Is berenklauw gevaarlijk voor honden?

minuten leestijd

Niets is mooier dan lekker de natuur in gaan met je trouwe viervoeter. Samen uren wandelen in de vrije natuur of onbezorgd spelen in je eigen tuin. Helaas zijn deze activiteiten niet zo onbezorgd en onschuldig als we graag zouden zien. In de prachtige natuur schuilen veel gevaren voor zowel mens als dier. Natuurlijk zijn we elk jaar extra voorzichtig en letten we goed op eikenprocessierupsen en teken, maar ben je ook voorzichtig voor de berenklauw?

De berenklauw staat bekend om de nare gevolgen die aanraking met deze plant teweegbrengt. Het is voor hondeneigenaren dan ook belangrijk dat ze zich bewust zijn van de potentiële gevaren van deze plant. Daarom geven we jou in dit blogartikel antwoord op de vraag: is berenklauw gevaarlijk voor honden?.

Het korte antwoord

Laten we er niet omheen draaien. Ja, de berenklauw is gevaarlijk voor honden. Aanraking met het sap van deze plant heeft vervelende gevolgen voor zowel mens als dier. Net als bij mensen kan contact met deze plant zorgen voor ernstige jeuk, brandblaren en rode vlekken. Deze zijn ontzettend pijnlijk en doen denken aan tweedegraads brandwonden. Het is belangrijk dat deze wonden zorgvuldig behandeld worden, zodat jouw hond er zo min mogelijk last van heeft.

Een bruin-witte hond speelt onbezorgd in een groene omgeving. Berenklauw kan hier een einde aan maken

Is berenklauw dodelijk voor honden?

Hoewel het sap van de plant niet direct dodelijk is voor mensen of honden, blijft het wel oppassen. Een hond kan namelijk wel overlijden aan de gevolgen van contact met de berenklauw. Wanneer jouw hond het sap in de mond, keel of maag krijgt, kan dit leiden tot zwellingen en brandwonden in deze gebieden. Als gevolg hiervan zal je hond moeite krijgen met ademhalen, slikken en eten. In extreme gevallen kan dit leiden tot verstikking met de dood als gevolg. Neem in geval van deze symptomen altijd contact op met je dierenarts.

Symptomen van contact met de berenklauw

Als hondeneigenaar is het belangrijk om symptomen van contact met de berenklauw op tijd te herkennen. De eerste tekenen waar je op moet letten zijn bepaalde ongemakken bij je hond. Zie je bijvoorbeeld het volgende gedrag, dan is het verstandig om je hond goed te controleren:

  • Moeite met lopen of hinken
  • Uitgebreid likken op een of meerdere plekken
  • Piepen of janken

Herken je bovenstaand gedrag bij je hond? Dan is het tijd om op onderzoek uit te gaan. Het sap van de plant bevat een stofje genaamd furocoumarinen. Wanneer dit sap in contact komt met de huid en vervolgens wordt blootgesteld aan UV-licht, veroorzaakt het een chemische reactie die ernstige huidirritatie, brandwonden en blaren kan veroorzaken. Door de dikke vacht van je hond vallen deze wonden blaren niet direct op. Graaf daarom diep in de vacht van je hond en kijk voor de volgende symptomen:

  • Gebieden met roodheid of huidverkleuring
  • Vochtige, pijnlijke brandblaren
  • Zwelling van de huid

Behandeling van berenklauw

Is jouw hond in aanraking geweest met berenklauw? Dan is het belangrijk om dit zorgvuldig te behandelen op de volgende manieren:

  • Begin met het grondig uitspoelen van de vacht van je hond, eventueel met hondenshampoo
  • Zorg ervoor dat je hond voor minstens een week zo min mogelijk in de zon komt
  • Controleer regelmatig de huid van je hond op blaren, roodheid en zwellingen
  • Ga met je hond naar de dierenarts. Deze controleert de huid van je hond en stelt een behandelplan op

Hoe herken ik berenklauw?

De plant heeft zijn naam te danken aan de bijzondere vorm van de bladeren. Deze grote, groene, puntige bladeren lijken namelijk op de klauwen van een beer. Verder is de plant opgebouwd uit langwerpige, groene stengels. De stengels bevatten kleine brandhaartjes, waardoor het sap van de plant vrijkomt. Het sap van de plant is giftig voor honden.

Gedurende de bloeiperiode herken je de berenklauw aan de vele trosjes met witte bloemetjes die uitkomen. Dit geeft de plant een onschuldig karakter, maar niets is minder waar. De plant komt van oudsher veel voor in bosrijke gebieden, maar tegenwoordig vind je hem ook steeds meer terug in minder landelijke omgevingen. Zo bloeit de berenklauw regelmatig in parken, langs bermen en in weilanden. Plekken waar mensen veel met hun hond wandelen.

