Wanneer moet je bomen planten?

minuten leestijd

Bomen zijn een bron van leven. Ze voorzien ons van schaduw op warme, zonnige dagen, ze dienen als verblijfplaats voor miljoenen micro-organismen en allerlei diersoorten, ze geven het landschap vorm en ze voorzien ons van zuurstof. Bomen zijn van onschatbare waarde en moeten daarom goed verzorgd worden. Goede boomverzorging begint bij het op de juiste manier planten van bomen. Als een boom niet op de juiste wijze of op het juiste tijdstip geplant wordt kan dat er voor zorgen dat de boom het niet haalt. Wil jij weten wanneer je jouw boom het beste kunt planten? Lees dan snel verder.

Wanneer kun je bomen het beste planten?

Bomen planten wanneer?

Over het algemeen zijn er twee ideale periodes waarin je bomen het beste kunt planten. In het voorjaar, in de maanden maart – april, of in het najaar, in oktober – november. Het mooiste is om de bomen te planten wanneer de bladeren van de bomen zijn gevallen. De boom is dan in rust en de energie van de boom gaat naar de diktegroei van de stam en niet naar de knopontwikkeling of de aanmaak van nieuwe bladeren. De boom kan zo rustig zichzelf vestigen in de grond en zich verder ontwikkelen en groeien.

Bomen uit een pot planten

Wanneer je een boom het beste kunt planten, is afhankelijk van de manier waarop de boom wordt gekweekt. Voor bomen die in een pot zijn gekweekt geldt dat ze het hele jaar door geplant kunnen worden. Technisch gezien is het planten van een boom uit een pot namelijk geen verplanten, maar slechts het overzetten van de boom in een grotere pot, in dit geval jouw tuin of terrein. Als de boom in rust is kan de boom aan de stam worden opgetild. Als dat niet het geval is, is het aan te raden om de boom op te tillen aan de kluit. Op deze manier worden de sapstromen van de boom niet beschadigd. De rustperiode van de meeste bomen vindt plaats gedurende de hele winter, tussen eind oktober en eind maart.

Wanneer bomen planten uit volle grond

Wanneer moet je bomen planten die in de volle grond gekweekt worden? Deze kunnen alleen geplant worden als de boom in rust is, tussen eind oktober en eind maart. In de rustperiode zijn de sapstromen van de boom niet actief en kan hij gewoon uit de grond worden gehaald en ergens weer worden geplant. In de lente komen de sapstromen weer op gang in een nieuwe grond. Een boom uit volle grond buiten de rustperiode verplanten zorgt ervoor dat de sapstromen onderbroken worden, waardoor de boom op korte termijn doodgaat.

Wil je meer weten over het planten van bomen? In ons artikel “Hoe plant je een boom” vind je meer informatie en een uitgebreid stappenplan.

Wanneer bomen planten uit de volle grond?

Bomen planten: wanneer beter van niet

Voor het planten van zowel bomen uit een pot als bomen uit volle grond gelden uitzonderingen betreffende de vraag wanneer je het beste bomen kunt planten. Bij de volgende omstandigheden is het aan te raden om het planten van de bomen uit te stellen:

  • Als de grond te nat is
  • Als er sneeuw ligt
  • Als de grond zwaar bevroren is
  • Als het planten de structuur van de bodem bederft

Bomen planten laten uitvoeren door een boomspecialist

Wanneer je bomen moet planten kan lastig te beoordelen zijn. Wil jij zeker weten dat jouw boom op het juiste moment en op de juiste wijze wordt geplant? Dan is het aan te raden om het bomen planten over te laten aan de boomexperts van Groentechniek Klomp. Naast bomen planten, kunnen wij je helpen met het bomen verplaatsen, het bomen snoeien en bomen verwijderen. Wil je meer weten over onze diensten? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op of vraag een offerte aan. Wij zijn je graag van dienst.

Ook bomen laten planten?

Vrijblijvend offerte aanvragen