Waarom moet je bomen snoeien?

minuten leestijd

Bomen stonden er al voordat er mensen waren. Ook jaren geleden redden bomen zich prima zonder de helpende hand van de hovenier of boomverzorger. Het snoeien van bomen is dan ook van nature niet noodzakelijk. Toch zijn er verschillende redenen waarom je bomen welmoet snoeien. Deze redenen hebben dan ook vaak te maken met menselijk belang. Denk bijvoorbeeld aan de veiligheid of bijvoorbeeld bij fruitbomen aan het verbeteren van de vruchtopbrengst.

Snoeien voor de veiligheid

Als bomenbezitter ben jij aansprakelijk voor situaties waarin de boom een gevaar vormt voor zijn omgeving. Boomverzorging is dan van groot belang en de meest voorname reden voor het snoeien van bomen heeft dan ook betrekking op de veiligheid van de omgeving van de boom. Takken worden zwaar en kunnen afbreken. Om schade aan je woning of omgeving te voorkomen of om de boom veiliger te maken, kan het snoeien van de boom een oplossing bieden. Zware takken worden gesnoeid en ook door dode takken te verwijderen, voorkom je onveilige en risicovolle situaties. In sommige gevallen is snoeien niet meer voldoende om een veilige situatie te creëren. In dat geval is het wellicht beter de boom te kappen. Om bomen verwijderen te voorkomen is het verstandig zo nu en dan een veiligheidssnoei uit te voeren.

Fruitbomen snoeien leidt tot een betere vruchtopbrengst

Ook fruitbomen hoeven in principe niet gesnoeid te worden. Toch wordt dit veelal wel gedaan. Door fruitbomen te snoeien, genereer je meer vruchtopbrengst. Ook worden nieuwe scheuten sterker, de kroon mooier en ontwikkelt zich ook vruchthout onderaan de boom. Door het snoeien van de fruitboom wordt er meer licht doorgelaten en worden de vruchten over het algemeen groter en rijpen ze beter. Wanneer je een goed producerende fruitboom wilt, is snoeien dan ook een vereiste.

Fruitbomen snoeien voor een betere vruchtopbrengst

Jonge bomen snoeien

Na het planten van de boom, kunnen bomen gesnoeid worden. Wellicht lijkt het je beter deze bomen eerst te laten groeien, maar door in een vroeg stadium na het aanplanten de boom te snoeien, wordt de boom weer in balans gebracht. Gesnoeide bomen herstellen sneller en laten een gezonder beeld zien dan bomen die in de eerste jaren niet gesnoeid zijn. Het blad is dikker, de boomkroon wordt voller en ook de groei van de stamdikte is beter. Daarnaast groeit de boom met deze begeleidingssnoei uit tot de boom die jij in gedachte hebt. Met bijvoorbeeld een rechte, lange stam zonder snoeiwonden en hoge zijtakken.

Onderhoudssnoei

Een andere reden voor het snoeien van bomen heeft te maken met de gezondheid van de bomen. Met een goede boomonderhoud en door bomen regelmatig te snoeien, de zogenaamde onderhoudssnoei, blijft de boom langer gezond. Tijdens een onderhoudssnoei wordt dood hout verwijderd en ook probleemtakken worden gesnoeid. Probleemtakken zijn takken die over elkaar heen kruisen of schuren en gevaarlijk kunnen worden. Ook plakoksels worden verwijderd. Als deze groter worden, kunnen ze gaan scheuren en zijn ze meer vatbaar voor infecties of schimmels. Tijdens de onderhoudssnoei wordt de boomkroon luchtiger gemaakt. De belasting op de stam en takken wordt verkleind en hierdoor gaat de boom weer langer mee. Ook wordt de boomkroon voller en creëer je dus een mooie volle boom. De snoei dient regelmatig herhaald te worden om dit effect te herhalen.

Onderhoudssnoei van bomen

Snoeien omwille van de vorm

Verschillende bomen worden gesnoeid om een bepaalde vorm te realiseren. Deze vormsnoei zie je bijvoorbeeld bij leibomen, knotbomen of dakplatanen. Door afwijkende takken weg te snoeien, creëer je de gewenste vorm. Door het snoeien wordt deze kunstmatige vorm in stand gehouden. Wanneer voor de boom een bepaalde vorm in gedachte hebt, is snoeien dan ook een manier om dit eindbeeld te bereiken.

Waarom bomen snoeien: de voornaamste redenen

  • Snoeien om onveilige situaties te voorkomen
  • Snoeien doet bloeien, met snoeien wordt een betere vruchtopbrengst en vollere boomkroon verkregen
  • Snoeien voor een goede gezondheid van de boom
  • Snoeien om de gewenste vorm van de boom te verkrijgen
Er zijn verschillende redenen voor het snoeien van bomen

Een mooie boom betekent een meerwaarde voor je tuin

Het antwoord op de vraag ‘Waarom moet je bomen snoeien’, is dus eigenlijk drievuldig. Bomen snoeien is belangrijk voor de veiligheid van de omgeving van de boom, het heeft te maken met de vruchtopbrengst of bloeiwijze en snoeien leidt tot een optimale levensduur. Door je boom tijdig te snoeien, behoudt deze zijn plekje in de tuin. De boom vormt geen bedreiging meer voor zijn omgeving, produceert veel en goede vruchten en ziet er ook mooi gezond uit. De boom heeft zo een echte meerwaarde voor je tuin. Uiteraard dient het snoeien van de boom wel op de juiste wijze te gebeuren en in de juiste periode. Lees hier hoe je de boom het beste kunt snoeien en wanneer je de boom het beste kunt snoeien.

Ook bomen laten snoeien?

Vrijblijvend offerte aanvragen