vrijblijvend offerte aanvragen