Wat zijn leibomen?

minuten leestijd

Je hebt ze vast wel eens gezien, van die prachtige platte bomen die een soort haag op een stam vormen. Ze geven woningen een chique en rustieke uitstraling en vormen een bijzondere vorm van erfafscheiding. Bomen met een dergelijke vorm worden ook wel leibomen genoemd. Er zijn verschillende soorten bomen die gebruikt kunnen worden als leiboom, maar de leilinde is toch wel de meest bekende. Leilindes werden vroeger voor boerderijen geplaatst en dienden als wind- en zonneschermen. Ze hadden niet alleen praktisch nut, maar ook een symbolische betekenis. Leilindes stonden symbool voor de liefde tussen man en vrouw en zouden woningen beschermen tegen het kwaad. Vandaag de dag is de symboliek van deze bomen niet langer actueel. Toch blijven leibomen ongekend populair. Ze geven elke woning en/of tuin een prachtige uitstraling en kennen veel voordelen. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over leibomen.

Leibomen langs terras

Welke bomen zijn geschikt om te gebruiken als leibomen?

Er zijn verschillende soorten bomen die als leiboom gebruikt kunnen worden. Vaak kiest men voor leilindes, maar de volgende boomsoorten zijn ook zeer geschikt:

 • De Hollandse linde – Tilia Europaea
 • De Amerikaanse linde – Tilia Americana
 • De koningslinde – Tilia Europaea ‘Pallida’
 • De appelboom – Malus Domestica
 • De amberboom – Liquidambar styraciflua
 • De haagbeuk – Carpimus Betulus
 • De moeraseik – Quercus Palustris

De bovengenoemde boomsoorten hebben allemaal groen blad. Wil je liever leibomen met rode bladen? Ook dat is mogelijk. De volgende roodbladige boomsoorten zijn zeer geschikt om te gebruiken als leibomen:

 • De rode beuk – Fagus sylvatica ‘Atropunicea’
 • De roodbladige sierkers – Prunus ceracifera
 • De plataan – Platanus acerifolia

De voordelen van leibomen

Leibomen voor jouw woning laten plaatsen kent veel voordelen:

 • Leibomen houden inkijk tegen
 • Leibomen nemen weinig ruimte in, maar geven jouw tuin wel vorm, waardoor ze ook zeer geschikt zijn voor de kleinere voortuinen
 • Leibomen werken als natuurlijke zonwering
 • Sommige leibomen, zoals de leilindes, hebben prachtige bloesems met een heerlijke bloemengeur
 • Leibomen geven jouw woning een karakteristieke uitstraling
Linde als leiboom

Leibomen plaatsen

Wil jij leibomen plaatsen voor of rondom jouw woning of tuin? Wanneer het slechts één leiboom betreft, kan deze op dezelfde wijze geplant worden als elke andere boom. Voor meerdere leibomen dient een tussenruimte van minimaal 2,5 meter aangehouden te worden. Om stevigheid te kunnen garanderen is het mogelijk om de leibomen met elkaar te verbinden met behulp van stevige bamboestokken. Er bestaan echter ook speciale leilinderekken. Wil je snel een dichte wand creëren? Dan zijn leilinderekken een must.

Nieuwsgierig naar wanneer je jouw soort leiboom het beste kunt planten? In ons artikel “Wanneer moet je bomen planten” vind je meer informatie over de beste tijd om allerlei soorten bomen te planten.

Leibomen snoeien

Leibomen moeten regelmatig gesnoeid worden om de vorm te behouden. Het is belangrijk om leibomen niet te rigoureus te snoeien. Snoei in plaats daarvan twee maal per jaar. De bomen vroeg snoeien heeft als voordeel dat de snoeiwonden snel genezen. Een late snoei heeft als voordeel dat alle voedingstoffen uit de bladeren door de boom zijn opgeslagen. Elk soort leiboom heeft een ander snoeimoment. Het is aan te raden om je even te verdiepen in de beste snoeiperiode voor jouw soort leiboom. Zo weet je zeker dat je jouw bomen op het juiste moment snoeit. Meer informatie over de beste tijd om de verschillende types bomen te snoeien vind je in ons artikel “Wanneer mag je bomen snoeien”.

Manieren om leibomen te snoeien

Er zijn twee manieren om een leiboom te snoeien:

 • Snoeien als een haag: Deze vorm van snoeien kan met een snoeischaar of een (elektrische) heggenschaar worden uitgevoerd. Door jouw leibomen te snoeien als een haag blijft de kroon van de boom vol in blad. Het nadeel van deze snoeiwijze is dat de karakteristieke vorm van leibomen hierdoor verloren gaat.
 • Oudhollandse snoeiwijze: Bij de oudhollandse snoeiwijze worden alle nieuwe scheuten op de hoofdtakken verwijderd. Daarna worden alle hoofdtakken op gelijke lengte gesnoeid. Door gebruik te maken van de oudhollandse snoeiwijze, blijft de karakteristieke vorm van de leibomen bewaard.

Leibomenonderhoud uitbesteden aan een ervaren boomspecialist

Om de leibomen in de juiste vorm te houden, is veel onderhoud van groot belang. Het onderhouden van leibomen is echter best een lastige klus. Wanneer bepaalde onderhoudswerkzaamheden, zoals het bomen snoeien, verkeerd worden uitgevoerd, kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor de boom. Wil je wel genieten van alle lusten van leibomen, maar is boomverzorging niet helemaal jouw ding? Dan is het aan te raden om de onderhoudswerkzaamheden uit te besteden aan een ervaren boomverzorgingsbedrijf. Groentechniek Klomp beschikt over alle kennis en materialen om jouw leibomen te onderhouden. Benieuwd naar wat wij voor jouw leibomen kunnen betekenen? Vraag gerust een offerte op of neem contact met ons op voor meer informatie. Wij zijn je graag van dienst.

Leibomen laten onderhouden?

Vrijblijvend offerte aanvragen