Wat zijn ABC-bomen?

minuten leestijd

Wat zijn ABC-bomen? Het is een vraag die vaak wordt gesteld. Ervaren tuiniers en professionals uit de groensector gebruiken het begrip ABC-bomen om een aantal bomen met hetzelfde kenmerk aan te duiden. ABC-bomen is de verzamelnaam van een aantal boomsoorten die hetzelfde verschijnsel vertonen als ze te vroeg gesnoeid worden. De Acer (esdoorn), de Betula (berk), de Carpinus (haagbeuk), de Juglans (notenboom) en de Vitis (druif) vallen deze categorie. Wij vertellen je graag wat meer over deze bijzondere bomen.

ABC-bomen snoeien

ABC-bomen zijn boomsoorten die gevoelig zijn voor bloeden. Bloeden houdt in dat de sappen van de boom uit de boom stromen en gebeurt na het bomen snoeien. Het bloeden treedt op als de boom niet in de juiste periode gesnoeid wordt en kan in sommige gevallen zo heftig zijn dat je er meerdere glazen mee kunt vullen. Het bloeden is niet geheel zonder gevaar. Zo kan het ervoor zorgen dat de boom verzwakt en daardoor vatbaarder is voor boomziektes en andere bedreigingen. Wil je dit voorkomen? Dan is het belangrijk om de ABC-bomen uitsluitend te snoeien als ze volledig in het blad zitten. Door ABC-bomen alleen te snoeien als ze volledig in het blad zitten begint de boom na het snoeien niet te bloeden en is de kans op rot in de snoeiwonden aanzienlijk lager.

Notenbomen snoeien

Onder de ABC-bomen valt ook de notenboom. Het snoeien van notenbomen kan een hele uitdaging zijn. Als het te vroeg wordt uitgevoerd kan het snoeien en namelijk voor zorgen dat een deel van de oogst verloren gaat. Daarom wordt het snoeien vaak direct na de oogst uitgevoerd. Op dat moment staat de boom nog volledig in blad, maar zorgt het snoeien er niet voor dat er noten verloren gaan. Door het snoeien van de ABC-bomen uitsluitend uit te voeren als de bomen als de bomen volledig in blad zitten, wordt bloeden voorkomen en blijft de boom in topconditie.

Notenbomen zijn ABC-bomen

Meer weten over het snoeien van bomen? In ons artikel “Hoe moet je bomen snoeien?” vind je meer informatie over allerlei verschillende snoeiwijzen en in ons artikel “Wanneer mag je bomen snoeien?” lees je alles over de beste tijd om een boom te snoeien. Vraag je je af of jouw boom gesnoeid moet worden? Verschillende redenen om bomen te snoeien vind je in ons artikel “Waarom moet je bomen snoeien?”.

Waarom gaan ABC-bomen bloeden als ze te vroeg gesnoeid worden?

Het bloeden van bomen komt voort uit de worteldruk die in de winter in de houtvaten wordt opgebouwd. Worteldruk is een natuurlijk mechanisme dat ervoor zorgt dat vocht en mineralen zelfs de verste jonge twijgpunten bereiken. Als de boom gesnoeid wordt, blijft de worteldruk nog even op peil. Dit zorgt ervoor dat het sap dat in de zojuist gesnoeide tak moest stromen, nu via de snoeiwond naar buiten stroomt. In de middag neemt de worteldruk af, waardoor het bloeden afneemt en vervolgens stopt.

Kan een boom doodbloeden?

Veel mensen vragen zich af of een boom kan doodbloeden. Dit is gelukkig niet mogelijk. Het bloeden kan er echter wel voor zorgen dat de boom verzwakt en daarom vatbaarder is voor boomziektes. Heb jij een ABC-boom per ongeluk te vroeg gesnoeid? Dan is het aan te raden om de boom tot zeker een jaar na het snoeien regelmatig te controleren op boomziektes en andere afwijkingen.

Bloeden van bomen

Hoe stop je het bloeden van een ABC-boom

Heb jij een ABC-boom te vroeg gesnoeid en ben je op zoek naar een manier om het bloeden te stoppen? Er wordt vaak geadviseerd om de snoeiwond af te dekken met duct tape of dakleer. Soms wordt er zelfs geadviseerd om de snoeiwond dicht te branden. Echter, geen van de zojuist genoemde methodes werkt. Sterker nog, ze richten alleen maar meer schade aan. Wij raden deze methodes dan ook sterk af. De beste manier om het bloeden van de boom te laten stoppen is door ze gewoon uit te laten bloeden. Het bloeden van de boom stopt vaak na 1 dag of zelfs minder.

Jouw ABC-bomen in goede handen

Wil jij zeker weten dat jouw ABC-bomen op het juiste moment gesnoeid worden, zodat ze niet gaan bloeden? Dan is het aan te raden om de boomverzorging over te laten aan een ervaren boomspecialist. Groentechniek Klomp voert het ABC-bomen snoeien graag voor je uit. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij zijn je graag van dienst.

ABC-bomen laten onderhouden?

Vrijblijvend offerte aanvragen