De reuzenberenklauw is te herkennen aan de felgroene bladeren die qua vorm lijken op grote klauwen

Berenklauw bestrijden

Wanneer je berenklauw in je tuin aantreft, dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Toch raden we je aan om eerst rustig verder te lezen en niet overhaast te werk gaan. Het is belangrijk dat de invasieve exoot op een zorgvuldige en gecontroleerde manier wordt verwijderd. Doe je dit niet, dan kan dit pijnlijke gevolgen hebben voor jou en je huisdieren. Wil je zeker weten dat je het beste resultaat bereikt? Volg dan onderstaand stappenplan:

  • Stap 1: Een goede voorbereiding is het halve werk. Draag daarom nauwsluitende kleding die jouw huid volledig bedekt. Draag stevige, dikke handschoenen, een veiligheidsbril en een mondkapje. Zorg daarnaast ook voor het juiste tuingereedschap. Een scherpe snoeischaar, spade en schoffel zijn onmisbaar. Heb je alles paraat? Dan kun je aan de slag gaan.
  • Stap 2: Controleer als eerste of de plant in bloei staat. Je herkent dit aan de witte bloemetjes. Staat de plant in bloei? Verwijder dan eerst alle stengels met bloemetjes. Knip deze voorzichtig af met je snoeischaar en gooi ze direct in een vuilniszak of vuilnisbak.
  • Stap 3: Gebruik je spade om de plant volledig uit te graven. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk van de wortel meeneemt. Zo weet je zeker dat de plant niet weer teruggroeit. Herhaal deze stap tot je alle planten gehad hebt.
  • Stap 4: Zodra je klaar bent met het verwijderen van de individuele planten ga je aan de slag met de bodem. Schoffel deze grondig en verwijder alle resten van wortels die je tegenkomt.
  • Stap 5:Zodra je klaar bent met stap 1 tot en met stap 4 is het tijd voor de nazorg. Dit is misschien wel de belangrijkste stap. Zorg dat al het snoeiafval is opgeruimd en dat er niets achterblijft. Maak je gereedschap goed schoon en gooi je kleren direct in de was. Als laatste raden we je aan om jezelf daarna goed af te spoelen.

Let op: berenklauw is een plant die zich snel verspreidt en ook bij bij het minste of geringste weer opnieuw ontkiemt. Laat het daarom niet bij die ene keer, maar onderhoud je tuin en controleer regelmatig op de aanwezigheid van nieuwe planten. Houd dit enkele jaren vol. De zaden behouden namelijk hun kiemkracht tot wel 7 jaar lang!

Maak deze fouten niet

Heb je besloten om zelf aan de slag te gaan met de berenklauw in je tuin? Let er dan heel goed op dat je de volgende dingen zeker niet doet.

  • Raak berenklauw nooit aan met de blote hand, maar draag altijd beschermende kleding
  • Laat snoeiafval nooit liggen, maar ruim alles goed op
  • Zorg dat je huisdieren je niet kunnen storen tijdens het snoeien, maar sluit ze binnen op
Een medewerker van Groentechniek Klomp verwijdert zorgvuldig met oog op de veiligheid aanwezige reuzenberenklauw.

Berenklauw laten verwijderen door Groentechniek Klomp

Heb jij berenklauw in je tuin of heb je het vermoeden dat deze rondom je huis groeit en wil je dit door een professioneel boomverzorgingsbedrijf laten verwijderen? Twijfel dan niet en neem contact met ons op. Wij voorzien je van vakkundig advies over het herkennen en aanpakken van deze vervelende en ongewenste plant. Op geheel veilige wijze verwijderen onze medewerkers berenklauw uit elke tuin. Dankzij onze jarenlange kennis en ervaring met invasieve exoten weten wij precies hoe we jouw tuin berenklauw vrij moeten maken. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan, dan doen wij de rest.

"Normale" berenklauw vs. reuzenberenklauw

Wist je dat de naam berenklauw eigenlijk een verzamelnaam is? Deze familie planten bestaat uit veel verschillende ondersoorten. In Nederland kennen we twee varianten van deze invasieve exoot, namelijk de ‘gewone’ inheemse berenklauw (Heracleum sphondylium) en de reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum). Waar de gewone berenklauw gemiddeld zo’n 90 tot 150 cm wordt, kan een reuzenberenklauw hoogtes tot wel 5 meter bereiken!

Wil je meer weten over berenklauw bestrijden

Zo, nu weet je niet alleen dat een berenklauw gevaarlijk is voor honden, welke symptomen aanraking met de plant oplevert, hoe je de plant op tijd herkent en niet geheel onbelangrijk, hoe je deze plaag kan bestrijden. Zo kun je op een verantwoorde manier aan de slag gaan met berenklauw bestrijden. Voorkomen is altijd beter dan helen, daarom raden we je ten zeerste aan om bij een eerste waarneming van berenklauw contact met ons op te nemen. Wij zorgen voor een grondige aanpak, waardoor jouw tuin een omgeving blijft waar jij en je hond zonder zorgen van kunnen genieten.

Berenklauw laten bestrijden?

Vrijblijvend offerte aanvragen

Panel Body